[]

acıma yetime...

derlerdi hep ama inanmazdım. daha doğrusu inanmak istemezdim. yeni başladığım iş yerinde arada bir muhabbet ettiğim 3'lü arkadaş grubunu (2 kız, 1 erkek) aynı güzahgah üzerinden eve gittiğim için aracıma alıp ilgili yerlerde bırakıyordum. bir süre sonra sabahları gelirken bile almaya başladım.

buraya kadar her şey normal. 2 ay boyunca neredeyse her sabah alıp, her akşam bıraktığım bu arkadaşlar, bu süre içerisinde farklı zamanlarda girdiğim 10 benzin istasyonunda 1 kere 10'ar TL verdi. amacım bu arkadaşlar üzerinden para kazanmak değil elbet. öyle olsa baştan pazarlık yapardım. en azından teklif etmeleri.

fakat her gün 2 TL gidiş 2 TL geliş için verdikleri yol parasını 2 ay boyunca vermeyen bu arkadaşlar sanki mecburiyetten onları taşıyormuşum gibi bazen geç kaldığımda trip falan attılar.

sonuç olarak artık o güzargahı kullanmadığımı, başka yerden geleceğimi söyleyip bu arkadaşları almamaya başladım. sonra selamı sabahı bir anda kestiler. insanlar nasıl bu kadar sığ düşünebiliyor? iyilik yap denize at diyorlar ama "zaten araba o yoldan gidiyor" kafasındaki bu arkadaşlar, araca bindirdikleri yük ile tüketimi arttırdıklarını düşünemezler mi? sıcacık arabayı, leş gibi otobüs ve minibüste yolculuk etmeye tercih etmek için ne gerekir?

birisi beni her gün böyle götürüp getirse günlük yol paramın yarısını vermeyi teklif ederdim. nasıl böyle düşüncesiz yaşıyor insanlar?

 
Onlar bayağı sırtlanmış da, sen de arabaya binenin yakıt harcamasını arttıracağını hesaplıyorsan işin zor.


  • arnold schwarzeneger  (21.01.15 08:37:56) 
Açıkçası ben de aynı durumdayım. Daha doğrusu tersi durumda. Bazı Pazartesiler bir arkadaşım beni eve bırakıyor. Ayda 4 gün, taş çatlasa 5 gün, ki sadece dönüşlerde. Ama ev yol üstü değil, bir 10 dakikalık mesafede. Çok utanıyorum ben böyle durumlarda; benzin istasyonuna girse, en azından ben ödeyeceğim bir kısmını ama hiç benzinliğe de girmedik. Üstelik benzin masrafının çoğu eşinin işyeri tarafından karşılanıyor. "Bir hediye mi alsam, ne alsam" diye düşünüyordum birkaç gündür. Ne uygun düşer, onu belirlemeye çalışıyorum.


  • aychovsky  (21.01.15 08:41:03) 
yok işim zor değil. almıyorum artık kimseyi. alıp kötü olacağıma, almayıp hakkıyla kötü olayım.


  • zam sampiyonu domates  (21.01.15 08:41:27) 
onlar düşüncesiz, bu kısmı çok net. ama siz de keşke baştan konuşsaydınız. bu devirde insanlar böyle maalesef. siz bir yıl da götürseniz, on yıl da emin olun akıllarına gelmezdi size benzin konusunda yardımcı olmak.


  • sen olmayan cocuk benim  (21.01.15 08:47:17) 
ben de sabahları bir arkadaşımla birlikte geliyorum, 2 aydır hiç para istemedim, niyetim de yoktu. o da teklif etmedi. ama geçen gün mazot almak için girdik istasyona, ben pompacıdan fişi alıp içeri girene kadar o kasaya gidip full depo parasını ödemiş bile. bu sefer de ben mahçup duruma düştüm :)

