[]

araştırma görevlisinin ders programı hazırlaması + mobbing olabilir belki

yeni bir araştırma görevlisiyim ve bölümün ders programını hazırlıyorum. sınıf sayısı kısıtlı, labaratuvarlar tüm fakülte için ortak, çok fazla seçmeli ders var. birinci öğretim ve ikinci öğretim derslerinin işlendiği ortak saatler var. bu yüzden çok karışık bu iş. dışarıdan bir hoca 1. sınıflara matematik dersi verecek(bir profesor) ve programda yer olmadığı için onun ikinci öğretim olan dersinin bir kısmını saat 17:00'dan önceye koymak zorunda kaldım. bu hoca da tutturdu o saatte ders ücreti az benim saatimi 5'ten sonraya koy diye azarlardı, telefonu yüzüme kapattı. içimden paranın eksik kısmını ben ödeyeyim demek geçti ama koskoca adama terbiyesizlik yapmak istemedim. ben yer olmadığı için mecburen kaydıramayacağım.
sorularım:
1. ders programı hazırlamak araştırma görevlisinin görev tanımı içinde var mıdır resmi olarak?
2. bu adam başıma bela filan açabilir mi?
3. mobbing dedikleri bundan sayılır mı?
4. ne yapayım?

 
Aynı işi ben de yapmıştım Ar. Gör. iken ve benzer şeyler geldi başıma.
1. Araştırma Görevlisinin yaptığı işlerin resmi bir tanımı yoktur. Yönetmelikte "Akademik ve idari işlere (ya da buna benzer bir madde) yardımcı olur" olarak geçiyor. Ders yardımcılıklarında ne yapıldığı bile resmi olarak tanımlı değildir. "Şunu yapar, şunu yapmaz" diye sınırları keskin değildir; her bölüm ve hatta her hoca kendine göre yorumlar.
2. Açmaz.
3. Hem sayılır, hem sayılmaz. Aslında mobbing de, bunu sallamayan birçok insan olduğu için ciddiye alınmayabilir.
4. Bölüm Kurulu'na durumu bildir (para için olduğunu söyleme, "Hocamızın uygun olduğu zaman oymuş" diyerek söyleyebilirsin), Bölüm Kurulu'nda tartışılsın. Alternatifleri oluştur (eğer oluşuyorsa, olabildiğince az kaydırma yaparak) ve bölümüne sun. "Ben elimden geleni yaptım" de ve çekil. Karar verici olma.
Ayrıca bölümün yapısına bağlı olarak, üst olan kimse onun isteği geçerli oluyor genelde. Buna özen göstermek iyidir.
  • aychovsky  (26.01.15 10:30:39 ~ 10:32:25) 
1- arastirma görevlisi "uygun görülen" işleri yapmakla yükümlü.
2- açabilir. senin bölümündeki hocalara bağlı.
3- sayılmaz.
4- bölümde o işten resmi olarak sorumlu birisi vardir, en son imzayi atacak. onunla görüs.
  • jaygatsby  (26.01.15 10:31:40) 
alternatif yok malesef. hatta haftasonuna taşınan dersler bile var yer yokluğundan.


  • gonul_isleri  (26.01.15 10:32:03) 
Ek olarak, ben olsam, bölüme gitmeden önce hocaya gider, özür diler, "Hocam, sizi istediğiniz saate almak istiyorum ama çıkar yol bulamadım. Bana yardım eder misiniz? Kimseyi sıkıntıya sokmak istemiyorum" derdim. Hoca her adım attıkça "Ama orada şu var. Ama bunu kaydırırsam şu 3 ders kayıyor" falan derdim. Muhtemelen o da durumu anlayıp "Eeeh, ne yaparsan yap" noktasına varacaktır ya da sana bir çözüm sunacaktır.

