[]

Hukuk/ boşanmada mal paylaşımı

Boşanmada eşlerden birine (kadın) ailesinden kalan bir mal var. Mal hisseli. Müşteri bulunmuş satılacakmış.
Evlilikleri süresince edindikleri bir de ev var. Ev de kadının üzerine.

Evi alırken, sonrasında adam katkıda bulunmamış hatta köstek olmuş. Evlilikleri boyunca iş kuracam falan filan diye kadının çalışıp kazandıklarının çoğunu çarçur etmiş. Kadının bileziklerini kardeşine vermiş geri almamış, bir çok şey yaşamışlar. Şimdiye kadar evi geçindirecek bir kazancı bile olmadı, hayal dünyasında yaşıyor diyor. Yalnız olsaydım bu evden başka yazlığım arabam da olurdu çocuklarımı da daha iyi okuturdum diyor. Yine de mal paylaşımı değişikliğinde herhangi bir işlem yapmamış. Yapsam kabul ederdi sanırım, o da biliyor zaten diyor.

Şimdi kadın boşanmak istiyor. Daha fazla katlanamayacağım adamla aynı sofraya bile oturamıyorum artık, çocuklar büyüsün diye bekliyordum diyor.

1. Boşanmada bu miras kalan mala ya da satılırsa paraya adam ortak olur mu?

2. Ev kadının kazancı aslında, her ne kadar kadın "olsun varsın artık" dese de yine de sorayım, kanıtlayabilirse (kanıtlarım istersem dedi ama nedir kanıtlar bilmiyorum) evi kadının alma durumu nedir?

3. Kadın, adam evlenir ederse çocukları zarar görmesin istiyor. Çocukların haklarını korumak için ne yapılabilir?
Evi çocukların üzerine geçirme dışında satamazlar şerhli bağış filan olabilir mi? Ya da başka bir yol var mı?

4. Boşanmanın malın satılamsından önce veya sonra olması fark eder mi?

Teşekkür ederim.

 
1. Miras durumu farklı olabilir.
2. Yok öyle bir dünya. Başta sözleşme yapmadılarsa paylaşılır. Aynı durumda kadın ev hanımı koca çalışıyorken kadın nasıl alıyorsa aynı şekilde adam da payını alır. Birlikte alınmış sonuçta.
3.Velayeti üstüne almak ister, durumunu çocuklarına iyi bakacağını vs belgelerse alır ki dediğin durumda velayetleri alma ihtimali yüksek duruyor.
4.Evet farkeder.

not: avukat değilim
  • accorbite  (26.01.15 16:51:03) 
1. Miras ile edinilen mal kadına kalır. İspatlaması kolay. Veraset beyannamesi.
2. "Adam zaten kabul ediyor" denmiş. Eğer bunu beyan ederse kadın evi de alır. etmezse belki adamın sigorta geçmişinin incelenmesi istenebilir. ödediği gelir vergisine bakılır vs.
3. Adamın evlenmesinin çocuğa maddi zararı ne olabilir?
4. Önce veya sonra farketmeksizin evi hülle yoluyla el değiştirmek sakıncalı bence. Adamın beyanı ile bu iş terse dönebilir. Kötü konuma düşebilirsiniz. Siz bu olayı nasıl yemeyecekseniz, hakim de yemeyecektir.

Özetle adam zorlanmadan evin yarısını alabilir. İkna edip ne kadar az vererek anlaşabilirseniz o kadar iyi. Belki bir protokol ile evin sadece satılması durumunda elde edilecek gelirden pay vermek bile önerilebilir. Evin çocuklara kalmasını istiyorsa kabul edecektir.

Sizin de elinizde çocuklar için nafaka kozu var. Çocukların eğitim giderlerine falan ortak olmak zorunda baba. Özel okula vermek adamı bu açıdan caydırıcı olabilir, eve karşılık nafaka.

velayetleri zor alır.

not: ben de avukat değilim.
  • screamshot  (26.01.15 16:54:44 ~ 16:56:54) 
@accorbite, Velayetlik yaşta değil çocuklar. Biri reşit, diğeri de neredeyse reşit. (sanırım 6-7 ay var)
Durumu anlamaışsın, adam kendine anca bakarsa iyi. Hiç kazanamıyor. Kadın bakar, iş beğenmemezlik yapmaz ne iş olsa çalışır. Kimseye muhtaç olmayım kafasında. Adam da iş beğenmez, abuk subuk işler yapar.

  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.01.15 16:57:20 ~ 16:58:42) 
@screamshot, adam evlenince evin yarısından evlendiği kadın da pay alıyor ya. Adam ölünce direk veya hisseli yeni eşe pay kalıyor bildiğim kadarıyla.


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.01.15 17:00:53) 
anladığım kadarıyla eşler arasında yazılı sözleşme ile özel bir mal rejimi belirlenmemiş. bu durumda edinilmiş mallara katılma rejiminin benimsendiği kabul ediliyor kanunen. bu rejimle ilgili olarak düzenlemeler yapılabiliyor eşler tarafından yine yazılı bir sözleşme ile (bazı kişisel malların edinilmiş mal kabul edilmeyeceğini kararlaştırmak gibi) ama söz konusu çift bakımından ortada böyle bir sözleşme de olmadığı varsayımıyla, edinilmiş mallara katılma rejimi hükümlerine göre cevaplıyorum;

1. miras kalan mala diğer eş ortak olamaz çünkü bu kişisel maldır; miras kalan mal satılırsa onun satışından elde edilen paraya ise ortak olur çünkü kişisel mallardan elde edilen gelirler edinilmiş mal sayılır.

