[]

Toplamda ne oranda vergi ödüyoruz biz?

Mesela 1000 tl brüt maaşa toplam ne kadar vergi kesiliyor?
(Asgari ücretten de olur yapılmışı varsa)

Bir de işverenin, kurumların ödediği vergi oranı toplamda % kaç oluyor?
10.000 tl net kar olsun diyelim.

Maaşı aldık/geliri kazandık; harcarken de vergi ödüyoruz ya, harcarken ödenen vergi üç aşağı beş yukarı ne oluyor? (hepsini harcadık diyelim)

 
asgari ücretli bir adam yıllık brüt 14418 kazanır. bunun 4123 lirasını gelir vergisi ve sgk primi (işçi payı) olarak öder, 1081 lira da asgari geçim indirimi alır. eline net 11376 lira geçer. net ödediği vergi 3042 lira olur.

işveren, o işçi için 3244 lira sgk primi ve işsizlik primi öder. yıllık işveren maliyeti 14418 + 3244 = 17662 lira

yani işçi 11376 lira, devlet 6286 lira net kazanır.

kâr hesabı tamamen ayrı. kurumlar vergisine tabi bir işletme net olarak yüzde 20 öder. yani 2000 lira. gelir sahibi gerçek kişi ise kademelere göre 15-20-27-35 oranında vergi öder. bu durumda kurumlar vergisi daha avantajlı gibi değil mi? değil. çünkü kurumlar vergisi tüzel kişinin vergisidir. bu kâr gerçek kişilere, yani ortaklara aktarmak için de ayrıca bir %15 gelir stopajı ödenmelidir. Yani şirket ortakları her zaman %20 + %15 = %32 oranında vergi öder.

şirketler ayrıca gelirler ve giderler farkı üzerinden KDV öder. burada işçi masrafları (maaş, stopaj) dahil değildir, yani brüt satış gelirleri üzerinden hesaplanır. 10 bin lira kâr etmiş bir işletme belki 1 milyon liralık brüt kâr elde etmiş olabilir. bu durumda bu brüt kârın %18 i kadar da vergi öder.

fiili örneklerle konuşalım, benim şirketimden geçen sene devlet 212 bin lira kaldırdı. 6 çalışan net 236 bin lira, şirket ise hemen hemen sıfır.

üstelik bu vergilendirilmiş gelirin harcanması esnasında alınan vergileri de hesaba katarsak kümesteki tavuklar olduğumuzu görürüz.
  • screamshot  (24.01.15 17:51:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.