[]

ÖSS 2009 Sonuç Problemi

Çok yakın bir arkadaşım ÖSS'ye girdi bu sene, tercih sonuçları ile ilgili bir problem yaşıyoruz.


Kendisi 2 yıllık bir üniversite programının 2. senesini okuyor şu anda.

Eşit Ağırlık 2'den 276.000 puan alarak 200,103. oldu sınavda.


Buna göre yaptığı tercihlerde de en başa girmesi neredeyse imkansız bölümleri yazdı. 1. sırada Bilgi AB İlişkileri %100 burslu vardı.

6. sıraya ise bir önceki sene 259000. kişinin girmiş olduğu Bilgi AB İlişkileri (%50 burs)'ni yazdı.

9. sıraya da girmesi kesin olan, geçen sene 343000. kişinin girmiş olduğu Doğuş Üni. Uluslararası İlişkiler bölümünü yazdı.


Problem şu: Bu 9 tercihten bir tanesine mutlaka yerleştirilmesi gerekiyorken "Bir yükseköğretim programına yerleştirilemediniz" sonucuyla karşılaştık.


Gözden kaçırdığımız, hata yaptığımız bir şey mi var; yoksa ÖSYM'den kaynaklanan bir hata mı söz konusu acaba?

Acil cevaplarsanız sevinirim, çok teşekkürler.

 
9. sıraya da girmesi kesin olan, geçen sene 343000. kişinin girmiş olduğu Doğuş Üni. Uluslararası İlişkiler bölümünü yazdı.

demişsiniz ama öss de kesin diye birşey yoktur maalesef. Arz talep meselesi sonuçta . Ama bu kadar farka da insan kıllanmıyor değil
  • busuta  (12.08.09 19:24:56) 
Uluslararası ilişkiler bölümü şahsın kendi alanında bir bölüm olmayabilir. Örneğin lisede fen alanından ya da emslek lisesinden mezundur, dolayısıyla uluslararası ilişkiler onn için alan dışı bir tercihtir ve 0,8 değil de 0,3 katsayısıyla çarpılan puanla yerleşir. O puanı da muhtemelen 0,8'li puanından çok düşük olduğundan o tercihe yerleşememiştir.

Diğer alternatif de busuta'nın dediği olabilir.
  • 44  (12.08.09 20:02:12) 
@44, açıkçası böyle bir şey pek de mümkün değil diye biliyorum çünkü lisede de eşit ağırlık bölümünde okuyordu ve EA-2 puanına göre tercih yaptı. AB İlişkileri ve Ulus. İlişkiler de EA-2 ile alınıyor, o yüzden öyle bir hata yapmış olacaklarını da sanmıyorum.


  • zaugnakhaldun  (12.08.09 20:08:11) 
elinizde yaptığınız tercihlerin bir dökümü varsa okul kodlarını kontrol edin. kodlamada hata yapılmış olabilir. eğer doğruysa ösym nin kitapçığında son sayfada çok amaçlı dilekçe örneği vardır. bu dilekçe ile ösym ye başvurun. bir şekilde cevaplandıracaklardır.


  • yalniz bir opera  (12.08.09 21:02:30) 
başka bir forumda 20bin kadar önünde yerlere yerleşenler ve 2-3bin kadar gerisine yerleşdiklerini söyleyenler vardı. Bu durum arz talep meselesi tabi ki ve 200binler de puan aralığı cok düşük oluyor genelde bu da büyük bir etken olmuştur. Ve bu sonuclar elle kontrol edilen şeyler değil . Yine de dilekçe verip bir şeyler yapabilirsiniz belki.


  • rurouni  (12.08.09 21:09:54) 
Taban puanlar açıklandıktan sonra kontrol edin, kendi puanınızla kıyaslayın. Bir hata varsa dilekçeyle ÖSYM'ye bildirirsiniz. Geçmiş olsun..


  • vita vinum est  (12.08.09 21:19:03) 
tercih sırası da önemli. belki 250 bininci adam ilk sırada tercih etti diye yerleşmiş olabilir. (yani galiba)

edit: öyle saçmalık mı olurmuş hiç. ÖSYM’nin izlediği yol şöyledir; Y-ÖSS puanına sahip, aynı bölümü tercih etmiş iki aday (tercih sırası aynı olmak zorunda değil) bu bölüm için oluşturulan Y-ÖSS puanı sıralamasında, o bölümün kontenjanı olan sırayı eşit olarak paylaşıyorlarsa; yerleştirmede öncelik, o puan türündeHAM ÖSS puanı yüksek olana verilir. O da eşitse, o puan türünün ana alan testlerinde neti daha yüksek olana, o da eşitse daha üst sırada tercih edene öncelik verilir. Tercih sıranızın önemi burada ortaya çıkar. Bu durumunuz da diğer adayla eşitse, yaşı küçük olana, o da eşitse kura çekilir ve kurayı kazanan yerleştirilir.
  • gsgsgsgsgsgsgsgs  (12.08.09 21:50:49 ~ 13.08.09 09:35:26) 
@gsgsgsgsgsgsgsgs

öyle bir şey yok puanınınz önemli bire bir aynı olucak puanınız (virgulden sonraki dahil)anca o zaman bakıyolar tercih sırasına.
  • rurouni  (13.08.09 00:26:46 ~ 16:59:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.