[]

50d hk, akademisyenler bir bakar mısınız?

50d kadrosunda bir arkadaşım var, kendisinin kadrosu enstitü kadrosu olmasına rağmen bir yıldır fakültedeki işlere de koşturdu. denileni fazlasıyla yaptı, benden çok fakülte işi bile yapmıştır diyebilirim.

bir ay önce sözleşmesinin süresi doldu, hala bir uzatma söz konusu olmadı, enstitü müdürü ile görüştüğünde "biz senin lehineyiz, merak etme sen" vs demiş ama yakın zamanda öğrendi ki müdür, "yüksek lisansını zamanında(3 yıl) bitiremediği için ilişiği kesilsin" diye bir yazı göndermiş rektörlüğe, hukuk bürosu(büro kelimesinden emin değilim -_- ) da olumlu bir yazı göndermiş rektörlüğe,"hukuki açıdan yeni yönetmeliğe göre sözleşmesinin uzatılmasında bir sıkıntı yoktur" gibilerinden. şimdi enstitü müdürünün rektör ile arası çok iyi, sizin tavsiyeleriniz hukuki açıdan ve diğer açıdan neler olur?

birisinin ekmek parası, hayatı, kariyeri, geleceği söz konusu... çok teşekkürler.

not: kendisi bir yıldır akademik camiada, yüksek lisansın ilk yılları ücretli öğretmenlik yapmış,

diğer önemli bir konu, 3 yıldan sonra sözleşmesi uzatılmaz maddesi yeni yönetmelikte yok, tekrar hatırlatmak istedim...

 
idari yargıda dava açacaksa süreyi geçirmesin. idarenin sözleşmeyi yenilemiyoruz işlemi kendisine tebliğ edildi mi? eğer edilmediyse idareye dilekçeyle başvursun.


  • free bird  (02.02.15 22:32:04) 
maalesef sürüncemede bırakıyorlar durumu, hala olumlu/olumsuz bir cevap yok, sadece karamsar olmamıza sebep olan enstitünün "ilişiği kesilsin" görüşü mevcut.


  • sen olmayan cocuk benim  (02.02.15 22:33:58) 
okul odtü olmasa da (dememişsiniz, olabilir de) şuradan yardım bulabileceğinizi tahmin ediyorum:

www.facebook.com
  • ron dennis  (02.02.15 22:35:05) 
Yönetmelikte doğrudan "süresi dolunca atılmak zorunda" diye bir madde olması gerekmiyor. Performans ile ilgili bir şeylere dayandırıp da sözleşme sonlanırılabiliyor. Zaten arkadaşının her sene yıllık faaliyet raporu vb. bir şey dolduruyor olması lazım.

Misal doktorada yasal süre 6 sene. 4 sen boyunca ffaliyet raporunuzu verdiniz ve ne bir yayın var ne bir bildiri ne de konferansa katılım. 4. yılın sonunda "performans" bahanelerini öne sürüp size yol verebilirler.

Maalesef bu iş türkiye'de yönetimle ilişkilere çok bağlı oldu.

Bu 50d ile ilgili de bir çok grup ve aktivist var. Onlarla iletişime geçmesi iyi olur arkadaşınızın. Bu şekilde işe iade edilenler oldu. Gerçi onlardan bir kısmı işe iade edildikten bir gün sonra başka sebeplerle çıkarıldı.

Dediğim gibi asistan dayanışması grubuyla bir iletişime geçsin arkadaşınız. Muhtemelen biz yıllardır eylem yaparken ne diye sessiz duruyordun, başın sıkışınca mı kafana dank etti, illa sana dokununca mı ses çıkaracaksın falan diyebilirler başta. Özünde "çoğu" iyi insandır. Onlar biraz bir azardan sonra gerekli yönlendirmeleri yaparlar.

