[]

ermeni meselesi

çanakkale'nin 18 mart yerine 24 mart'ta anılacağı haberi üzerine çıkan tartışmalar kaynaklı açıyorum sorumu.

soruyu baştan yazayım,
1) ermeni mesele nedir, ne değildir? (bize öğretilenler zaten ortak, o yüzden kendi görüşleriniz ve objektif bakış açısı istiyorum biraz aslında.)
2) gerçekten soykırım olduğunu düşünüyor musunuz, evetse/hayırsa açıklayabilir misiniz?
3) bildiğiniz kadarıyla yurt dışında tutum ne yönde bu konuda? misal x ülkesi soykırım derken y ülkesi soykırım demiyor.
4) soru eklenebilir.

## ilk olarak dönem şartlarına göre değerlendirilebilirse çok sevinirim.
## yazmaya üşenip objektif bir kaynak önerisi olan olursa da kabulum.

teşekkür ederim.

 
Kimse ilgilenmez ama ermeni meselesi esasında 1. dünya savaşındaki dengelerle ilgilidir. Ruslar 1905 sonrasında ingiliz saflarına zorla geçirildikleri için Alman, Avusturya ve Osmanlı'ya karşı cephede oldular ve doğuda yani rusyanın en önemli petrol bölgesi olan baküde İngiliz-Rus etkinliği kurabilmek için bölgedeki dengeleri ayarlamaya çalıştılar bu bir İngiliz planıydı aslında bunun için de Osmanlı ve Almanların o bölgeden uzak tutulması gerekiyordu ve Ermeni kartını kullanarak tampon oluşturmaya çalıştılar. Almanlar da o bunu hayati bir tehdit olarak gördükleri için Osmanlı üzerindeki etkinliklerini talat, enver gibi elitler üzerinden kullanarak bu durumu engellemeye çalıştılar. Sonuçta olay Osmanlı'ya kaldı.

Kısaca realpolitik sebepler olayı soykırım aşamasına getirmiştir burada bir savaş durumu olduğu için soykırım olarak kabul etmek doğru olmaz çünkü mesele Ermenilerin soyları değil realpolitiktir yani Ermeniler biraz daha güneyde yaşasa böyle bir durum olmazdı Kürtler'de olmadığı gibi mesela.

Yurtdışında da Almanlar bu işi Türklere yıkmak için hiçbir çalışmaya Avrupa üzerinde izin vermezler ABD de bu olayı bir koz olarak her zaman elinde tutar kısaca bu olay kolay kolay çözülmez ama Türk-Ermeni yakınlaşması yaşanabilir ve realpolitik gereği yaşanmalıdır da.
  • adukyuedines  (23.01.15 11:37:14) 
1- benceeeee... ermeni meselesi ulus devlet burjuva devrimi özgürlük felan derken anadolunun patates tarlalarıyla dolmasına sebep olan bir iç çatışma sonucu memlekette kültür namına birkaç kırıntıdan biri olan bazı insanların, kah katledilip, kah sürülüp, kah asimile edilip def edilmesidir.
2- neden olmasın? diyebiliyorum. şartlar müsaitmiş.
3- yurt dışında :( türk olduğumuzu anlayınca alttan alttan sitem eden laf sokan ermeniler üzüyor insanı. gerisini bilmiyorum.
  • namus ninjası  (23.01.15 11:44:33) 
1) 2. Abdulhamit doneminde baslayan; ermeniler acisindan kurtulus mucadelesi, osmanli acisindan isyan bastirma.

2) Evet. İlk olarak hem bazi Ermenilerin hem de bazi Turklerin ortaya sactigi yanlis bilgilerden kurtulmak lazim. Talat pasa'nin ve zamanin Alman buyukelcisinin gunlukleri uzerinden gidilerek takip edilebilir. Osmanli arsivlerinden takip edilemez, bu sebeple Turkiye arsivler uzerinden sonuca varmak istiyor. Talat pasa'nin gunlugunde de gordugumuz gibi, arsive kayit olacak ilk belgenin ardindan ikinci bir telgraf cekilerek yonetiliyor operasyon.

Ana soru su, dogu'da cogunlukta olan Ermeni nufusu nereye kayboldu? Suruldukleri dayr-ul-zor bolgesinde neden hic ermeni yasamiyor? Dogudaki hapishaneler, zorunlu goc sirasinda neden bosaltildi(bu kisiler ermenilere saldirdi)? Goc ettirilen ermenilerin mallarina, devlet eliyle kimler kondu? Neden, yasanmasi hala imkansiz olan dayr-ul-zor bolgesi, yeni iskan yeri olarak secildi?

