[]

bireysel emeklilik karlı mı?

bireysel emeklilik yapan bir sigorta şirketi beni arayıp aylık 90 lira düzenli yatırırsam 35 yıl sonra 182 bin lira tahmini bir birikim elde edeceğimi söyledi. devlet katkısıyla 50 bine yaklaşık olan bu birikim, faiz ve fonlarla bu rakama gelebilir mi?

söz konusu sigorta şirketinin sitesinden aylık 100 lira olarak düzenli birikim hesaplaması yaptım. devlet katkısıyla 53 bin civarında bir birikim oluyor benim hesabıma göre ama onların sitesi 330 bin gösteriyor. bu nasıl oluyor?

son tahlilde bireysel emeklilik karlı bir yatırım aracı mıdır? daha karlı olan yatırım araçları var mıdır?

 
35 yil sonra 185 bin lira nin alim gucu ne kadar olacak onu dusun. Su an belki ortalama 1 ev alabiliyorken o paraya 35 yil sonra belki 1 evin 3 te birini falan alcaksin


  • rentts  (01.02.15 13:57:44) 
değil, sözlükte başlığını okuyun


  • bonjurkes  (01.02.15 14:02:50) 
kısa vadede karlı gözükmeye bilir ama uzun vadede devlet desteğiyle beraber para biriktirme konusunda iyi olmayan birisi için biçilmiş kaftan.


  • kakao  (01.02.15 14:04:41) 
karlı bir yatırım aracı değil.
En iyi ihtimalle paran aynı değerde kalıyor.

Fakat oraya koyduğun parayı harcamak, bozdurmak zor olduğu için biriktirme disiplini olmayanlar için iyi bir seçenek.
Aynı parayla güvenilir herhangi başka bir yatırım yapsan, yani her ay düzenli 90 liralık alsan çok daha karlı olacak sonuç. bu yatırımların ne olabileceği konusunda çok bilgili değilim ama galiba; altın, dolar, Coca-Cola hissesi vs.
  • michael_knight  (01.02.15 14:06:53) 
eğer tam 10 yıl sonra emekli olacak biri içinse karlıdır
yok eğer 20 yaşındaysan karlı değil.
anne-baba ya da yakında emekli olacak biri için düşün :)
  • probiyotik  (01.02.15 14:07:00 ~ 14:07:32) 
45 yaşındaysan karlı,diğer türlü gereksiz.


  • essoist  (01.02.15 14:13:00) 
Bireysel emeklilikte para durduğu gibi durmuyor aslında, yani kumbaraya atıyorsun, biraz da devlet atıyor, seneler sonra kumbarayı açıp çıkanı alıp gidiyorsun gibi değil, o parayı işletiyorlar, ondan olmasın o fark?


  • afush  (01.02.15 14:35:35) 
90 100 lira benim için önemli değil diyorsan yatır, olaya kar olarak bakmamak lazım, sonuçta kendini her zaman güvenceye alacak şekilde birikim yapıyorsun,

kar yapmak için yapılmaz bence, zaten karlı da değil ama güzel bir şey her ay kenara para atıp o parayı yok gözüyle bakmak.
90 100 lirası önemli olmayan birisi için eğer çalışmaya falan başlarsam yapacağım büyük ihtimal, mesele en azından kenarda param biriksin otomatik çekilsin. bence gayet iyi bir yatırım, müthiş para almaya gerek yok en azından garantin olur hayat boyunca.
  • patos64  (01.02.15 14:35:40 ~ 14:36:37) 
bu arada benim bildigim kadariyla @probiyotik'in dedigine istinaden buna ne kadar erken baslanirsa o kadar iyi cunku:
siz örnegin 50 TL buna ödüyorsunuz ayda. devlet de bunu destekliyor, cünkü sosyal devlet bir sekilde sana yasliliginda da bakmak zorunda ve devletin verdigi "komik emeklilik maasi"nin seni aclik sinirinda gezindirmesini istemiyor.
bir havuz gibi düsün. Aylik sen 50 TL yatiriyorsun, ben 100 TL yatiriyorum, devlet biraz ekliyor. bu paralar birikiyor bu havuzda.
Bu para faiz ve fonlarla büyüyor. iste en iyi sartlarda; senin emekliliginde alacagin para 183.000 ise, ekonomik durumlar bozulursa 50.000 de falan kaliyor . yani bence bir anlamda kumar isi. sigorta da en verimli, en iyimser gelir oranini vermistir büyük ihtimal.
bu havuza ne kadar erken yatirmaya baslarsan , ileride emeklilikte alacagin para da haliyle artiyor. sadece emekliligine 10 sene kala ödeyeceksen, kenara koy daha iyi mesela. cok az bir vadeye, dolayisiyla daha az faiz ve fon kazanimina denk geliyor cünkü.
bana anlatilan bu.
ben daha karar vermedim bunu yaptirmaya. öyle %100 aklima yatmadi. hani her ay kenara 50 TL koysam o para fon ve faizlerle büyümeyecek, devlet de eklemeyecek buna. oldugu yerde kalicak. o acidan mantikli gözüküyor.
  • flmng  (01.02.15 15:33:10 ~ 15:37:42) 
@flmng fon işletim gideri kesintisi diye bir masraf kalemleri var.
Bu masrafı tüm birikimin üzerinden alıyorlar.
Sistemde uzun süre kalınca bu masraflar öyle bir hale geliyor ki devlet katkısının tamamını ve hatta daha fazlasını götürüyor. Bu şekilde de incelemeni öneririm.
  • michael_knight  (01.02.15 16:05:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.