[]

Sertifika denen sey nedir allahaskina?

Soruyorum, sertifika nedir? Sertifika bir seyi tesciller mi her zaman? Kime gore, neye gore tesciller? Resmi kurumlarin tanidigi, resmi olmayan kurumlardan alinan bir tur sertifika var mi mesela? Neye gore taniniyor peki? Var mi ki taninma diye bir sey?
Orada burada bir suru egitim veriliyor. Universiteler egitim veriyor, kamu kurumlari egitim veriyor, sivil toplum orgutleri, egitim vererek para kazanan sirketler. Herbir seyin egitim var memlekette. Herbir seyin de sertifikasi. Ingilizce egitimi verir, sonunda serftifika verirler. Dalgiclik egitimi, diksiyon egitimi, tenis egitimi, muzik egitimi, risk yonetimi egitimi, beden dili egitimi, etkili konusma egitimi, ikna etme egitimi, kocluk egitimi, kuantum iviz-ziviri egitimi, direksiyon egitimi, tasarim egitimi, programlama egitimi, dans egitimi, oyunculuk egitimi, seslendirme egitimi, spikerlik egitimi, zart egitimi, zurt egitimi. Bu egitimleri sagda solda veriyorlar ve bunlarada biryerlerden sertifika dedikleri seyi veriyorlar. Sertifika niye veriyorsun, egitimi aldigi ve bu alanda kalifiye oldugu belli olsun diye egitim alan kisinin. Birilerinie ya da biryerlere bu alanda kalifiye oldugunu kanitlamak icin mi? Benim aklima diploma ehliyet gibi seyler disinda ikna edici bir belge gelmiyor bir kisinin bir egitimi hakkiyla aldigini belli etmek icin. Tabi diploma ehliyet vs. de kendi icinde tartisilir ne kadar guvenilir oldugu, o ayri konu ama bir resmiyeti var.

Falanca yerde filan egitimi veriyorlar, egitmenleri var. Bu egitmenlere guvenip parani bu egitime yatirmani bekliyorlar. Niye, cunku o egitmenlerin sertifikasi var. Iyi de arkadas o sertifikayti o vatandasa kim verdi diye sorarim ben. Falanca kurum verdi, peki bu kurum neye gore verdi? Nasil guvenecegim ben?
Ya da isverenim ben, calisacak kalifiye birini ariyorum. Aradigim niteliklerin egitimini verenb bir yerden sertifikayi almis biri cikip geliyor, bak ben aldim bu sertifikayi diye. Ama sertifika ne ki? Sen kursa para vermissin onlar ise sana sertifika vermisler bundan eminiz ama sana ne ogretmisler, sen ne ogrenmissin bunu bilmiyorum ki ben?

Dagcilik egitimi almistim 2 sene once, onlar da bana dagci lisansi verdiler. Ticari amac gutmeyen bir kluptu ama o lisans da yine bahsettigim gibi anlamsiz bir sey. Dagcilik lisansim var, ekipmanimi kapip daglara cikabilirim jandarmaya bildirip. Nereden aldin dagcilik lisansini, falanfilan dagcilik klubu verdi. Falanfilan dagcilik klubu kim? Sana bu lisansi neye gore verdi? Bu konuda ne kadar hassaslar? Ne kadar egitim aldin, ne ogrendin ne ogrenmedin, sen kimsin nesin, dagcilik klubu kim, dagcilik lisansi da ne?

Anlam butunlugu olmadan anlasilmaz bir seyler yazdim yukarida epey ama sozumun ozu, universite gibi resmi kurumlarin verdigi diploma disinda sertifika denen bu seylerin hicbir anlami olmadigini dusunuyorum, guvenilirligini hassasiyetini disiplinini kim nereden bilecek bir konuda bir tur sertifika veren bir cesit kurumun sirketin?
Bir sirket kurmuslar "kocluk egitimi" veriyorlar, bu insanlara para veriyorlar "koc" olmak icin cunku orada egitim veren insanlarin "koc" sertifikasi var.

Benim icin "ben cok iyi kocluk egitimi veririm, benden egitim al" diyen vatandas ile "benim kocluk egitmeni sertifikam var benden egitim al" diyen vatandas arasinda bir fark yok, yaniliyor muyum?
Pesin not: Yukarida bircok ornek verdim ama elbette bu egitimlerin ve onlari veren kurumlarin hepsini bir tutmuyorum, "serbest parasut" egitimi ile bir "etkili iletisim" egitimini bir tutmuyorum mesela.
Edit: Baslik

 
cambridge sertifikalarını bir çok ülkede bir çok resmi ve özel kurum tanıyor. hatta bazıları şart koşuyor.


  • karoyedili  (23.01.15 23:10:36) 
Cambridge diyorsunuz, bir universiteden bahsediyorsunuz:) Nereden sonra okumadiniz? :)


  • delifaruk  (23.01.15 23:12:19 ~ 23:12:50) 
Bu ne pis düzendir demek için çok geniş konu o. Kabaca bir konuda ben çok yetkinim ve çok yetkin olduğum için bu konuda yetkin olan diğer insanlara da şahitlik ederim anlamında bir şey sonuçta.

Bu iddianın geçerliliği ise o konu ile ilgilenen insanların güveni ve inancı tarafından belirleniyor. Misal ben 50 lira karşılığı sana en iyi burundan geğirten kolayı market rafından seçen operatör sertifikası verebilirim ama bunun geçerliliği ve inandırıcılı ortada. Haliyle bakmamız greken sertifikayı veren kurum veya kişinin ciddiyeti.

Cisconun network sertifikalarına bakalım mesela. Adamlar internet omurgasının önemli bir yüzdesini sırtlayan cihazlara sahipler, piyasaya bir çok standart getirmişler ve bu yüzden veridkleri sertifikalar, sadece kendi ürünleri ile ilgili bilgiyi/tecrübeyi değil, aynı zamanda ağ bilgisini de ölçer olarak kategorize edilmiş.

DEğişik bir örnek, checkpointin verdiği certificated administrator sertifikaları. Şimdi kim sikler checkpointi normal internet kullanıcısına göre? ama bakanlıklar o sertifikaya sahip eleman arıyorlar ve bunu sadece CP ürünü kullanılacak bir yerde istihdam için de yapmıyorlar.

Uzatmayayım, veren kurumun güvenilirliğini sorgulamak dışında pek seçenek yok bence. Ama ben her tür sertifikayı ortalama 50 ila 100 lira gibi makul bir ücret karşılığı vermeye devam ediyorum ilgilisine.
  • rygard  (23.01.15 23:25:43) 
saçma sapan bi şey bence de. psikoloji alanında olduğum için devamlı mailler geliyor şu eğitimi bu eğitimi falan, bakıyorum bir apartman dairesinde bi kadın ders veriyor sonra sertifika dağıtıyor. önyargılıyım ben de.


  • sayns  (23.01.15 23:44:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.