[]

uçak kontrolleri

www.radikal.com.tr

kaptan pilot tuvalete gittiği sırada kokpit kapısı arıza yapmış, pilot dışarıda kalmış. yardımcı pilot uçağı indirmiş ancak kendi koltuğunda gerekli kontroller olmadığı için taksi yapamamış, uçağı çekmişler.

bu haberi okuyunca benim aklıma düz adam mantığı ile öteki koltuğa geçip taksi yaptırsaymış madem demek geldi. bunu yapmasına engel bir kural, vs var mı? (gerçi yapmadığına göre vardır da.)

 
ne yazık ki yüzlerce milyon dolarlık makinelerden bahsettiğimiz için öyle düz mantıkla hareket edemiyoruz yani "mına koyum koca uçağı indirmişken park etse nolcak" demiyoruz çünkü o anda o pilottan başka uçağı indirebilecek bi güç mevcut değil ama taksi yolunda kendisini çekip park pozisyonuna sokacak araçlar mevcut.

ben havaalanında çalışırken o elnde ışıklı şeylerle uçağı parkettiren adam gelmedi diye park pozisyonuna uçağın kafasını sokup 25 dakika bekleyen uçak gördüm. bi şey değil ha dümdüz gelse girecek ama girmedi. (şimdi hatırladım follow me diyoduk onlara)
  • t joe  (02.02.15 16:01:33 ~ 16:03:25) 
bununla ilgili evvelden bi kaza olmuştur, yönergelerde de vardır :)) havacılık kan mürekkep tarih


  • namus ninjası  (02.02.15 16:09:00) 
en.wikipedia.org

bunla alakalı olabilir kurallar
  • la noix  (02.02.15 16:48:47) 
Bir pilot arkadasima sordum, bu olayin kurallarla ilgili olmadigini soyledi. FO (yardimci pilot) ucagi indirmis, indikten sonra taxi mi yapmayacak dedi...

kendi koltugunda olmadigi soylenen kontrol "steering". Ve bu her iki pilotta da vardir; ama burda FO'da olmadigi soyleniyor, cok ilginc :)

@t joe
Dostum o dedigin isi yapan kisi "marshaller". Follow me araci baska bir sey. Follow me, apron memurunun kullandigi ve baska isleri yapan bir arac. Belli basli durumlarda ucaga yol gosterir. Ayrica taxi yolunda ucagi cekip park yerine goturecek araclar(tow car) mevcut, evet ; ama ucakta bir pilot varken (captain veya FO) ve ucak saglamken pilot yapar taxiyi. Kaptan veya yardimci olsun, farketmez.. Zaten taxide veya havada kaptan "radyo bende, kontrol sende" falan deyip kendisi frekansi alir, kontrolu yardimciya birakir. Ucak bir sebepten dolayi saglikli hareket edemeyecek durumdaysa (on dikme arizasi, patlak teker vs vs) tow car ucagi ceker.
  • mesudiyeli mesut  (02.02.15 17:34:19) 
@mesudiyeli

biz tabii marshallerları sürekli follow me araçları bıraktığı ya da o araçların şöförleri oldukları için onlara da follow me diyoduk :) kimse de çıkıp düzeltmedi o kadar zaman, allahsızlar
  • t joe  (03.02.15 08:19:51 ~ 08:20:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.