[]

Hayvanlar İğrenir mi?

Ne dersiniz?Ben tamamen içgüdüsel olarak "hayır" diyorum.




 
Bence iğrenir.

Hem biz de hayvanız.
  • amarikanya fitbolcusu  (19.01.15 22:16:26) 
bokunu örten kedi


  • namus ninjası  (19.01.15 22:17:41) 
Tamamen salliyorum, bence de hayir. Onu birak, ben herseyi tamamen suursuz yaptiklarini dusunuyorum.


  • delifaruk  (19.01.15 22:18:00) 
şunun şuursuz olduğunu düşünen şuursuzdur asıl:
facultypages.morris.umn.edu

  • namus ninjası  (19.01.15 22:21:52) 
Bir kedinin burnuna azcık kolonyağı koklat o iğrenme ifadesini 5 yıl uğraşsan yine yapamazsın


  • Solem2  (19.01.15 22:21:53) 
@namus ninjas bence içgüdüsel o.


  • jihat  (19.01.15 22:23:15) 
hayvanlar iğrenir ama daha çok yemenin sakıncalı olabileceği şeyler için.

insanlar kadar karmaşık iğrenme duyguları olamaz tabii ama iğrenmek, korku gibi temel duygulardan biri.

fareler üzerinde deney yapmışlar mesela ve bazı maddelere karşı mide bulantısı belirtileri göstermişler.
  • ermanen  (19.01.15 22:26:06 ~ 22:26:29) 
bir kedi elindeki sigaraya yiyecek bir şey sanıp yaklaştığında, iğrene iğrene kaçarken fark edersin sigaradan iğrendiğini. :) iğrenirler yani evet.


  • emfuzi  (19.01.15 22:26:20) 
iğrenir tabii ki.

ayrıca namus ninjasının paylaştığının içgüdü ile uzaktan yakından alakası yok. hayvanları beyinsiz, aptal canlılar sandığınız için öyle geliyor.
  • nawar  (19.01.15 22:26:31) 
ahah öyle bir iğreniyorlar ki hem de.

mandalina yerken illa kabuğunu kedime koklatırım, yüzündeki o iğrenme ifadesi ve geriye doğru atlayarak kaçmasını görmek için :D
bir de sevmediği bir yemek koyarsan yaklaşıp kokluyor ve sırtının derisini titretip iğrenerek kaçıyor.

şuursuz falan değiller. öyle bir numaracı, kumpasçı, hınzır ki onlar. her şey içgüdüyle açıklanamaz. bir adım sonrasını planlayıp tuzak kuran tiplerden bahsediyoruz.
  • lily briscoe  (19.01.15 22:27:29) 
iğrenir, sever, öğrenir, her şey içgüdü değil.


  • kuzey li  (19.01.15 22:27:45) 
iğrenir neden iğrenmesin. ama hiçbiri bizim kadar prenses değil, o yüzden eşikleri daha düşük.


  • sir gawain  (19.01.15 22:28:00) 
hayvanin igrenmesi icgudusel diyorsun da insanin igrenmesi ne? bir de icgudusel olarak hayir diyorsun filan, enteresan seyler yapiyorsun.


  • fortisvita  (19.01.15 22:29:18) 
İğrenmeyi hayal gücümüzü kullanıp kendi kendimize yarattığımız bir şey olarak düşünürsek hayır bir kedi bok yediğini düşünüp iğrenmez. Fakat bozuk bir tavuk derisini kokladıktan sonra yememeye karar verebilir, buna iğrenme denir mi emin değilim.

Ayrıca hayvanlar fiziksel olarak bizden daha üstün olsalar da zeka olarak insanın yanına yaklaşamazlar. Görüp etkilendiğimiz çoğu hareketleri duygularının yansıması. En zekilerinin yetenekleri taş, sopa gibi alet kullanmak çemberden atlayıp kurabiyeyi kapmak vs. olabilir. Hayvan sevip besliyoruz ama abartmamak lazım yeterliliklerini.
  • burberry  (19.01.15 22:44:23) 
iğrenme tepkisi hastalık bulaşma ihtimaline karşı geliştirdiğimiz korunma duyusudur. Hayli güçlü bir tepkidir ve hem bir çok nöron gubunu aktive edebilir hem de defansif mod için gerekli olan hormonları tetikleyebilir.

