[]

Zeytinyağı hakkında bi kaç sorum olucak.

sevgili duyuruseverler,

Zeytinyağını nereden alıyorsunuz?
Marketlerdeki zeytinyağlarının doğal olduğunu düşünüyor musunuz?
İnternet üzerinden bu tarz bi ürün alır mısınız?

Yıllık kaç kilo tüketiyorsunuz?

Direkt ilk satıcıdan markalandırılmamış yağı(hani köy pazarlarında satılır ya genelde kola şişelerinde) almayı düşünür müsünüz?


Bu soruları sormamın sebebi bizim sülalenin yıllardır zeytincilik yapmasına rağmen çok ısrar eden arkadaşım hariç kimseye yağ getirmedim. Internet ortamında kilosuna 40-50 lira istenilen ne olduğu belli olmayan yağları görünce acaba bu tarz bi işe mi girsem diyorum ilk araştırmayıda burdan yapayım.

bilginiz olsun şu anda en kral doğal sızma zeytinyağı Ayvalıkta 20-25 lira civarında (tabi nakliyesi şişelemesi vs dedikçe fiyat artıyor bahsettiğim direkt satıcıya gidip 17 litrelik teneke ile aldığınız taktirde)


+ buradan bi arkadaşa kantaron yağı getirtmiştim kimdi hatırlayamıyorum mesajlarda da bulamadım kendisi duyurumu görürse bir mesaj atarsa sevinirim.

 
hatay'da en kral zeytin yağı dediğin şey 10 tl! babam direk fabrikasından alıyor hatta geçen gün çorum'a yolladı arkadaşına. dedem adana'da yaklaşık 1 ton kapasiteli üretti bu sene o da aynı fiyattan verdi. yanımda arkadaşım var kendisi osmaniye'li onun da babası 10 tl'dan satıyor. şimdi bunu okuyan da diyecek bu adam ne böyle her tarafı zeytin yağı vs. fakat şunu söyleyeyim kimse, daha doğrusu zeytinyağını alacağı yeri bilen kimse gidip kilosuna 20-25 tl vermez.

internetten 40-50 tl'ya satılan zeytinyağını alanlara da allah akıl fikir versin. hayır zeytin yağı yerine kazara altın suyu mu alıyorlarmış.

zeytin yağı ve bal konusunda fiyatla ilgili çok yanlış bilgiler var. 15-20 tl'ya bal olmaz o balı üreten arı şeker ile beslenmiştir. fiyatı minimum 70-80 tl olur kaliteli balın. 30-40 tl'ya zeytin yağı olmaz bu işin üretim maliyeti belli, satıldığı yerdeki fiyatı belli.

çok merak eden isteyen olursa direk üreten çiftçilerin numarasını vereyim.
  • cfk  (02.02.15 21:59:37) 
@cfk haklısında haklı olmasına ama ayvalık ile adana arasında oldukça fark var. eğer dediğin yer aynı iklim şartlarında yetişen bir şey olsa kabul edilir ama arada oldukça fark olduğunu düşünüyorum.

ayrıca senin dediğin fiyatlara yağ ayvalıkta da bulabilirsin ama tad olarak acı bi tad kalacaktır boğazında.
  • prezarlatif  (02.02.15 22:03:57) 
geçtiğimiz yaz cunda'ya tatile gittik normal olarak oradan daha doğrusu ayvalık'tan zeytinyağı aldık. aldığımız yer böyle tahil falan satan toptancı gibi bir yerdi ama adam tenekelemiş vaziyette satıyordu yağları. 14 tl gibi bir rakam vermiştik.

acılık konusuna gelecek olursak zeytinyağı renk ve lezzet olarak asıl tadına bekledikçe ulaşır. bir yıllık zeytinyağı çok lezzetlidir ve rengide çok güzeldir. yok ben illa ilk yıl yiyeceğim dersen, 5 kiloluk yağ tenekesi ya da şişesinin içine yarım limonu olduğu gibi atacaksın. bu acımtıraklığını hemen alır.

haftasonları ekmeği yağa banarak yiyen adamım, öyle bir acılığını görmedim. ayrıca adana bölgesinde yağ üretiminin az olmasının sebebi iklim değil tarım alanlarından daha yüksek gelir elde edilmesidir. yani iklim olarak ege'den daha az elverişli falan değil. burada da gayet kaliteli mahsul var.

yine de sana tavsiyem böyle ucuz alıp satışını yapabileceğin bir site falan kurabilirsin.
  • cfk  (02.02.15 22:13:19) 
valla benden daha ayvalıklısınız o taktirde ben şu anda üreticiden 15 liraya yağ bulamıyorum.(4 dizem +-2 )

sizin 14 liraya aldığınız yağ en az 8 dizemdir diye düşünüyorum. yıllık sırf bizim kendimize ait 0,8-1 ton kadar zeytinyağımız oluyor ilk senede satılan satılır ikinci seneye kalanı sabun yapılır(28 yaşındayım 2 senesine yağ sattığını bilmem bizimkilerin.

İçine limon atma olayını ilk kez duyuyorum yağın. zeytinin acı tadı alınsın diye limon atılır içine ama zeytinyağınki ilginç.
  • prezarlatif  (02.02.15 22:27:06) 
bir tanıdığımız cunda'dan, 5 lt tenekede asit oranı %0,8 olan sızma zeytinyağını tenekesi istanbul teslim 75'e satıyor, kendine göre kutu tasarımı,logosu falan da var


  • blackorse  (02.02.15 22:28:00) 
mersinden alıyoruz litresi 10 kaat olmalı. soğuk sıkma üreticiden direkt.


  • domates yiyom  (02.02.15 22:38:07) 
Vallahi ben sana uygulamayi anlattim. Bizim evde su an rahat 35 kg zeytin yagi vardir. 5 kg lik siselerde durur ve hepsinin dibinde limon var.

Dizem olayni bilmiyorum uretici degil yiyiciyim ya. Verdigim rakam takribiydi ama arkadasima sorup sana mesaj atacagim net rakami. 2014 agustos aldigimiz tarih.

Belkide bu dizem olayindan dolayi sizin yaglar pahalidir. Bu konuda hicbir fikrim yok.
  • cfk  (02.02.15 22:42:54) 
Balıkesir'den getiriyorum. Satıyorum bile hatta.


  • arnold schwarzeneger  (03.02.15 08:10:50) 
örende üretici bir akraba var ondan alıyoruz, fiyat işlerine ben karışmıyorum babam hallediyor ama en son aldığımızda litresi 12 lira civarındaydı diye hatırlıyorum.
mecbur olmadıkça marketten almıyorum.
internetten almam.

köylü kadınların sattığı kola şişelerindeki yağları almam, aralarında dürüstleri de vardır ama yağ aldığımız akrabamızın dediğine göre çoğu karışım yağmış.
  • inheritance  (03.02.15 08:24:31) 
gemlikte yaşıyorum, üç bin tane arkadaşım yağ üretiyor, bitince ilk kimi görürsem ondan alıyorum :)


  • ravenudon  (03.02.15 08:41:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.