[]

Sözlük'teki homofobi,transfobi,antisemitizm ve milliyetçilik

Sadece benim mi gözüme çarpıyor?

En son trans bireyi içeri almayan hamamcı hakkındaki başlığın altında okudum. Bakıyorum, "ibne açılımı yapacaklar herhalde" "ne desem homofobik dersiniz ibneler, hamamcı haklı" tarzı entryler en çok favorilenenlerden olmuş.

Aynı şeyi bir kaç gün önce içinde "Kürt" kelimesi bulunan bir başlıkta görmüştüm. Bir ırka yönelik açıkça hakaret içeren her entry favorilenme rekoru kırmış.

Tam dersi, daha terbiyeli, saygılı ve ayrımcılıktan uzak entryler ise kıyıda köşede.

Herkes farklı düşünebilir tabi ki, ama hakaret içeren, buram buram ırkçılık, yahudi-gayrimüslim düşmanlığı kokan entrylerin bu kadar alkış alması yeni bir şey mi? Eskiden de oluyordu da ben mi fark edemiyordum?

Yazar kadrosunda akp'ye olduğu kadar insan haklarına ve sola da karşı olan milliyetçi bir güruh mu hakim?

 
Evet, ülke böyle olunca ekşisözlüğe de sirayet ediyor doğal olarak.


  • nuka cola  (30.01.15 12:48:36) 
(bkz: ekşi tavır)


  • namus ninjası  (30.01.15 12:50:01) 
(bkz: #48060176)


  • rakicandir  (30.01.15 12:51:15) 
sözlüğü çok çok uzun zamandır takip etmiyorum, belki 2-3 senedir. ama önceleri daha "seçilmiş" tipler yazarken internet yaygınlaştıkça yazarların ortalaması gittikçe türkiye ortalamasına yaklaştı.

e kürt nefreti, eşcinsel düşmanlığı ve adını andığın diğer özellikler, ülkede görüş ayırt etmeden en yaygın problemler. bir sen rahatsız olmuyorsun hatta neredeyse her gün benzer duyurular açılıyor. ama bu tip entryler ve fikirler beğeni aldıkça, alıcısı oldukça devam edecek.
  • doxanikee  (30.01.15 12:52:00 ~ 12:52:57) 
algıda seçicilik bence ya. tam aksi şekilde entry girenler de çok var mesela ama bunlar akılda kalıyor işte.


  • Lt. Col. Frank Slade  (30.01.15 12:53:46) 
Çünkü güzide coğrafyamız kadar sözlük de mal değneği dolu maalesef. AKP karşıtı da yanlısı da bu duruma bir şekilde dahil oluyor.

Bunların bir kısmı da okullarında polis çatışması varken, insanlar dayak yerken aval aval bakıp götünü yayıp oturan, sonradan Gezi'de iki gaz tekmeledi, gidip instagram'da fotoğraf paylaştı diye kendini fasulye gibi nimetten sayanlar. Gezi'nin bizim açımızdan kaybı ne oldu derseniz, böyle sığırların kıçını havaya dikmek oldu. Diğerlerine zaten diyecek birşey yok.
  • sevgikusunkanadinda  (30.01.15 12:55:19 ~ 13:09:16) 
Ben de acikcasi ayni yaklasimdan rahatsizim, sadece sen degilsin. Nefret sucu grubu vardi bir ara, moderatorlerin bunalip toplu istifa etmesinden once onlar bir 'Eyh, yeter be. Ne haliniz varsa gorun' dediler. Pesinden de moderatorler gidince sozluk iyice dagitti. Ku Klux Klan'a postmodern bir yaklasima yakinsadi.


  • aychovsky  (30.01.15 12:55:37) 
ana/bacı olaylarına giren bile olmuş daha ben ne diyeyim. trans diyince aklına "ibne"den başka şey gelmeyen akıl fikir fukarasının yapacağı yorumlar ancak bu kadar olur arkadaşım.

tiksinerek yukarıya havale ediyorum.
  • piremses  (30.01.15 13:10:33) 
Sözlük ovası, apaçi yuvası.


  • nereye bu gidis  (30.01.15 13:12:57) 
eşcinsel olmamama rağmen bu konuyla ilgili başlık açıyorum.
gelen giden hakaret ediyor.

"namus ninjası" denen kişi gelip "hepiniz ibnesiniz" diyor mesela.
"masa penisi", ve "asilov" denenler de akıllarınca hakaret ediyorlar.

www.eksiduyuru.com
  • titiraprap  (30.01.15 13:13:08 ~ 13:53:11) 
niye onlara küfür edilemez mi yani? galatasaraylılara fenerbahçelilere ana bacı dümdüz gidilirken ses yok; amerikaya, israile, yunanistana, araplara vs sövülürken ses yok. ama translara ve kürtlere sövülünce aauuuuuu. bırakın bu işleri.