arabaya binenin yakıt tüketimini artırması mesele değil ama hayvanlık etmesi mesele. eğer o "nasıl olsa araba o yoldan geçiyor" diye düşünüyorsa siz de "nasıl olsa günde 4 tl veriyorlar" şeklinde düşünebilirsin. sonuna kadar haklısın, almamaya devam et. bunun için selam vermeyenle de muhabbet etmemen daha hayırlı boşver
  • animalman  (21.01.15 08:49:16) 
tekrar belirteyim. amacım "bana benzin parası versinler" değil. teklifi yapan benim zaten. fakat 2 ay boyunca bu devam ederken, her benzin istasyonuna girdiğimde çıt çıkarmadan oturdular. onlar dışındaki birisi bana "zaten bu yoldan gidip geliyor. götürsün, ne olacak ki?" şeklinde konuşulduğunu iletti. zaten ondan sonra vazgeçtim.


  • zam sampiyonu domates  (21.01.15 08:52:20) 
şimdi anlıyorum sizi, belki de teklif etseler hemen kabul bile etmeyecektiniz. mesele hayvanlık yapmaları, sizi enayi yerine koyduklarını sanmaları. sanırım.


  • sen olmayan cocuk benim  (21.01.15 08:54:33) 
3'ün 5'in hesabını yapmıyorum. trafikte falan muhabbet hoş oluyordu ama en azından bir kaç kere teklif etselerdi. çok mu zor? "hadi depoyu fulleyin" diyecek halim yok. bunu anlamamaları kötü.

konuyla ilgisiz ama söylemeden edemeyeceğim. bunu yapan kızlardan birisi geçen gün ev almış ve baklava dağıttı :) ne ironik.
  • zam sampiyonu domates  (21.01.15 08:56:07 ~ 08:57:21) 
Literatürde oportünist başka bir deyişle yaban çakalı diye geçer bu arkadaşlar. Doğalarının gerektirdiği gibi davranmışlar. Şaşırılacak bir durum yok. Senin hatan, belki kırılacaklarını düşünerek belki yeni tanışmış olmanın verdiğinezaketle bu yakıt mevzuunu en başta konuşmamak olmuş. Aslında mesele yakıt parası ödeme meselesi değil bu çok açık. Sen beklediğin nezaketi karşıdan göremeyince kendini keriz durumuna düşmüş gibi hissetmişsin ki, son derece haklısın.
Neyse artık uyandın. Bir daha götürmezsin.

  • battal gemalmaz  (21.01.15 08:56:42) 
kesinlikle düşünmeleri gerekiyor. hadi benzinlikte kalkıp para vermiyorlar, en azından kibarlıktan bile olsa "ya bizi her gün götürüp getiriyosun bir şey iste bizden yapalım böyle karşılıksız olmaz" demeleri gerekiyordu. trip atmaları falan da komikmiş. iyi yapmışsın.


  • sir gawain  (21.01.15 08:56:51) 
iyilik etme görevin olur.
kıyakçılığın sonu ayakçılıktır.

  • alperz  (21.01.15 09:01:36) 
Acima yetimelik bir durum degil bu. Ne yetimler, ne acinacak durumdalar, ne de donup zarar vermisler.


  • f_d  (21.01.15 09:04:28) 
@f_d; istanbul'a ilk karın yağıp milletin tir tir titrediği gün ve sonraki bir kaç gün güzelce sıcacık arabama binip güzel güzel evime geldim. bu arkadaşlar otobüs durağında otobüs bekliyordu.