Bu hayatta kalma güdüsü türe göre hemen her canlıda (sadece hayvan değil) gözlemlenir. İğrenme olarak özelleşmiş tavırlar ise genel uyarıcılar dışında, sadece temporal korteksi gelişmiş primatlarda sosyal davranış olarak gözlemlenebilir.

İnsanlarda primitif uyarılar ve sosyal ilişkiler üzerinden suni sebeplerle de tetiklenebilir ki buyrada gözlemlenen atımların büyük çoğunluğu amigdala ve duyusal korteksde olsa da, farklı kombinasyonlar da görülebilir. Yapılan deneylerde bazı diğer primat türlerinde de ilkel örnekleri görülmüş olsa da, hiçbir zaman insanlardaki kadar karmaşık ve detaylı değil bu nöron kombinasyonları.
  • rygard  (19.01.15 22:46:56) 
keçiler başka bir hayvanın otladığı yerden otlamaz mesela.


  • zgrydn  (19.01.15 22:48:59) 
  • melancholia  (19.01.15 22:51:28) 
Insanlarin kendilerinin hayvan oldugunu dusunmeden kendilerini ustun gormesi hep cok komigime gider.

Cevaba gelirsek, igrenmenin tam olarak hangi asamasi bilinc gerektiriyor da bilincsiz oldugunu sandigin hayvanlar igrenmesin? Igrenmek cok temel bir hayvan icgudusudur.

Ek: Alttaki arkadasim, belli cok zekisin ama sen yine de ayar vermeye calismadan once okudugunu anlamaya calis. Kelimelerin tek basina anlamlarina takilan yok. Referans verilen anlamlara odaklan. Sonra da soruyu soran ve cevap veren bazi arkadaslarin bakis acisini anla. Sonra yine ihtiyacin olursa gel konusalim. Hadi kolay gelsin.
  • f_d  (19.01.15 22:51:50 ~ 23:22:28) 
Insanlarin "biz de hayvaniz" deyipte kelime anlamlarina takilmasi hep komigime gider. "Hayvan" denen seyin kelime anlamina inersek evet biz de hayvaniz, bunu bilmeyen kalmadi zaten. "Hayvan" dedigimizde akla gelen seye bir kelime bulunsa da hepimiz kurtulsak. Evet biz de canliyizda ayni sey degiliz iste neden zorluyorsunuz? "Onlardan ustunuz, ezelim onlari, onlara hukmedelim" diye birsey yok tamam da ayni sey degiliz yani, biri "hayvanlar" ile ilgili bir konu actiginda neyi kastettigi gayet aciktir, "hepimiz hayvaniz" ayri bir konu ve artik sikti.


  • delifaruk  (19.01.15 23:01:31) 
Çok garip bir hikaye anlatayım. Bir inek aldık. 20 yıl önce bu olay. Annesi doğurur ama ölür. Biz bu sekilde aldık ve büyüttük. 120 bin nüfuslu ilçenin tam ortasında. Insanlar belediyeye şikayet etti vs biz vermedik bu ineği. El bebek gül bebek büyüttük. Ve ayrıntıları geçiyorum. Bildiğin köpek gibi ailenin insanlarını ayırtediyordu. Herkese yaklasmiyordu. Inanir mısınız bir kere ısırılmış elmayı bile yemiyordu. Isterse muz olsun bir insanın bir kere ısırdığı hiç bir şeyi yemeyen bir hayvan hem de inek. Hayvanı hamile bırakmak için boğa boğa gezdirdik hamile kalmadı. En son suni döllenme ile hamile kaldı. Bir gün belediye yüzünden satmak zorunda kaldık. Annem babam sanki kızını gelin vermişler gibi hüngür hüngür ağladı.


  • ground  (19.01.15 23:07:04) 
  • namus ninjası  (19.01.15 23:11:25) 
evet. şu aralar hepimizden iğreniyorlarmış hatta.


  • dolaysiz tumlec  (19.01.15 23:28:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.