  • domates yiyom  (30.01.15 13:18:30) 
domates yiyom

abi tam şu kafada insanlardan bahsediyorum işte. hayatı çekilmez hale getiriyorsunuz. şu tarz yorumları görünce sahibine de kızmıyorum. kafamı duvarlara sürte sürte parçalamak istiyorum sadece.
  • doxanikee  (30.01.15 13:23:40) 
ya sözlük tam anlamıyla bir bok çukuru artık. tanım bile olmayan entry'ler debeye giriyor, bazen öyle entryler oluyor ki yazarlar bile not düşüp "la neyini beğendiniz" demek zorunda kalıyor. kimisi artistik olsun diye yazıyor da biliyorum bazıları ciddi yazıyor yani çok net çünkü. adam bile şaşırmış.

sözlüğün o güzel zamanları eskide kaldı. sözlükte eskiden solcular olduğundan falan değildi bunlar. eskiden mürekkep yalamış, iyi kötü kültür ve bilgi sahibi düzgün insanlar yazıyordu. şimdi herkes yazıyor. e türkiye'nin kalitesi ortada.
  • der meister  (30.01.15 13:26:24) 
doxanikee
ne kafası la bebe? onlara sövülünce de cephe al da adam sanalım. transların ve kürtlerin dokunulmazlığı yok bu dünyada.
kimse kimseye sövmesin diyeceğinize ay translarla kürtler cici onlara küfür etmeyin diye gerzek gerzek konuşuyorsunuz.
  • domates yiyom  (30.01.15 13:28:58) 
sözlüğü bok çuvalına döndürdünüz, bakasım gelmiyor. şu tip vasat altı adamlar burayı da doldurmuş.

abi sen kafanı yorma, Kürt'e de eşcinsele de söv. boşverrrr.
  • doxanikee  (30.01.15 13:36:31 ~ 13:36:54) 
@domates


kafan iyi mi kardeş? armutla elma farklı şeyler biliyor musun?

senin dediğin, bir insana "burnun var" diye küfretmekten farksız. kimse kimseye küfretmesin elbette ama bunu uluslararası ya da fanatik meselelere bağlaman komik. başka yerde söyleme böyle şeyler, duymamış olalım.
  • piremses  (30.01.15 13:37:10) 
@domates

kusura bakma da hayatımda daha cahilce bir kıyas ve yorum görmedim.

takım tutmak ile cinsel yönelim ve etnik kimlik aynı şeyler olamaz.

ben burada "küfür çok kötü bir şey" tribi atmıyorum. Ben bol bol küfrederim, duyuruda bile görürsün, hatta küfürlerimin çoğu cinsiyetçi küfürler ama alışkanlık.

her neyse, rakip takıma sövmekle insana ırkı, dili, dini, yönelimi sebebiyle küfretmek aynı şey olamaz. "Heteroseksüellere hakaret edilsin, transeksüellere edilmesin" diye bir laf etsek belki birazcık mantıklı kalabilirdi söylediğin.
  • burberry  (30.01.15 13:43:20) 
domates

ben birbirine sırf takım tuttuğu için küfreden insanlara da kızıyorum. bundan da şikayetçiyim. bunu ne yapıcaz şimdi?
  • rakicandir  (30.01.15 13:50:26) 
yav he hee siz haklısınız. siz belirleyin kime sövülür kime sövülmez ona göre yapalım. ayrımcılık yapıyor diye çemkirip ayrımcılık yapmanız güzel kafa. kimseye sövülmesin diyemiyorsanız anca çene çalarsınız.


  • domates yiyom  (30.01.15 13:55:33) 
Çok bölünmüş, nefretle dolmuş, politize olmuş bir toplum var. Bir de özellikle Gezi'yle birlikte olup biteni geyiğe vurma, mizaha dökme alışkanlığı edindik ya ikisinin birleşimi çok acayip bi şey oldu gibi. Özellikle internette çokça rastladığımız sağlam bi yaratıcılık, baskı altında kendini var eden ilginç bi ifade biçimi var. Geziciler yukarıda saydığınız vasıfsızlıkları tabi göstermiyor. Ama o dönemle birlikte ortaya çıkan ve politik olanın dile getirilmesindeki mizahi, samimi ve rahat tavır Gezi'nin aslında tam karşısında olduğu ideolojilerden insanlara da bi alan açtı. O alanda insanlar daha fütursuz oldu. İyiler daha iyi kötüler daha kötü oldu bi bakıma. Mesela bundan 3 sene önce içindeki faşizmi kendi gibi olmayan insanların ulaşamayacağı yerlerde saklayan adam bugün sosyal medya üzerinden bangır bangır nefret söylemleri geliştiriyor. Hiç acımıyor. Çünkü söylediklerine tepki duyacak güruhun bu tür olaylara -bakış açısı olarak net olsa da- yaklaşımı artık eskisi kadar göz korkutmuyor. Bi de şu var ki kendinden olmayanı ötekileştirmek, dışlamak, ona hakaret etmek iktidar tarafından olmayacak bi şekilde normalleştirildi. Bu devletin dili haline geldi. Özetle ortam var, gelebilecek tepki göz korkutmuyor ve zaten bu devir onların devri.
ama elbet bizim zamanımız da gelecek <3