  • zam sampiyonu domates  (21.01.15 09:08:07) 
Otomobili olmayan insanların bir kısmında tuhaf bir düşünce oluyor. Haklı olarak arabayla bir yere gidip gelmenin yaya olarak gitmeye göre çok çok kolay olduğunu görüyorlar ve araba sahipleri için birisini bir yerden gidip almanın, götürmenin, getirmenin hiç mesele olmaması gerektiğini düşünüyorlar.
Bir yerde buluşulacağı zaman beni arayıp sende araba var gel beni al diyen çok arkadaşım oldu. Çoğu zaman da aldım, zaten demeseler bile aracı olmayan insanları hiçbir zaman zora sokmak istemem. Ama bazı insanlar bunu senin görevin gibi görmeye başlıyor bir yerden sonra. O yüzden arada bir bu tip insanlara arabaların su yakmadığını, birisini her sabah bir yerden alıp bir yere götürüp getirmenin aracı kullanan kişi için manevi olarak da ekstra bir yük getirdiğini hatırlatmak gerekiyor.
Gel beni evden al deyip kapının önünde, araç park edilmeyen trafikli yerde, diğer araçlardan küfür yiye yiye 10 dakika bekleten tipler var bu dünyada.
  • creepy  (21.01.15 09:15:07) 
değil ara sıra benzin almak, beni her gün otobüse binmekten kurtaran insana günlük 4 tl otobüse veriyorsam 5 tl den 20 gün için ayda 100 tl veririm. almayı kabul etmezse bir daha da binmem arabasına.

siktir et takma kafana.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (21.01.15 09:45:28) 
İş hayatında iyilik olmaz. İlk çıkmazda seni satıp kendini kurtarmanın dayatıldığı bir sistemde, gebereceklerini bilsen kimseye el uzatmayacaksın. Ha patron olur, çalışanlarına kıyaklar yaparsın, o başka. Ama senle aynı statüdeki insanların gözünün yaşına bakma. İş hayatında iyi yoktur, iyilik de yoktur.


  • evrenos gazi  (21.01.15 09:47:19) 
@domates, dogrudur yardimci olmussunuzdur. Belli ki dusuncesizler de.
Ancak dedigim gibi ihanetlik bir durum yok. Size bir zarar vermemisler. Donup ihanete etme durumu bambaska bir durum.

  • f_d  (21.01.15 09:55:02) 
çok iyi demişsin. odunluk etmişler resmen. yakıt meselesini geçtim Allah korusun bir kazada birine bir şey olsa senden soracaklar hesabını ya da ömür boyu kendini borçlu hissedeceksin.

benzer durum benimde başıma geldi geçen hafta buraya yazayım da içimi dökmüş olayım. apartmandaki komşunun oğlu çalıştığım yere staj yapmaya geliyor. komşu dedim ama öyle bir samimiyetimiz yok yani isimlerini bile bilmem görünce selam veririm o kadar. birkaç kere çocuğu durakta görüp aldım arabaya. o da taş çatlasa ayda 3 kere anca olmuştur. her zamanda kendi arabamla gidemiyorum arkadaşlarla dönüşümlü gidiyoruz.

geçen iş dönüşü merdivenlerde yakaladı beni annesi, çocuk sabah otobüsü kaçırmış gelememiş. ‘niye giderken haber vermiyorsun ziline de bastık, baktık gitmişsin’ diye hesap sordu manyak karı. tavrı konuşması o kadar çirkindi ki anlatamam. insan kibar kibar rica etmeye çalışır. bi de diyor ki ‘parası neyse veririz yani’. sabahları çıkarken onların ziline basacakmışım. oldu canım. staja başvururken sanki ben kefil oldum oğluna şoförlük yapmaya. sinir oldum bak yine. öküz kadın.
  • yue  (21.01.15 10:06:03) 
aynen senin gibi iş arkadaşlarını alıp işe götüren, akşam da geri getiren kaç kişiden dinledim. illa ki boka sarıyor. bir de geç kaldığın için trip atmışlar ya sana, gerçekten pişkinlikleri için kendilerini tebrik etmeli.

insanlara yaptığın iyilik süreli olmalı, sürekli değil. o zaman iyilikten çıkıyor ve mecburiyete biniyor iş. tadı kaçıyor.
  • mkrn  (21.01.15 14:47:33) 
%100 haklısın. hiç kafanı takma onların yüzsüzlüğü diyorum direkt.
@cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam olması gerekeni söylemiş.
2 seneye yakın bu şekilde bir arkadaşımla gitmiştim eski işimde. her ya muntazaman adamla paylaştım benzini %50 olarak.
Rahat rahat gidiyorsun üstadım yol paran neyse %50 fazlasını veririm, verdim.
  • gece lampulu  (21.01.15 15:11:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.