[]

bu karikatür hakkında düşünceleriniz nedir?

Sb.

imgur.com


 
Üzücü ama gerçek.


  • IncredibleMau  (30.01.15 23:43:02) 
Sacma


  • selam  (30.01.15 23:43:34) 
çok orospu çocuğu var.


  • rygard  (30.01.15 23:45:33) 
İfade özgürlüğü şahane şekilde kullanılmış. Allah Allah, ortada kutsal değer de yok. Neden sinirlendiler ki??


  • m e b  (30.01.15 23:49:38) 
çok gerçekçi olmamış. şangırlop diye şişe mi kırılırmış?


  • air  (30.01.15 23:52:31) 
Yüzde yüz doğru bir karikatür


  • mountaincat  (30.01.15 23:56:55) 
Salakça olduğunu düşünüyorum.


  • pandispanya  (31.01.15 00:00:58) 
mal indikatörü


  • namus ninjası  (31.01.15 00:03:32) 
polisi temize çıkarmış kötü bir karikatür. bu karikatüre bakan kişi polisin tertemiz bir şey olduğunu düşünür lakin biliyoruz ki öyle değiller. zira molotof atmayanı da sokak ortasında döverek öldürebilecek tıynetteler.


  • mesglsn sanirm bn yatiyrm  (31.01.15 00:05:55) 
@meb kardeşim seni Allah'a havale ediyorum. karikatüre diyecek bir şeyim yok.


  • doxanikee  (31.01.15 00:07:44) 
akp'li dezonformasyonu. sıkıcı derecede sık görülen bir şey. herhangi bir düşünce ya da his sahibi olmaya değer bir şey değil.

@m e b en azından bundan rahatsız olanlar ellerinde tüfekler ile gidip bu karikatürü yapanı öldürmez, bundan diğer rahatsız olanlar da "hayır onlar öldürmedi. israil'in oyunu, kesin abd'nin parmağı var" demez. sorun yok ondan.
  • nawar  (31.01.15 00:17:47) 
He bacım, mesele bu kadar basit zaten. Bana vurdu, hadi öldür.


  • cetoxim  (31.01.15 00:19:30) 
@nawar +1


  • cetoxim  (31.01.15 00:20:16) 
mal indikatörü +1

yanlı. polise yapılan hareket sonrası polisin müdahalesi orantısızlık dışında haklı, o da can. sevmesem de genel olarak.

sosyalist tanımından bence bihaber. cahilin lafını da bazen umursamayacaksın.

ya da gidip evini basıp hepsini öldürelim, kafalarını keselim. farkımız kalmasın. insanlıktan çıkıp gideriz, birbirimizi kırar, doğaya kendini toplama şansı veririz.
  • bir ileti paylastim  (31.01.15 00:20:54) 
@Doxanikee + @nawar : ama hep bundan dem vurulmuyor muydu bu sosyal mecralarda? İfade özgürlüğü bir tek islam aleyhine olunca mı güzel? Bakın burada kutsal bile olmayan bir konuya dair çizilen karikatür bile buradakileri deli etti. Oysa hep dediğim gibi, sınırsız özgürlük isteyenler nedense iş kendilerine dokundu mu ilk onlar alev alıyor.


Ayrıca ben islam adına kafa kessinler demiyorum.
  • m e b  (31.01.15 00:30:00) 
@m e b ben olay çıkarmadım. ifade özgürlüğüne aykırı olacak bir şey demedim. yani dediğin tutmuyor bende. tabii baştan aşağı dezenformasyon olması hoşa gitmeme ve/veya kızma sebebi olabilir. yoksa kimse "nasıl böyle bir şey yaparlar!!" deyip olay çıkarmıyor.

anlayamadığınız olay şu; ifade özgürlüğü "senin yaptıklarından/söylediklerinden rahatsız olmayacağım" demek değil. hiçbir zaman da olmadı. ifade özgürlüğü seni, senin düşüncelerinden dolayı yargılamayacağım, sansürlemeyeceğim veya yaptırım uygulamayacağım demek.
  • nawar  (31.01.15 00:36:34) 
@meb
öncelikle şunu anlaman lazım(aslında biliyorsun ama çarpıtmak işine geliyor); benim bir şeye kızmamla onun yayınlanmasını engellemeye kalkmam farklı şeyler. ifade özgürlüğünü savunmam hiçbir şeye kızmayacağım anlamına gelmiyor.

olgunluk şunu gerektirir, kızdığım veya öfkelendiğim şeylerin dahi yayılmasına mani olmam, bunu yapanlara saldırıda bulunmam. yaygın örnek çarli olayında Müslümanlar kızgınlıklarını geniş çapta protesto eylemleri ile ortaya koysa, kendi çaplarında boykot gibi yollara girişse, hukuki yolları denese kimse bundan rahatsız olmazdı.

bir iki laf da karikatüre etmek istedi canım.

bu karikatürü beğenen insanlar, en temel haklardan biri olan gösteri ve yürüyüş hakkını yok sayıyorlar. mesele insanların bir yere zarar vermesi falan değil, insanlar son derece sakince gösteri yapsalar bile toplumun bir kesimi bundan rahatsızlık duyacak. niye duyduklarını bile bilmeden itiraz edecekler.