  • hesabım silindi kırgınım modlar  (30.01.15 14:02:12) 
@domates yiyom Etmesinler zaten kimseye, niye etsinler ki. Sanmıyorum ki burada rahatsızlık duyan kimse (veya çok kişi) bunun yanında olsun. Nefret söylemi grubu tam olarak da bu yüzden vardı zaten. Yoksa eşcinsele küfretmekle herhangi bir gruba küfretmek arasında ne fark var. Ben günlük hayatta da cinsel ağırlıklı küfretmiyorum zaten, en fazla "Kafama sıçayım" demişimdir. O da görüldüğü gibi kendime yönelik. Gerçi ben insanın kendine yönelik şiddetine de karşıyım ama o kadarını arada kaçırıyorum.


  • aychovsky  (30.01.15 14:29:27 ~ 14:37:27) 
Ben bazen entryleri okurken utanıyorum yazılanlardan, Kürt olsam kafayı yerdim herhâlde, benim de vardır bir iki mesajım belki ama kesinlikle ağır şeyler yazmıyor. Ben veganlara ve komünistlere falan sağlam sövüyorum, onlar da etnik kimlik falan değil zaten kendi tercihleri.


  • i was made for you  (30.01.15 14:48:43) 
@ i was
bi türlü anlayamıyorsunuz.
birisi "ingilizce isim alanlar orospu cocugudur" dese normal mi?
o da bir tercih sonuçta.
  • titiraprap  (30.01.15 14:57:59) 
@titiraprap
Derse desin kardeşim, ona küfretme buna küfretme, kime küfredeceğiz? Yukarıda tartışmışlar, takımlara nasıl küfrediliyorsa ırklara da edilebilir diye, hayır edilemez çünkü ırkımızı seçmiyoruz ama takımımızı kendimiz seçiyoruz herkes de küfrediyor, aynı şekilde diğer tercihlere de edilebilir, hiçbir fark yok.

  • i was made for you  (30.01.15 15:17:52) 
hiçkimse hiçkimseye küfür etmese daha iyi değil mi?


  • titiraprap  (30.01.15 15:20:12) 
Değil, küfür dediğimiz şeyin hiç kimseye zararı yok, ben hiç küfür yedikten sonra canımın yandığını ya da bunalıma girdiğimi hatırlamıyorum, ama küfredince zaman zaman son derece rahatladığımı hatırlıyorum. Ne yani küfretmeyeyim de gidip adamın adresini alıp döveyim mi, o sinirin bir şekilde çıkması lazım, bunun da en zararsız ve kolay şekli küfür. Öcü olarak görmeyin küfrü.


  • i was made for you  (30.01.15 15:22:07 ~ 15:22:36) 
sözlükteki ortalamalaşma sorununu adresleyen yeni bir sözlük çalışması yaptık.

bu sözlüğü tam da sizin yakındığınız sebeplerden ötürü açtık. bu kadar kalitesiz ve düzelmek için hiçbir çaba sarfetmeyen bir ortama alternatif yaratabilmek için.

lütfen aşağıdaki yazıları bir reklam yazısı olarak görmeyip hepsini okuyunuz. hiçbiri yazmış olmak için yazılmış reklam amaçlı metinler değildir. sizinle aynı fikri paylaşan ve samimi olarak ekşinin geldiği noktadan kaygı duyan birinin yazıları.

metasozluk.com
eksisozluk.com
eksisozluk.com
metasozluk.com

elbette ki yazıları okuduktan sonra gelip gelmemek size kalmış.

selamlar.
  • plsqldvlpr  (01.02.15 19:58:31) 
valla ben bilmiyorum homolarmi artmis homofobikler mi, translar mi, turkler mi kurtler mi ama, tek bildigim, bunlar ucuz laf, bunlar bos zaman mesgalesi, issizlik gucsuzlukten insanlar yaziyor, insanlara ulasip ilgi toplamak kolay, saymak sovmek daha kolay. gercek hayatta sokakta biri ciksinda sallasin bakalim iki transin yanindan gecerken, agzini yuzunu cizerler, biri yolda ya da toplulukta sallasin kurtlere, yemez, delikanlilik dedigimiz sey gercekten dizilerde var, ben bayagidir soyle ozu sozu bir, haksizlik karsisinda, ama gercekten esitlik ve insanlik adina ,sesini cikarani gormedim, illa menfaati olacak, ya puan toplayacak ya da isini gorecek, temel olarak, delikanlilik, hem erkek hem kadin da pek kalmadi diye dusunuyorum,herkes telefondan sagdan soldan yaziyor ciziyor laykliyor sikertiyor, ama ortada tibbi olarak, ilmi olarak, edebi olarak, sanayi olarak, siyasal hareket olarak, kritik olarak bisey yok, ici bos, safi dedikodu ve bayt tuketimi
pisan sinen laklakaci, is ve ozel hayatinda gerceklerden uzak goy goy bir toplum olduk, insan gercekten cok uzuluyor.

  • tresrichesheures  (01.02.15 20:19:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.