Not: rica ediyorum kanserli hücre gibi yayılmasın duyurularınız. Bu konuda başka sorunuz olursa bu duyuruda yazın.
  • godsparticle  (02.02.15 22:38:46) 
@godsparticle, evet ama enstitü müdürü, süreyi öne sürerek ilişiği kesilsin diyor, yazıyı görmüş arkadaş. moralini bozan durum hocanın sürekli yüzüne biz senin lehineyiz deyip yazıyı aleyhte yazmış oması..

akademik yayınları, tembelliği vs bahane edilerek ilişiği kesilsin değil de süreyi bahane etmesi çok garip..

diğer soruyu, söylediğim üzere sildim, kirlilik olmaması açısından.

herkese teşekkür ederim.
  • sen olmayan cocuk benim  (02.02.15 22:48:14) 
YÖK 2011'de çıkan torba yasaya bağlı olarak "Yüksek lisansta 3., doktorada 6. yılını doluran araştırma görevlilerinin ilişiği kesilir" görüş yazısını yayımladı. Bu yönetmelikte değil, çünkü Danıştay'a açılan davalar sonucu kanunlaşması engellendi. Bu nedenle sadece görüş yazısı olarak kaldı ve bazı rektörler bu görüş yazısına dayanarak "YÖK böyle dedi, benim elim kolum bağlı" diye bahane ederek asistanları çıkarabiliyor. Bunu çok yaşayan arkadaşlarım oldu. Doktorasını erken bitiren de geç bitiren de YÖK'ün belli görüş yazılarına bağlı kalarak atıldılar ama bunun hukuki dayanağı yok. Bu arkadaşlardan bazıları sendikaya başvurup dava açtı, bazıları bireysel dava açtı ve hepsi kazanıldı. Şu an gerekli performans şartlarını sağlayan herkes 33a'da.

Arkadaşın dava açabilir, yalnız açılabilecek iki tür dava var. Bunların özellikleri de birbirinden farklı. Bunun için bir hukuki danışmanlık alması gerek.

Şuradaki basın açıklaması daha anlaşılır durumda.
ituasistandayanismasi.blogspot.com.tr
  • aychovsky  (02.02.15 22:52:37 ~ 22:53:34) 
@ sen olmayan cocuk benim

Süreyi bahane etmesi de bir performans. 3 senede yüksek lisansı bitiremiyorsa başarısızdır diye kendilerini savunabilirler ki türkiye'de araşatrıma görevlileri için ortalama süreye bakarlar misal 3 seneden az. demek ki başarısız diyebilirler.

Neyin performansa dahil olup olmayacağı çok subjektif. Dediğim gibi burada yöneticilerle ilişkiler işin içine giriyor.

50/d'den atılıp sonra 33/d'ye geri dönen çok kişi var fakat şunu gözardı etmemekte fayda var. Ortada çok fazla bilgi kirliliği var.

Davayı kazanıp göreve iade edilenlerin durumu şu.

Bu adamlar 50/d'li idi. Süresi bittiği zaman ilişikleri kesilecekti (sözleşme yenilenmeyecek yani). Süreleri dolmadan dekanlıkları rektörlüğe bu insanların 33/d'ye geçişini onayladığını belirten yazıyı yolladı. BU arada her fakültede 33/d ile 50/d'nin ne olacağı belli. Dolayısıyla bu insanların fakültelerinde 33/d için boş kontenjan yoksa zaten böyle bir şey mümkün değil.

Neyse dekanlığın 33/d'ye geçirme isteğine rağmen rektörlük bunları reddetti. Açılan davayı da bu şekilde kazandılar. BU adamların 33/d'ye geçmesi için dekanlık zaten başvurmuştu, rektörlüğün neye dayanarak reddettiği belli değildi.

Dediğim gibi bir kısmı girdikten bir iki gün sonra işten atıldı tekrar. Bir kısmı hala çatır çatır çalışıyor hiç sorun yaşamadılar.

Fakat ortamda 50/d'li olup süre yüzünden herkes işe geri iade ediliyor gibi bir hava oluşmasını istemedim. Onun için bu ayrıntıyı paylaştım.
  • godsparticle  (02.02.15 23:03:25) 
bölüm başkanlığının da etkisi var. bağlı olduğu bölüm başkanı isterse, ens. müdürü isterse rektörlük uzatabilir. yani birilerinin isteklerine bağlı.


  • intihar etsem de kendime gelsem  (03.02.15 00:55:22) 
Yüksek lisansta 3., doktorada 6. yılını doluran araştırma görevlilerinin ilişiği kesilir.
Arkadaşınız yükseği bitirip, doktoraya başlarsa kadrosu doktora sonuna kadar devam eder. Daha sonra da 33/a kadrosuna geçmek istiyorum diye bölüm başkanlığına dilekçe verir. Bölüm kurul kararı ve dekanlık oluru ile beraber yazısı rektörlüğe gider. Rektörlük de kabul ederse Yök onayı ile kadrosu 33/a'ya geçirilir.

  • piotr  (03.02.15 10:03:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.