2. evlilik sırasında alınan bir ev olduğu için edinilmiş mal sayılıyor. kadının evin tamamını alma durumu yok.

3. çocukların hakları zaten korunuyor kanun tarafından. çocukların gelir ve giderlerine, eğitim masraflarına eşler gelirleri oranında katılmak durumundalar. boşanmada hem kendisi hem de çocukları için nafaka talebinde bulunabilir kadın.

4.evet fark eder. mal boşanma kesinleştikten sonra satılırsa malın satışından gelen parada adamın bir hak iddiası söz konusu olamaz.

not: avukatım.
  • m e l t e m  (26.01.15 17:59:16 ~ 18:13:11) 
@m e l t e m, çok teşekkür ederim.

Ev nasıl pay edilecek, yarı yarıya sanırım demi?

Adam evlenirse yeni eşin o evden hakkı olmuyor mu? Babaları ölünce yeni eş sonraya kalırsa ne olacak durum?
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.01.15 18:26:12) 
Rica ederim. Tasfiye işi biraz karışık ve detaylı...

Önce şunu belirteyim; ev eğer 1 Ocak 2002 tarihinden sonra alındıysa yukarıda belirttiğim gibi ortak mal ama eğer bu tarihten önce alındıysa o zaman adam hak iddia edemiyor evde, sadece evin değerinin artışını sağlayacak katkılarda bulunduysa (ki bulunmamış zaten, öyle anlıyorum) onları geri alabiliyor.

Edinilmiş mallara katılma rejimine göre edinilmiş malların -yani evin de dahil olduğu malların- artık değerinin yarısı diğer eşe ait oluyor.

Artık değer nedir? Artık değer, eklenmeden ve denkleştirmeden elde edilen miktarlar da dahil olmak üzere her eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden bu mallara ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktar.

Daha detaylı bilgiyi ancak vekalet vereceğiniz ya da dosyayı inceleyecek, edinilmiş malların hesabını yapacak bir avukattan öğrenebilirsiniz.

Yeni eşin ev üzerinde bir hakkı olmaz, ancak bu bahsettiğim artık değer üzerinde bir hakkı olabilir.

Bu duyuruyu siilmezseniz sevinirim bu arada. Eğer ki benzer bir soru gelirse yönlendirme yaparım. :)
  • m e l t e m  (26.01.15 19:07:18) 
Bu kadar değişti mi bu işler hayret bişey.

Annemden babama kalan maldan, babamın ölümünden sonra bizim cicianneye pay düştü. 16/1 kadar mı neydi. Daha geçen gün bizim bir arkadaş da aynı şeyden bahsetti. Ben mi yanlış anladım acaba.

Adam evlenince önceki evliliğinden aldığı pay yeni eşe geçmiyor mu yani?
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.01.15 19:22:31) 
Yeni eş adamın mirasçısı olacağı için adamın hak ve borçları ona geçiyor evet ama sanırım ben doğru ifade edemedim.

Bu sorularınızla (tamamıyla) ilgili olarak @totaalbummer nickli kullanıcıya danışın siz isterseniz. Kendisinin bu konuda benden daha bilgili olduğunu anlıyorum bana gönderdiği uyarıcı mesajdan ötürü.

Benim alanım aslen fikri mülkiyet hukuku, Mustafa Dural hocamdan medeni hukuk dersini alalı 10 sene oluyor ve aklımda kalanlar bu şekilde. Verdiğim bilgilerde bir hata olduysa affola. Kimseyi mağdur etmek istemem. Sevgiler
  • m e l t e m  (26.01.15 19:35:33) 
Meltem, o arkadaş niye buraya yazmadı bilmiyorum.

Bu hanımın eli epey sıkışık şimdi. Baroya başvursa avukat atar mı baro acaba? Ya da başka nasıl yapılabilir. Kendi başvursa da olur sanırım. Evin yarısı giderse gitsin artık n'apayım diyor çünkü.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.01.15 19:53:30) 
Ben de bilmiyorum, bana bayağı ağır sözler sarf ettiğini ve henüz avukat olmadığını ise biliyorum. Neyse... Dediğim gibi, hatam olmuşsa affola.

Baro avukat tutacak maddi durumu olmayanlara avukat atıyor evet. İstenen bazı belgeler var, onlarla başvurulması gerekiyor.

İstanbul Barosu'nun adli yardımıyla ilgili linki de vereyim, orada istenilen belgeler de yazıyor: www.istanbulbarosu.org.tr
  • m e l t e m  (26.01.15 20:00:09) 
"mal boşanma kesinleştikten sonra satılırsa malın satışından gelen parada adamın bir hak iddiası söz konusu olamaz"

@meltem Miras kalan maldan bahsediliyor değil mi burada?
  • screamshot  (27.01.15 08:51:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.