3) Ulkelerin ne dedigi cok da onemli degil. 5-10 ulke disinda hepsi kabul ediyor diye biliyorum(yanilmiyorsam). Ancak bu durumda olaya siyasi bakilmis olur. Halbuki, ilk elde, olay tarihsel. Bu sebeple dunya akademisine goz gezdirmek lazim. Ben de dunya akademisinde, olmadi diyen gormedim.

Edit: Son öneri, internet araştırması kadar saçma bir şey yok. Sanılanın aksine, internet bilgi kaynağı değil, bilgi çöplüğüdür. Yapacağınız araştırmayı sakın internet üzerinden yapmayın, hangi konuda olursa olsun.
  • protector  (23.01.15 11:50:02 ~ 12:26:05) 
1) ermeni meselesi 'soykırım' kelimesini kullanmaya dötü yemeyenlerin uydurduğu yeni bir tamlamadır.
2) evet. türkiyede yaşayıp hiç bir ermeni ile kontakt kurmadan sırf devlet kaynaklarından yararlanarak kanıya varmak cahilliğin önde gidenidir. devlet tarafından sağlanan kaynaklarda devlet aleyhinde birşey bulamazsın. anneannem 90 yaşında vefat etti. sırf ondan işittiklerim evet yanıtı vermeye yeter. ayrıca anadoludan ermenileri defettik diye düşünceye sahip olan arkadaşlar varsa onlara ermenilerin anadoludaki tarihini önce bir araştırıp sonra da 1071 malazgirt muharebesini tekrar gözden geçirmelerini tavsiye ederim.
3) almanyadayım kimsenin şeyinde değil afedersin. medyanın gücüne kanmamak gerek. yurtdışında mesleğin değilse kimse politikayla bizim gibi içli dışlı olmaz. amerikada mesela yaşıma vererek bi arkadaşın dinini sormuştum burda neye inandığın kimseyi ilgilendirmez yanıtı alıp döt gibi ortada kalmıştım. o yüzden gelişmiş ülkelerde böyle sıkıntılı konular vatandaşın canınız sıkamaz.
  • KidLazer  (23.01.15 11:56:11 ~ 11:57:40) 
ermeni meselesi ben anladığım kadarıyla aynen şöyle oluyor:

1) osmanlı'nın çöküşünü fırsat bilen ermenilere batılılar bi gaz veriyor, bunlar çeteler oluşturmaya, sağı solu basmaya başlıyorlar.
2) epey bir miktar sivil ölüyor. sonra osmanlı'da zaten merkezi otorite çökmek üzere olduğundan, ulan bi de bunlarla uğraşmayalım denilerek diyorlar ki ermenileri başka bi yere nakledelim.
3) bu nakil sırasında epey bir insan yine hayatını kaybediyor.

bahsedilen tehcir olmasaydı çok daha fazla sivil ölecekti. sözde soykırım savunucuları ermeni çetelerinden, ermeni çetelerinin sivillere uyguladığı zulümden bahsetmez. varsa yoksa ermeniler ölmüştür çünkü, başka da sivil ölmemiştir.

ermeni soykırımı denen mevzu da meselenin siyasallaştırılmasından ibaret. zaten dünyada bir avuç kalmış bir memleket ermeniler. kendi ülkeleri var, ne durumda olduklarını da görüyorsunuz. dünyanın 4 bir yanındaki ermenileri bir arada tutacak bir dava, bir ülkü lazımdır, aha o da türk nefretidir. benzer bir nefreti osmanlı artığı tüm milletlerde görebilirsin.

tekrar tekrar belirtiyorum, ölen siviller için ben üzgünüm. ben yapmadım, osmanlı'nın devamı değilim, alakasız bir cumhuriyetin mensubuyum, ama insan olarak üzgünüm. peki ermeniler çetelerin öldürdüğü on binlerce sivil için özür dileyebiliyorlar mı?

benzer söylemleri kürtler de belirtir, o da söyler, bu da söyler. ülkeyi bölmek ve ayrı bir ülke / bölge oluşturmak için isyan başlatırsın, başarıya ulaşırsa ülken olur, başarıya ulaşmazsa da 'aaaeey soykırıım! inanılmaz katliamlar! devlet terörü!!'. ne yazık ki 20. ve 21. yüzyılda insanlar bu gerçeği epey unutmuşlar: savaş başlattıysan, ölülerinin suçlusu sensin karşındaki değil.
  • roket adam  (23.01.15 12:09:11 ~ 12:11:25) 
Roketin dediği her şey yalan


  • hamitt  (23.01.15 12:18:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.