[]

Düğün organizasyonu işi yapmak

Konum İzmir. Böyle bir fikir var.

Henüz araştırıp soruşturmadım. Şu andaki piyasayı tam bilmiyorum. Geçen yaz bir iki yerden fiyat almıştım o kadar.

Önce size sormak istedim. Deneyimleriniz tavsiyeniz olursa çok sevinirim.

Öncelikle risklerini bilmek istiyorum.
Sonrasında zorluklarını.
Daha sonra da getirisini.

Ve elbette nasıl olsa güzel olur.
Alışılagelmişin dışında değişik konseptler sunmayı düşünüyorum.
Aklımda romantik, nostaljik, yüzüklerin efendisi vb konseptler var. Ne olsa alırsınız?

Şimdiden teşekkürler.

Edit: İşi yürütecek kişiler işi biliyor. Ben finansör ve bir iki daha şeyim.

 
Bence güzel fikir. Çok iyi para da var o işte.

Sadece düğünle yetinmeyip, nişan ve babyshower etkinlikleri de yaparsanız daha güzel olur.

Mesela nişanı size yaptıran memnun kalırsa düğünü de yaptırır, ilerde bebek olursa onun kutlamasını da (babyshower) yaptırır. Eşe dosta tavsiye edilme oranınız da artar.

Konsept olarak ne kadar çeşitlilik olursa o kadar güzel olur. Farklı konseptler hazırlayıp albüm oluşturur, müşterilere gösterirsiniz.

Websitesi/Blog gibi bir şey de yaparsanız tam olur.
  • m e l t e m  (22.01.15 18:47:55) 
şuan çok fazla böyle iş yapan insan var artık herkes bu işe yada evde süslü sabunlar kurabiyeelr yapma peşinde. bilmiyorum tutulursanız cidden iyi paralar kazanırsınız ama artık insanların çok fazla alternatifi var hem fiyatınız uygun olacak hemde albenisi yüksek olacak..

ben mesela sonbahar temalı düğünlere bayılıyorum görseydim o tarz bi organizasyonu mütlaka irtibata geçerdim.
  • heee  (22.01.15 19:02:47) 
kendi adıma şunu söyleyebilirim
ben gösteriş, pembe pembe süsler, kına gecesinde gelininin dayısı damadın eniştesi yazan tişörtler vs. meraklısı bir insan değilim.
ben isterim ki madem olacak sade olsun ama kaliteli, şık olsun. ve bingoo! hakketen bunu arayan insanlar için fazla alternatif yok. her şey kurdelalı, taşlı, boncuklu, pembeli allı güllü..bir de ciddi ciddi full+full+full paket mi bu? :D yani gelinin saçından, nikah masası/yemek masası, davetiye, menü, müzik listesi, dış mekan çekimini yapacak fotografçı, araba süsü, hatta mümkünse bohçasına kadar ilgileniyor mu bu insanlar?
ilgilensin çünkü, ne gelin tarafı ne damat tarafı karışmasın şirket konsepti sunsun budur desin olay bitsin.
arz ederim.
  • niye ama  (22.01.15 19:14:42) 
@hee, haklısın, gerçekten de bu tür olaylar trend şimdi. Bizim işe bakışımız" trend oldu herkes yapıyor biz de yapalım" diye değil de zaten kıyısından köşesinden başlanmış, türevi işlerin içinde olan kişilerin kendi işlerini yapma girişimi.

Organizasyon işi hizmet işi. İnsanlar mutlu günlerini sorunsuz geçirmek isterler. Organizatör; sorunları çözmek ve istenileni vermek için para alıyor. İşi bu.
Bir işe başlarken "çok para kazanacağım" demeden önce o işi hakkıyla yapıp yapamayacağını düşünmek iyi olur. İşini hakkıyla yapan adam da, iyi kötü geçimini sağlar elbet:)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (22.01.15 19:26:06) 
@niye ama, evet, aklımdakileri yazmışsın kardeşim. Olay bu işte. Herkes aynı tip evlenmek zorunda değil. Alternatifler olabilmeli kim nasıl istiyorsa ulaşabilmeli.
Gelin ve damat hiç bilmedikleri, yabancısı oldukları konularda uğraşmak zorunda kalmamalı.

