[]

Kamulaştırma

Halk arasındaki adıyla hırsızlık.
Görüşleriniz neler bunun için, etik olarak soruyorum , büyük bir avm'nin çok lüks bir alış mağazasında ürün hacılayan bir arkadaşınız olsa ne düşünürdünüz, durumu var veya yok yorumları bu açıdan 2ye ayırabilirsiniz , benim şahsi düşüncem gerçekten büyük mağazalardan yapılacak kamulaştırmalar bence etiktir, tutupta ali amcanın tekelini soymuyoruz .
Bu sefer diyeceksiniz o zaman herkes yapar ortada mağaza kalmaz, ben herkesi sormuyorum çevreniz bunu yapan arkadaşlarınıza veya arkadaşta değilsiniz sokaktaki adam için ne düşünürdünüz.


 
Büyük mağazadan yapılan hırsızlık etik midir diye sormak? Bu nasıl bir etik anlayışı? Mağaza büyük olunca neden hırsızlık mübah oluyor? Bir de buna kamulaştırma demek neden? Kamuya mı veriyor çalan hırsız? Tuhaf bir soru sormuşsun.


  • ertalpius  (22.01.15 23:56:54) 
çevremde bunu yapan yok, varsa da hiç söylemedi. benim için hırsızlık hırsızlıktır, ali amcanın bakkalı ile migroş arasında fark yok benim için.

edit: hırsızlığa kamulaştırma dendiğini ilk kez duydum. çalarak elde edip yediğin çikolata, giydiğin ayakkabı nasıl kamulaşmış oluyor?
  • kuzey li  (22.01.15 23:57:10 ~ 23:58:47) 
kamulaştırılmaya karşı değilim. desteklerim.

esnaf statüsünde ekmeğinin peşinde koşan esnafı çarpan arkadaşım olmaz, olursa da ihtiyaç hiyerarşisi üzerinden mantık kurarım. ayrıca global şirketlerin bu tür kamulaştırma/hırsızlık olaylarına ayırdığı fire payı perakende olarak her ürüne yansır ve esasında böyle olaylar yaşamadıkları varsayılırsa olağandışı kâra geçerler. aslında çarpılan her türlü nihai tüketicidir, bu da ayrı bir mesele.
  • fucking machine in my head  (23.01.15 00:00:50 ~ 00:02:08) 
kamulaştırma olduğunu düşünüyorum


  • sheridans  (23.01.15 00:03:38) 
eylem söylediğin çerçevenin içerisinde ise aferim derdim.


  • kulkke  (23.01.15 00:14:15 ~ 00:19:46) 
mesela okmeydanında yakılan a101'ler ya da bim'lere pek üzülmüyorum.


  • wild honey suckle  (23.01.15 00:54:15) 
Mağazanın büyüklüğü ile alakası yok. Hırsızlık hırsızlıktır. Tek nefret ettiklerim kazıkçı küçük esnaf. Dükkanını yaksanız acımam. Plastik tekli sigorta kutusuna (maliyeti 25 Kuruş bile yoktur) 5 lira istedi bir tanesi. Uyduruk Çin malı ayakkabıları Hangar vs. yerlerden alıp 90-100 liraya millete kakalayan esnaflardan da nefret ederim. Küçük yerlerde çok olur, mağazanın kendisi olmadığı için oradan gidip toplarlar, 15 liraya aldıkları şeyi 30-40 liraya satmaya çalışırlar. Samsun'a alışverişe gidiyorduk öyle rezillikti.


  • Lim5  (23.01.15 01:09:38) 
birinin parası veya emeğiyle sahip olduğu mülkiyeti elinden almak hırsızlıktır. farkı ne biri söylese de öğrensek.


  • brkhntr  (23.01.15 01:10:35) 
Hayata küstüm, kamulaştırma yöntemi adı altında hırsızlık nasıl yapılır dersi vermişler. www.lafisyanda.org


  • Lim5  (23.01.15 02:56:29) 
harita mühendisi olarak bir sürü kamulaştırma planlama ve uygulamasında yer aldım. kamulaştırma teoride faydalı uygulamada rant dağıtım amaçlı olduğundan insanların nefretini kazanmış durumda.
sen şehrin ortasında bir lokasyonu toki adına "kamu yararı gözetilerek" kamuşlaştırıp sonra uygulama imar planı tadilatı yoluyla önce vazsfını değiştirip sonra yandaşına benzinlik açması için satarsan bu taşınmazın ilk sahibi sana ana avrat küfretse haklıdır. bir de şunu unutmamanız lazım hukuk sistemimizde görülen davaların çok büyük bir kısmı taşınmazların temel oluşturduğu (ama miras ama mal paylaşımı ama izale-i şuyu) davalardır. toprak değerlidir ve kimse değerinden düşük olarak devretmek istemez.

edit: ben kamulaştırmanın gerçek anlamı üzerinden yazmıştım meğersem konu HIRSIZLIK mış
  • angelofdeath  (23.01.15 07:18:24 ~ 07:19:48) 
Çalınan paraları İmam Hatip yapılması için kullanırsanız hırsızlık değildir gibi bir şey olmuş bu. Hırsızlık hırsızlıktır adını değiştirmeniz veya tuhaf anlamlar yüklemeniz bir şey değiştirmez. Hayatta her şey için bir bahane üretebilirsiniz bahaneler içeriği değiştirmez.


  • creepy  (23.01.15 08:40:19) 
Hırsızlık hırsızlıktır.


  • arnold schwarzeneger  (23.01.15 08:42:59) 
Kamulaştırma kamulaştırmadır.


  • eylul  (23.01.15 10:44:33) 
Hırsızlıktır. Büyük firma küçük firma tek kişi mega şirket farketmez.


  • KaraSakall  (23.01.15 11:24:57) 
kitap kamulastirmasi yaptigim oldu. pisman degilim.


  • jaygatsby  (23.01.15 23:22:18) 
ben de ihtiyaçlar açısından yaklaşırım fakat bundan önce "ahlak sadece orta sınıf için vardır." sözünü hatırlatmak isterim

yani bazı toplumsal ve ahlaki kurallar toplumu kontrol altında tutabilmek için yaratılmıştır

hırsızlık yapmayı siyah ve beyaz kadar net bir şekilde eleştiriyoruz fakat neden hırsızlık yapma "ihtiyacı" duyduğu kısmını sorgulamıyoruz

bilimsel makalelere belirli bir para karşılığında ulaşabilirsiniz, bu bilimsel araştırmalar için yapılan harcamalar insanların vergilerinden, cebinden çıkar fakat insanlar bu araştırmaların sonuçlarına ulaşmak istediklerinde tekrardan para ödeyip satın almak zorundadırlar

bunun yanlış olduğunu düşünen (bkz: aaron swartz) adlı bir genç, makalelerin parayla satıldığı bir veritabanını (bkz: jstor) hackledi ve makaleleri internete parasız yaydı

bu sayede jstor daki makalelere ulaşan başka bir genç pankreas kanseri tedavisini erken teşhis etmeye yarayan bir test geliştirdi

şimdi bir düşünelim sadece 40 dolar ayırıp bilimsel bir araştırmanın sonuçlarına ulaşamayan bir genç bu tedaviyi bulamayabilirdi
  • freebird5406_2  (24.01.15 17:11:03 ~ 17:12:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.