Bir dahakine programı yaparken en yüksekten en düşüğe doğru gelebilirsin. Örneğin, üstümdekiler dolayı benim sadece Pazartesi ve Cuma'ya ders koyma iznim var.O yüzden geçen dönem Pazartesi'leri 11 saat ders verdim. Bir karışıklık olursa da karışıklık yaratan hocanın ismini "Ama o saatte şu hocanın bu dersi ile çakışıyor" dersin, onlar kendi aralarında hallederler.
  • aychovsky  (26.01.15 10:36:30 ~ 10:38:45) 
boşa kendini yıpratmışsın. bu işleri yapman lazım bu bir. adam başına bela açabilir. okula durumuna bağlı adamın (kim olduğu, yönetime yakın-uzaklığı vs). mobbing doğrudan bu olmaz. sistematik olması lazım. üstelik adam sana bir şey yapmamış.
ne yapmalısın? genel bir kural olarak, ateşe maşa ile müdahale et. bölüm başkanı, bu işlerin ana sorumlusudur. sen sadece ona yardımcı oluyorsun. bu durumda acilen bölüm başkanına yaşadığını anlatmalısın. o bir çözüm, bir yol önerecektir. ayrıca bilgisi olduğundan, bundan sonraki süreçte elin biraz daha güçlü olacaktır.
bir de fikir olması açısından, dışarıdan gelen hocaların derslerini öncelikle planlarsan daha az sorun yaşarsın. yoksa daha sonra bölüme dışarıdan ders verecek birini bulamayabilirsiniz.
  • fempusay  (26.01.15 10:49:06) 
araştırma görevlisinin iş tanımında bir zamanlar "bölümle ilgili verilen diğer işleri yapmak" gibi muğlak bir ifade vardı. Hala var mıdır bilmiyorum. Araştırma görevlisinin iş tanımı diye bir şey yok yani kısaca.

bu işleri yardımcı doçentlere yaptırırlar genelde nasıl size kalmış hayret.

Bölüm başkanına gidebilirsiniz. Derdinizi anlatırsınız. Bulduğunuz çözümlerin neden işe yaramadığını falan filan. SOnuçta işin çözümsüz kaldığını. Eğer o iş aslen başkasının işiyse size "sen ne diye bunlarla uğraşıyorsun ki" diyebilir ya da çözemediysen "şöyle yap" diyebilir. Bu durumda nihai karar bölüm başkanının kendisine ait olduğu için de gidip de kimse sana neden böyle yaptın diyemez.
  • godsparticle  (26.01.15 10:54:46) 
1. araştırma gorevlisinin görev tanımı bölümce ve idarece kendine verilen işleri yapmaktır. dolayısıyla ne iş verilirse yapacaksın mecbur.

2. belayı nası tanımladıgına göre degişir. dışarıdan gelen biri olduğu için sonuçta senin ayağını kaydıracak bişey yapmazama okulda her karşılaştığınızda öf püf yapıp sinirini bozabilir. bi de bölüm başkanına ve diğer hocalara şikayet edebilir benim dersimi şu saate koymuş diye. bunun önlemi şimdiden gidip bölüm naşkanına hocanın saatten memnun olmadığını ama senin de bir çıkar yol bulamadığını söyleyip topu onalar atmak. haa onlar gene sana havale edecekler işi ve suç senin üstüne kalacak ama hiç değilse sen de ben bölüme söyledim diyerek yırtabilirsin.

3. daha mobbing görmemişsin.

4. bkz: 2.
  • halanne  (26.01.15 10:57:05) 
ben de az çok farkındayım mobbing denmez ama mobbing dememin sebebi şu hani olur da bir sorun çıkarsa diye ona sığınmak.


  • gonul_isleri  (26.01.15 11:09:09) 
benim de başımda var benzer bir iş, kim gelse "dekanlıkla görüşün lütfen" diye başımdan savıyorum, dekanlık da sahip çıkıyor neyse ki.

ikinci öğretim dersini 17'den önceye koymak kararını senin vereceğin bir şey değil. aychovsky'nin dediği gibi senin yapman gereken gidip koşullar şunlar şunlar, bu buraya yerleşmiyor ne yapabilirim demek. o prof da şerefsizin teki olmasa kalkıp bunun için sana gelmez bölüm başkanlığına dekanlığa gider zaten.
  • galadnikov  (26.01.15 12:02:24) 
1- arş. gör'ün özel bir görev listesi yoktur. bölümde verilen 'makul' her işi yapması beklenir. tabii bu görevleri adil bir şekidle dağıtmak bölüm yöntecilerinin görevidir. ders programları da bu işler arasında başı çeker maalesef.
2- bu örnek çok çirkin bir örnek, ben inanamıyorum hocaların para için bu kadar alçalacağına hakkatten. bu gibi durumlarda senin üstün olan hoca ile koordineli çalışmanı tavsiye ederim. dekan yard, müdür yard, artık eğitim öğretim ile kim ilgileniyorsa. bu gibi sorunları, ya da hassas durumları birlikte yönetmeye çalış. her şey tecrübe, bunları iyi gözle, ileride aynı durumlara düşmezsin.
3. hayır.
4. canını sıkma.
  • puc  (26.01.15 12:32:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.