"biz bile sesimizi çıkarmıyoruz, sana ne oluyor" kilit cümle bu. bu ülkede herkese güce karşı sessiz olup pısması öğütlendi. birisinin aykırı ses çıkarması diğerlerini kızdırıyor. Molotof falan hikaye kısmı. bu ülkede insanların ezici çoğunluğu "eylem yapan kız oruspudur, yolludur. eylem yapan erkek teröristtir" savıyla geziyor. öldürülmeleri yine toplumun ezici çoğunluğu tarafından meşru görülüyor.

neden? "biz sesimizi çıkarmaya cesaret edemedik, onlar hangi cüretle bizi beceren devlet gücüne ses çıkarabilir!!!"
  • doxanikee  (31.01.15 00:38:08 ~ 00:46:26) 
ya şu ifade özgürlüğü olayında nasıl bir kavram karmaşası yaşıyoruz arkadaş. evet bu karikatür de ifade özgürlüğü kapsamında ele alınır, bu yüzden de cezalandırılmamalıdır. ancak isteyen de kendi ifade özgürlüğünü kullanıp karikatürü eleştirebilir. "hani ifade özgürlüğü vardı" diyerek de aslında bir başka ifade özgürlüğüne karşı geliniyor, baya komik. adam çizmiş, bence boktan. bu kafa, lobna'yı otururken kafadan vuran polise de börek çörek uzatmamızı bekleyenle aynı kafa hani. bu yüzden eleştirilmesi doğal ama kalkıp da kimse bunu çizeni cezalandıramaz.


  • soso  (31.01.15 00:42:42 ~ 00:45:54) 
Insanlar bir seyler dusunur, karikatur cizerler. Bunu dusunuyorum sadece.


  • delifaruk  (31.01.15 00:44:57) 
Saldırgan buldum.


  • yirmisantim  (31.01.15 00:51:36) 
Bahsedilen kişi Berkin Elvan bi de. Artık dünyada bile olmayan bir "çocuğu" buna meze yapmak bile tek başına kansızlık bence. İlla bişey ima edeceksen başka bir figür koy oraya amk. Çocuğun kaşlarıyla, ten rengiyle ve bunların sonradan düzeltilmesiyle dalga geçmek de dahil olmak üzere; yaratılan yalana zaten hiç değinmiyorum bile; baştan sona ucuz, beyinsizce ve kötülük barındıran bir çizim.


  • pandispanya  (31.01.15 00:58:28) 
@Nawar: ben de o zaman sizin üslubunuzla yanıt vereyim: ben de ifade özgürlüğü adı altında hakaret edenlerin kafası kesilsin demedim. Ama siz kalkmış "en azından kafa kesme olmadı" diyorsunuz bana.

@Doxanikee: e, berkin elvan'i seven biri kalkıp bu karikatürü çizeni kesse, bundan tüm "berkin elvan sevenler" mi sorumlu tutulacak ve hep bu kötü örnek hakkında mı tartışılacak?
Neden yanlış bir hareket yüzünden tüm kesimi suçlayalım? İfade özgürlüğü ne zaman ifade özgürlüğü olmaktan çıkar? Ben bu ikiyüzlülüğü dile getirmek istedim. Yoksa ifade özgürlüğü ile hakareti vs. ayırt edebiliyorum.
  • m e b  (31.01.15 01:17:54) 
@meb: hangi ikiyüzlülük?

bir tarafta karikatüristler tutuklanıyor, gazeteden atılıyor ya da haklarında ardışık davalar açılıyor.

bunu çizene kim ne yapmış peki? özgürlüğün çift taraflı talebi mi bozuyor sizi? başkaları çizemezken üstelik de doğru olmayan bir sunum mu özgürlük?

ayrıca elvan'ı destekleyen karikatürler yapılsaydı bu tam oalrak suç olmazdı çünkü 14 yaşında bakkala ekmek almaya giden bir çocuk öldürüldü. bunun nesini tartışacaksınız ki? bunları eleştirmek ne zaman suç oldu ki sizin tabirinizle de hoşgörü kelimesi anlamca karşılığını bulsun?