  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (22.01.15 19:29:31 ~ 19:36:19) 
@m e l t e m, düğün ve nişan vardı aklımda, doğum işini düşünmemiştim. Evet haklısın, nişan düğün işinden memnun olanlar doğum için de güvenecekleri bir yerle çalışmak isterler.
Fikirler ve destek için teşekkür ederim :)

  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (22.01.15 19:41:46) 
valla hiç o işe girme, hele ki şimdi. şuan piyasa çok kötü. izmir'de birçok organizatör zor durumda, bir kısmı dükkanları kapattı, bir kısmı da debeleniyor. şuan çok bir getirisi olmadığı gibi aksine batarsınız. bir süredir piyasa çok kötü.
o kadar yakından biliyorum ki, emin ol üzülürsün. şuan zaten geç kaldınız yaz düğünleri için çoktan anlaşmalar imzalanıyor; ama ben tavsiye etmem. yine de siz bilirsiniz.

  • bradshaw  (23.01.15 08:44:22) 
İzmir'i bilmiyorum ama istanbul'da bir hayli firma var ama misal farklı konseptler anlamında mori events morievents.com çok başarılı bence.inceleyin derim.
bir de düğün işi çok sezonsal ama çocuk doğumgünleri,babyshowerlar,şirket organizasyonları vs sene içinde dönüşü daha çok olan işler gibi geliyor bana.

piyasayı hiç bilmiyorum,genel anlamda birçok işletme kapanıyor bu aralar.
iş kurarken zamanlama ve şans çok önemli.
  • demoniclewinsky  (23.01.15 08:57:21) 
Zamanında bu işi yapmış biri olarak (ankara'nın tüm dergilerine en iyi düğün diye çıkan düğünleri yaptım)birkaç öneri vermek isterim.

- Evlencek çiftelerle uğraşmak cidden zordur. Kaprisleri falan çekilmez.
- Bilmem ne tanıdğın kızı da bu işi yapıyormuş diye sizin yerinizde gördükleri fikirleri çalıp ona yaptırırlar. Siz masrafınızla kalırsınız.
- Çok sağlam finansmanınız olmalı böylece herkeste olmayan süsleme ve organizasyon malzemelerini alıp müşterilere sunabilirsiniz.
- Maalesef artık çiçekçiler bile düğün organizatörü olmuş.
- İyi bir cateringci ile çalışmanızı öneririm. Aslında çok çnemli organizasyonlar için bir firma(pizza venedik catering gibi) daha uygun fiyatlı organizasyonlar için başka bir firma.
- Baby shower, nişan, kına vb işini artık evinde kurabiye ve pasta yapanlar bile organize ediyor. Ben cidden buna karşıyım. Kendi konunda uzman olmak en iyidir.
- Düğünler zamanla azalacağı için açılış organizasyon işlerine girmeniz gerekiyor. Bu işleri almak o kadar kolay değil.
- Düğün sadece süslemeyle bitmez. Konsept yaratmanız lazım. Bütçe yönetebilmeniz lazım. Gelinlik ve damatlığa kadar karışmalısınız. Pastanın kremasının renginin bile konseptle uyumlu olması lazım. Mavi ağırlıktaki bir organizasyonda pasta tarçın aramolaı olamaz mesela. Nikah şekerleri ayrı bir dünya, davetiyeler ayrı bir dünya. Gelinin arkadaşının kuzenin komşusunun düğününde verilen içkiden haberdar olmanız lazım. Sizden onu istediklerinde boş boş bakamazsınız.
- Asla oturma düzenine karışmayın. Kötü siz olursunuz.
- En zoru kayınvalidelerdir. Akrabalarının düğünlerini örnek göstererek sizi katil olma noktasına getirirler.

