[]

elektrik sayaçları hakkında bilgilendirme

Arkadaşlar, elektrik sayaçları iki tip oluyor.
Biri eski tip, siz elektrik kullandıkça fasit makine gibi rakamlar dönüyor, kullandığınız miktar görünüyor.
şu tip:
www.google.com.tr

ikincisi akıllı sayaç. Bir çok ilde bu tip sayaca dönüldü sanıyorum. Belki henüz saati değiştirilmeyen bölgeler vardır. O kadar ayrıntısını bilmiyorum.
şu tip:
www.google.com.tr

akıllı sayaç günün belli saatlerindeki kullanımları ayrı ayrı hesaplıyor.

t1: 06:00 ile 17:00 arası kullanım (gündüz)
t2: 17:00 ile 22:00 arası kullanım (puant)
t3: 22:00 ile 06:00 arası kullanımı (gece)

akıllı sayaç takılı olduğu halde dağıtım şirketine başvurup tek zamanlı tarifeden hesaplatmak mümkün. Akşam 17:00 22:00 arası elektrik tüketimi çok olanlar için elbette bu yöntem en uygunu. Mesela o saatlerde elektrik sobası, makineler çalışıyorsa tarifenizi değiştirin. istediğiniz zaman 3 zamanlıya geçip yine istediğiniz zaman tek zamana dönebilirsiniz.

Ben ne yapıyorum:
insanlık dışı bu uygulamayı kınıyor ve kendimce öc alıyorum.
Şu anda tek zamanlı tarifedeyim. Bütün çamaşır ve bulaşıklarımı pahalı tarife zamanında yıkıyorum :))

Neden kızıyorum: Puant zamanında çok pahalı yapılıyorsa gündüz tarifesinin tam zamanlıya göre indirimli olması gerek. O zaman uygulama bir anlam kazanabilir.

Akşam pahalı öde, gündüz herkes gibi öde. Gece mi yapacağız işleri. Manyak mıyız biz. Kendimize saygımız, konu komşuya saygımız yok mu, olmasın mı!

Elektrik idaresi gündüz tarifesini indirmeden üçlü tarifeye geçmem, üstüne üstlük o saatlere yığarım bütün işleri. Oh olsun size elektrik piyasası düzenleme kurumu. Çünkü düzenleyemiyorsunuz!

(Mesajla saatleri soranlar oldu, buraya yazayım dedim. Başka bilgiler, düşünceler, sorular olursa diye soru olarak açtım.
Şimdi bize bir soru lazım, modları zor duruma düşürmeyelim)

Sorusu olan var mı?

 
Gündüz standart, puant dediğimizde x2, gece yarı fiyatına ücretlendirilitor doğru mu anlamışım? Bu elektronik saatlerden varsa standart olarak 3 zamanlı tarifeden mi kullanıyor oluyoruz?


  • hala mi ceren yahu  (22.01.15 14:41:09) 
çok tarifeli sistem yurt dışında oldukça yaygın. sebebini gayet iyi izah etmişsiniz.
herkes aynı saatlerde işten okuldan çıkıp eve geliyor ve tüketim tavan yapıyor. hem hatlarda sorunlara, hem de üretim kapasitesinin zorlanmasına sebep oluyor.
çoklu tarifeye geçip cihazlarınızı gece çalıştırmanızı tavsiye ediyorum.
saat 10'da çamaşır ve bulaşık makinası çalıştırın, 12'ye kadar yıkanır. 12'de çıkarıp kurutmaya atarsınız. Ütüyü de ertesi akşam yaparsınız.
Yada evin ısıtmasını klima ile yapar, kışın en soğuk günlerinde korkunç doğal gaz faturalarından korunursunuz.
Faydası çok. Tavsiye ederim ben. Siz kızıyorsunuz ama boşa ;)

Sayıma geldikleri zaman memurlara rica edin ve sayacın saatini ayarlatın. Bir ay boyunca tüketiminizi faturada görün. Bu tüketimi iki sayacın tarifesinde hesaplatın. Hangisi sizin için mantıklı, kolayca tespit etmiş olursunuz.
  • cliquot  (22.01.15 14:49:42) 
@hala mi ceren yahu, evet. akıllı sayaçlar varsa standart olarak üç zamanlı tarifeden ödüyoruz. Değiştirme hakkımız var. Dilekçe verince değiştiriyorlar.
Tarife ücretlerini doğru anlamışsınız.

  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (22.01.15 15:08:31) 
az önce aesaş'ı aradım. Çağrı merkezi kullanımlarınız hakkında detay bilgi veriyor. Örneğin ben tek tarifedeymişim ve gece kullanımlarım (puant) gündüze eşitmiş, dolayısıyla 3lü tarifeye geçmek bana zarar. benzeri bilgileri 4444371i arayarak (İstanbul anadolu yak) alabilirsiniz.


  • gochebe  (22.01.15 15:42:13) 
@cliquot, yok o konuda yanılmıyorum.

Gece 10*11 gibi yatarım sabah 6 gibi kalkarım ben. Yatmasam bile; o saatte bulaşık, çamaşır, ütü, süpürge yapıp kimseyi rahatsız etmem.

Bir uygulamanın insani olup olmamasına bakmak lazım. Gece iş yapmayı elememin nedeni insani olmaması.

Çalışan biri olsam, işten gelip saat 10'a kadar oturup, yatma vaktinde iş yapmayı istemem. Hiç bir insan bunu hak etmiyor. Üstelik çalışıp ekonomiye katkıda bulunan insanımıza yapıyoruz bunu. O yetmedi sen bir de gece çalış diyoruz. Bu zulüm değil de nedir?

Ben hesabımı arada yaparım. Geçen ayki fatura 3 zamanlı olsaydı 3-4 lira fazla ödeyecekmişim. Ki akşam iş yapmamışım pek, gece kullanımım puant kullanımımdan sadece 6 kwh eksik.

Bence gece iş yapmayan herkes normal tarifeye dönsün. Benim hesapladığım zamanlarda 20-30 tl fark bile oldu. Fırın çalışıyor, ütü akşam yapılıyor filan. Elektrik tüketimini yükselten de ütü fırın gibi işler diye biliyorum. (yanılmıyorsam)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (22.01.15 15:49:04 ~ 15:52:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.