bir çocuk öldürüldü denmesi mi hoşgördüğünüz? sağolun?!

eşit değil karşılaştırdığınız durumlar, daha onu teslim etmiyorsunuz ya neyse.
  • godoşu beklerken  (31.01.15 01:25:04) 
@m e b ortada herhangi bir sansürleme çabası yok, mahkemeye verip hapse attırmaya çalışmak yok, gidip kimse kimseyi öldürmüyor e o zaman bunun nesi iki yüzlülük? hala göremedik söz edilen iki yüzlülüğü.

fark şu madem charlie örneğinden gideceğiz, o karikatür ve benzerleri sonrasında binlerce müslüman sokaklara dökülüp dinimizle dalga geçenlere ölüm diye sloganlar atıp, pankartlar açıyor, bu duyuruda "akıllanmamışlar/dersini almamışlar" diyenler oldu bu ölümlü olaylar sonrasında. onun dışında sansürlenmeye çalıştı cumhuriyet yayınlamayı düşününce. bak öldürmelerden, tehditlerden söz etmedim bile. işte bu direkt olarak ifade özgürlüğüne tecavüz. zaten laf edilen de bu. yoksa rahatsız olan müslümana "rahatsız olma" diyen yok. şurada bunun benzerini yapan kimse yok. yani tekrar etmek gerekirse bir iki yüzlülük yok.
  • nawar  (31.01.15 01:29:18) 
@Godosu beklerken: yahu zaten benim demek istediğim şey şu: bu özgürlüğün sınırını kim neye göre belirliyor? Size göre Berkin Elvan'in üzerinden eleştirel karikatür yapmak bile tartışmaya kapalı ise, diğer karikatüristlerin eleştiri çekmesini neden eleştiriyorsunuz o halde?

Ayrıca karikatürü kim yaptı bilemem, destekleyeceğim bir durum bile yok ortada. Ben sadece, ortada bulunan bu ikiyüzlülüğü anlayamıyorum ; "benim idelojime ters bir ideoloji için ifade özgürlüğü altında yapılan hakaretler şahane ama benim ideolojime yapılan hakaretler tartışmaya kapalı şekilde hazmedilemezdir."
  • m e b  (31.01.15 01:38:57) 
meb ciddi mi yazıyorsun bunları yahu? baya tekrar tekrar aynı şeyler yazlmış yani, anlamadım ki. biri mi vuruldu, birileri mi yakıldı? cezalandırıldı mı bu kişi? bunun üzerine mi bunları konuşuyoruz? tabii ki insanlar hoşlarına gitmeyen bir şeyi eleştirecek, hatta tartışmaya da kapalı olabilir, doğal değil mi bu? milleti yakmak, taramak ya da içeriye atmak yerine kaleme kalemle ya da sözle cevap verirsin ya da hiç cevap vermezsin, tartışmayı kapatabilirsin de, eee? ortada bir ceza yoksa ifade özgürlüğüne ihlal de yoktur. herkes her şeyi eleştirebilir. işin doğası bu.


  • soso  (31.01.15 01:59:44) 
@m e b: bakın birisi öldürüldü. bundan sen maviyi sevebilirsin ben de turuncuyu sevebilirim, demekle eşdeğermiş gibi bir keyfiyetle bahsediyorsunuz.

eleştiri yapacaksanız ilk önce gerçekleri çarpıtmamanız gerekmekte. karikatürde molotov atanın molotov attığı için öldürüldüğü ve herkesin onu çok barışçılmış gibi andığı iması verilirken gerçek hayatta ölenlerin mobese kayıtları siliniyor, onları öldürenler kasklarından numaraları kaldırıyorsa, sizin karikatürünüzün yaptığı ifade özgürlüğü değil dezenformasyon oluyor ve ben bunu eleştiririm. ben bu karikatür ortadan kaldırılsın demedim bakın, eleştiririm dedim.

bu böyleyken karikatürler ortadan karikatürüstlere yaşam dar edilerek kaldırılıyor. burada yoruma bağlı olmayan bir eşitsizlik var. sizin benim keyfiyetim değil, çizilince başa bela açan karikatürler var. davalık olmuş, işi gücü yanında yıllardır bir de bununla uğraşan insanlar var.

bu karikatüristi bahsettiğiniz keyfiyetle kim yorumlayıp dava açmış ki, somut şeylerden bahsetmeniz gerekmiyor mu?