Bana sorarsanız bu aralar her turizm mezunu organizatör olduğunu varsayarak finansman desteğiyle organizasyon firması açıyor ve işlere saçma sapan fiyatlar vererek ihaleleri alıp sonrasında patlıyor, bununla birlikte düğünlerin o şaşasını gören her finansmanı olan insan da düğün organizasyonu yaparım ben ne kadar zor olabilir diyor. 1 yıl boyunca iş yapamayıp şirketinize finansman sağlayabilecekseniz bence hiç düşünmeden girin. Varsa böyle bir şans bana da sağlayın. Çünkü ben bu işi bilmeyenlerin verdiği fiyatlar ve kötü organizasyonlar nedeni ile battım.(Finansörüm yoktu) Dünyanın hiç bir yerinde bu tarz organizasyon işleri bu konuda eğitim almamış kişiler tarafından bu şekilde sömürülmüyor.

Biraz gerildim kusura bakmayın. Yine de bence deneyin. Sonuçta finansmanınız var.
  • laranja  (23.01.15 09:16:07) 
@laranja, işin tozunu yuttuğun önerilerinden de anlaşılıyor. Deneyim en değerli finans :) Proje hayata geçerse görüşebiliriz bence.
Hali hazırda açılış işleri yapılıyor ufak tefek. Araştırma sürecine başlamadım, karşıma neler çıkacak bilmiyorum. Bu sezon için başlanmaz diye düşünüyorum.

Bir yer almak iyi olur gibi. Kirayla falan uğraşmaktansa. İzmir'de uygun yer bulabilir miyiz, bütçeyi zorlar mı...
Belki yakın çevre kırsalında bir yer olabilir. Bilemiyorum. Taşıma şirketleriyle anlaşılıp ulaşım sağlanabilir.

Yaptığın işten para kazanmak verdiğin emekle doğru orantılı. Aynı sınavlarda olduğu gibi. Sorular zor değildir, sen çalışmamışsındır.
Çalışmak derken öyle amele gibi değil, akıllı çalışacaksın. Farkında olacaksın, etki alanında çalışacaksın vb. vb.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (23.01.15 09:56:20 ~ 09:56:52) 
@hayat aklini konusacak bir filozof uret, çalışmamak farklı bir konu, elinde hiç finansman olmadan bu kadar ortada ben organizatörüm diye dolaşan ve bilmeden fiyat kıran deneyimsiz eğitimsiz insan varken kendini idame ettirememek farklı bir olay. Bazıları şanslı doğar.

Bu arada ben olsam izmirde artık bu işi yapmam çünkü pazar daraldı ama çok firma var. Hepsi birinin bir akrabası. Onun yerine daha küçük alanlarda event planlamak mantıklı olur. Event management dediğini bilen zaten pek yok. oradan vurursun.
  • laranja  (23.01.15 10:04:00) 
QLaranja, sana çalışmadın demedim ki ben. Aksine deneyimin en değerli finans dedim.
Neden tepki gösterdin anlamadım. Beraber çalışılabilir belki derken, "sen bu işi yapma"ya vardırdın işi.

Her işin kendine göre zorlukları var. Zorlukları göğüsleyebileceksen o işe başlamak iyi olur. Ben de gördüğün gibi işin zorluklarını, risklerini anlamak istiyorum diye başladım sorularıma. Sen de çok değerli tavsiyelerde bulundun, teşekkür ederim.

Bazıları şanslı doğar biliyorum, şans kapıyı çalınca kaçırmamak lazım onu da biliyorum. Bazıları da şansını kendi yaratır onu da biliyorum.
Benim iş anlayışım biraz farklı. Benim iş anlşayışımda şans unsuruna hemen hemen hiç yer yok. Etki alanında çalışmak var, asla vazgeçme var, farkındalık unsurunun önemi var, tepkisel olmamak var... var oğlu var.

Ben araştırmamın yol haritasından bazılarını yazdım. İnsanlar konuşa konuşa anlaşırlar ya. Paylaşmak için yazdım, eleştirmek için değil :)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (23.01.15 10:52:04 ~ 10:53:52) 
O zaman yanlış anlaşılma için kururuma bakma. Yine de destek yazısı yazdım fark ettiysen:)


  • laranja  (23.01.15 10:57:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.