[]

at eti yemenin nesi kotu

at eti satilan restoranlar filan var ya mesela at eti yemek hastalik mi yapiyor o yuzden mi infial oluyor?




 
islamdan gelen bir şey sanırım.

kırgızistan'da geçirdiğim zaman içerisinde bir çok kez at eti yeme şansım oldu. et biraz sert ama kötü değil tadı. üstelik inekten daha zor yetiştiriliyor ve daha pahalı. genellikle eti yağsız olduğu için pişirince de kuru oluyor.
  • thracian  (19.01.15 12:07:27) 
sen ev alsan ama kartondan olduğunu öğrensen ne hissedersin?
insanların dana eti yediğini sanarken at ya da eşek eti yemesi doğru değil. Ayrıca kaçak kesim olduğu için hijyenik olarak problemlidir

  • spankenstein  (19.01.15 12:09:10) 
Türkiye'de at eti genelde bakımsızlıktan( bkz: fayton) hastalanıp ölen atların leşleri boşa gitmesin diye dana eti diye satıldığı için böyle bir algı oluştu bence.


  • youshookmeallnightlong  (19.01.15 12:11:59) 
Türkiyede galiba emekli olanlarını kesip yediriyorlar, yani lezzetli falan olsa dahi dandik olanını yediriyorlar ama @thracian'ın dediği gibi bazı ülkelerde dana'dan daha değerli yani yanlışlık at eti isteyip dana yedirebilirler orada, dana isteyip at yedirmezler.
Niye kötü sorusunun cevabı din, kültür ve alışkanlıklar bence, dana neden iyi mesela?

  • atom karincanin torunu  (19.01.15 12:14:36) 
insanların az çok iletişim kurabildiği hayvanları yemekle alakalı çekinceleri olabilir. bir atla kurabileceğin ilişki de bir danayla kurabileceğinden iyidir diye düşünüyorum. mesela objektif baktığımda at yemekte bir sakınca göremesem de bazen üzülüyorum, nidin yii çik titliliiir falan diyorum. uzak doğuda köpek yenmesine yaklaştığım gibi yaklaşıyorum. bu mantıklı bir sonu da yok, insan olmayan her türlü hayvanı yiyebilecek miyiz yani, e her hayvanı yiyemiyorsak dananın ne suçu var onu niye yiyoruz, kendi içimde bunu çözemediğimden, yememeyi tercih edebilirim.


  • freya  (19.01.15 12:16:15) 
aramaya inan:
www.eksiduyuru.com

şaka şaka. ister inan ister inanma. sor, forum olsun. herkes fikir beyan etsin.
  • namus ninjası  (19.01.15 12:17:07 ~ 12:17:51) 
Yemek kültürü coğrafyadan coğrafyaya, diğer tüm tabularda olduğu gibi yenilen yemeğin cinsi de kültürden kültüre değişiyor. At eti yemenin kötü bir yanı yok, at eti yiyen bir toplumda yaşıyor olsaydık yerdik. İnek eti ne kadar mikrop bakteri taşıyorsa, at da o kadar taşıyordur. Sağlık yönünden bir problem yok yani.

Dini açıdan bakacak olursak eğer İslami geleneğe göre at eti yemekte bir sorun yok fakat at savaş döneminde olsun sosyal hayatta olsun oldukça faydalı bir hayvan olduğu için yenilerek tüketilmesi hoş görülmemektedir, daha çok iş gücünden faydalanma yoluna gidilmiştir.
  • angelus  (19.01.15 12:18:10) 
kontrol mekanizması yok çünkü. kaçak iş yapıyorlar. hasta mı sakat mı ne olduğu belli değil hayvanın. yurtdışında at olduğunu bilerek at da yedim, domuz da yedim ama türkiye'de haberim olmadan at eti yedirilse ve bu durumu öğrensem olay çıkarırım.


  • kayranin kedisi  (19.01.15 12:25:50) 
tamamen hocalara bağlı bişey. at eti yenir diyen de var ama binek olarak kullanıldığı için yemeseniz daha iyi diyolar. direk haram diye geçen bi yer görmedim.


  • seksen9  (19.01.15 12:37:58) 
Valla benim alerjim var ondan kotu bence yani.


  • kurnaz  (19.01.15 13:20:08) 
At eti protein açısından en zengin ettir normalde. Ancak Türk kültürü ile atların tarihten gelen çok sıkı bir bağı vardır. Yani at yemek ile aileden birini yemek arasında bir fark yoktu kültürel olarak. Ha hala at binip kılıç mı kuşanıyoruz? Hayır. Ama atalarımızdan bize böyle aktarılmış işte. Bazı insanlar da günah falan zannediyor. Gerçi sokak ortasında kafam kadar taşla domuz taşlayan toplum günah zannetse nolur, zannetmese nolur.


  • bazilika  (19.01.15 13:33:23) 
benim bildiğim kadarıyla dinle ilgili değil, at eti karıştırdı diye ceza alanlar, at eti sattığı için almıyorlar bildiğim kadarıyla. yenilecek hayvan, ona göre yetiştirilmesi gerekiyor ve bunu biz yapmıyoruz. yukarıda yer yer yazılmış, bizde yaşlanan/hastalanan at kesilerek yemeğe katılıyor. ee o sağlıklı değil tabi.
yoksa at eti pek çok ülkede yemek için yetiştirilen ve yenen bir şey

  • harmonikhakaret  (19.01.15 13:40:28) 
birincisi, dana eti yemek isterken sana başka bir şey servis edilmesi, hizmeti alan açısından kabul edilemez

ikincisi o at yemek üzere besi edilmediyse ve bakımları yapılmadıysa yenmesi sağlık açısından sakıncalıdır.

üçüncüsü de insanın tüketeceği et kaynağının görünüşü ve kendine yakınlığı ile kurduğu bağ var. batı dünyasında köpek eti düşünülemez bir şeyken uzak doğu buna daha ılımlı bakıyor. iki yüzlü davranışımız diyelim buna da kısaca.
  • in pyjamas  (19.01.15 13:44:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.