ikinci olarak da öldürülen çocukların molotof atmadıklarını söyleyen insanlar attıklarını söyleyenlerden katbekat fazla. e kamera kayıtları silinmiş? dövüle dövüle öldürülen insanlar bunlar. kimisi kurşun yemiş. polislerden bazıları anonim bir şekilde insanların gözlerine nişan alındığını, kapsüllerin 45 derece açıyla atılması gerekirken nişan alınarak atıldıklarını söylemiş.

bu durumda oluşan toplum vicdanının haklılığına kim karar verecek diye soruyorsanız, valla insan hakları üzerinde az-çok zımnen bazen de metnedilerek anlaşılmış şeyler.

ben bir yandan insan haklarına aykırı olduğu yönünde çok daha fazla somut delil varken bunun cezayı göze almadan yazılıp çizilememesini, diğer yandan da sözlerinden başka "delil"leri olmayan insanların olduğunu iddia ettiği şeyleri aynen öyleymiş gibi sunmakta ceza beklentisi olamayacağı için özgür olan adamın özgürlüğünü tartışıyorum.

birisi ölen çocuklar hakkında bahsettiğiniz türden bir karikatürü kazasız belasız çizebildiğinde (insanlara twitterdan oradan buradan ölüm ve dava tehditleri yağmadığında mesela) o zaman belki de sizin bu karikatürü nasıl eleştirebileceğinizi örneğiyle görür de fikir edinirim, ancak dikkat ederseniz bu daha olabilmiş değil. ben somut şeyler üzerinden gitmeye çalışıyorum ve derdimi en iyi bir önceki paragraf anlatıyor. o yüzden ideolojiden falan bahsetmeniz konuyu çarpıtmak oluyor. ayrıca o konu zaten tamamen şuraya konan karikatürün aleyhine işler ve yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü böyle olur.
  • godoşu beklerken  (31.01.15 02:02:21 ~ 02:05:35) 
Mal turnusolu olmuş. Engin Ardıç gibi, Salih Memecan gibi kalitesiz, seviyesiz, ve daha yazamayacağım bilimum sövgü.


  • sevgikusunkanadinda  (31.01.15 03:11:44) 
Kimi saçma demi, kimisi de doğru. Ama olay bu kadar basit değil. Bu karikatürde ki olay bazı zamanlarda doğru olabiliyor, her zaman değil ama.

Polise molotof atan birr orusbu cocuğununa polis fiske vursa, sanki mazlummuş gibi ajitasyon yapabiliyor, halk desteği alabiliyor.

Tam aksi olarak, bazende gerçekten hakkını düzgünce arayan iyi bir insan, polis terorüne kurban gidebiliyor.

Sezarın hakkı, sezara.
  • yavuzsyildiz  (31.01.15 03:26:49) 
www.youtube.com

en azından gezi'de böyle olmadığını bildikleri halde, gerçek olduğunu iddia edenler hakikaten kuşbeyinlidir.
  • baal  (31.01.15 09:15:33) 
@Yavuzsyildiz o söylediğinin sebebi özellikle 20. yy son çeyreğinde doğup batı şehirlerinde yaşayanların en çok şahit oldukları terörün polis kaynaklı olması. PKK, el kaide ve dhkp-c terörü gördü istanbullu ama o ölümlerin de vak'ların da toplamı sayı olarak polis kaynaklı vak'aları yarısından az.

En azından parkta oturan gencin göğsüne tekme atarak öldüren ya da yürüyüşte yere düşen kadını tekmeleyerek bebeğini düşürten terör örgütü vak'ası duymadık henüz. Mesela bankada kendisine kimlik sorulduğunda polis kimliğini gösterip kabul edilmeyince de "bu kimlik senin karını yatağından aldırır" diyen terörist de görmedim mesela ben henüz. Örnekler say say bitmez. Bak 1 mayıs'lar ya da Gezi olaylarına hiç girmiyorum bile.
  • nawar  (31.01.15 10:51:26) 
Biri sosisini mi almış, sosissiz mi kalmış oğlan, ondan mı kızmış o kadar?
Polisin niye kılı yok, tüysüz müymüş polis?
Resmi tutanların kolları da çok kıllı.

Karikatürü çizen kişi "kör ölür badem gözlü olur" hakkında bir karikatür kurgulamaya çalışmış.
Sosyal isteği olan birini öldürmek eylemini gözden kaçırma, sümen altı etme kaygıları çok açıkta kalmış. Ya da kendi de göremiyor.

Ya da bunların hiç biri değil, suyu bulandırıyor.

Sevmedim ben.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (31.01.15 11:44:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.