[]

önyargı

nelere veya kimlere karşı önyargılarınız var ?

benim mesela hayvan sevmeyen insanlara karşı önyargım var. lisedeyken de sigara içen insanlara karşı önyargım vardı, sigara içen insan=serseri olarak görüyordum. şimdi ben de sigara içiyorum. aklıma gelenler bunlar şimdilik.

bunun haricinde etnik, cinsel, dini, siyasi kimlik vs. her şey olabilir.

not: TDK'ya göre doğrusu ön yargıymış. genel kullanım bu şekilde olduğu için birleşik yazdım.

 
şimdiki tdk bileşik sözcüklerin yazımı konusunda oldukça çelişkili uygulamalara sahip. onlara kalsa adamsendecilik yerine de adam sendecilik (madem ayrı yazıyorsun bağlaç de'yi de ayır!) yazmak gerekiyor. ayrı yazılan bi(r)leşik sözcük diye bir şey uydurdular. çelişkilerini, tutarsızlıklarını dil mantığıyla açıklamıştı ömer asım aksoy zamanında. yayıncılık dünyasında ana yazım kılavuzu daha itibar görüyor. o yüzden çoğu konuda tdk'ya itibar etmiyorum.

bunları bir kenara bırakırsak herkesin birilerine karşı illaki önyargıları vardır. önyargının diğer adı da peşinhüküm. birisi belli bir topluluğa ait olduğunu söylediği anda o kişi hakkında birtakım peşinhükümlerim, kafamdaki belli klişeler, genellemeler vb. olabilir. bunlar sonradan kişinin bireysel özelliklerine, farklılıklarına göre değişebilir veya değişmeyebilir.

ama önyargıdan kasıt olumsuz kanaat ise şu anki hükümetin halen desteklemeye devam edenlere karşı birtakım olumsuz kanaatlerim var. birey bazında bu kanaatler değişebilir tabii.
  • microfiction  (20.01.15 00:32:09) 
benimde net bir şekilde hayvanseverlere önyargım var. kediye köpeye agubugu yapıp böcek görünce saklanacak dolap arayan çakma denyolara sözüm, polemik değil mevzu. ayrıca çok konuşan insanlara, keza ufaklığımdan beri mottom "boş teneke çok ses çıkarır" olmuştur. var bikaç bişey dahada anımsayamadım şimdi.


  • bruceandwayne  (20.01.15 00:34:33 ~ 00:34:52) 
@sadakatsiz fanatiklere karşı benim de önyargım var. futbol fanatikleri, siyasi parti fanatikleri vs.


  • monty python  (20.01.15 00:56:35) 
tdkya itibar edenlerin türkçe bildiğinden şüphe ediyorum, zahiren türkçe konuşuyor yazıyor gibi gözükseler de.


  • dafaiss  (20.01.15 01:07:00) 
turbanlilardan uzak dururum. imam hatip mezunlarinda ne olursa olsun kesin bir ariza kalmistir diye dusunurum. ozal'i, menderes'i olumlu ananlarla ilisigimi kesmeye calisirim. akp'yi destekleyen insanin aklindan ve ahlakindan suphe ederim. akp'nin herhangi bir binasinda oturup su icen adamin isine dahi saygi duymam.

ama bunlar onyargi midir emin degilim. onyargi bana biraz 'gomlegi utusuz adama guven olmaz' gibi sebepsiz seylermis gibi geliyor. onlara gelecek olursak:

facebook, twitter, instagram, eksisozluk kullanan insanlara karsi saygimda azalma olur. bazi yazar ve sanatcilarin eserlerini begenen insana karsi da yine bunu gozlemlerim kendimde. bu durumlarda kendimi ikna etmeye calisirim.

eskiden hayvanseverlere karsi olumlu bir onyargim vardi da curudu o.
  • John Finn  (20.01.15 02:44:23) 
İmam hatip isteyenlere, karşısındakinin düşüncesini hiçe sayanlara, beynini kullanmayan insanlara ve whatsapptan tek tek yazanlara karşı.


  • cetoxim  (20.01.15 07:41:29) 
köylülere karşı ön yargılıyım. hemen hemen hepsinin kurnaz, kaba, cahil, zevksiz ve kültürsüz olduklarını düşünüyorum.(öyledir demiyorum öyle olduklarını düşünüyorum) elit bir çevrem de yok nişantaşı çocuğu değilim ama köylülerle iş yaptığımız için artık yukarıda yazdıklarım neredeyse çoğu geçerli olmaya başladı. bütün köylüler böyle diyemem ama bana göre köylülük kavramı onu çağrıştırıyor. bu yüzden uzak durmaya çalışıyorum. pek de eksikliğini hissetmiyorum açıkçası bana sempatik gelmiyorlar artık.


  • cannibal corpse  (20.01.15 07:54:17) 
facebookta atatürklü kapak fotografı olan kızlara ve erkeklere karşı ön yargılıyım.


  • klar  (22.01.15 05:31:59) 
jetta kullananlara tokatçı gözü ile bakıyorum.
yurdun kuzey doğusundaki bir ilin insanları ile şartlar ne olursa olsun ticaret yapmıyorum.
badem bıyık görünce, kıçımı kollayarak kaçıyorum.
  • istege bagli sigortasiz  (22.01.15 06:40:55) 
Önyargım yok.

Yargı boyutunda olmayan ön fikirlerim, sezgilerim oluyor.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (22.01.15 07:02:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.