[]

İstatistik/Regresyon Analizi Sorusu

Merhaba.
Ben bi konuda regresyon analizi/forecast yapmak istiyorum. Bilen biri yardımcı olabilirse çok işime yarayacak.

Elimde bir siteden yapılan otel rezervasyonlarının son 7 yıllık verisi mevcut. Bu verilerden yola çıkarak 2015 yılı için;
-Destination Ülke ve rezervasyon tarihi bazlı bir öngörüde bulunmak istiyorum. Örneğin; 2015'in Ocak ayında Destinasyon(ülkelere göre) yapılacak olan rezervasyonlar şu kadardır, totalde Ocak ayında şu kadar rezervasyon yapılacaktır gibi.

Bunun için nasıl bi yol izleyebilirim?

y=a bx denklemini bularak 2015'in öngörülen rezervasyon sayısını hesapladım. Diğer ay/yılların aritmetik ortalaması ile 2015 öngörüsünü aylara göre de böldüm ama destinasyonları nasıl dahil edebileceğimi bilmiyorum ne yazık ki.

 
Data tam olarak nasıl?

Aklıma gelen fikirler:

1) forecast'i her destination'a göre farklı farklı yapmak.

2) her yıl destinationların toplama göre oranlarını bulup, o oranların forecastini yapmak. sonra 2015 i forecasted oranlara bölebilirsin.
  • king lizard  (18.01.15 18:27:37) 
@king lizard
çok fazla destinasyon var. bir tarih var ve bunu aylara, yıllara bölerek zamanı parametre seçtim. yıl bazlı yaptım ve bunun aylarını hesapladım.

data örneği: rezervasyonYıl, rezervasyonAy, destinationUlke ... şeklinde. bunları saydırarak hesaplıyorum ama çok fazla unique ülke mevcut oldugundan dolayı ayrı ayrı hesaplamak gerçekten çok uğraştırır beni
  • renkli hayalet  (18.01.15 18:31:31) 
Her destination'ın o ayki toplam rezervasyona oranı bulunup, yine her destination'ın bütün aylar için ortalama oranı bulunabilir. sonra aylık toplam rezervasyon forecastinden o ortalama oranlara böle böle destinationları bulabilirsin.


  • king lizard  (18.01.15 18:38:54) 
destinasyon kategorik bir değişken olduğu için dummy bir değişkenle dahil edilmesi gerekiyor modele. örneğin 4 tane destinasyon olsun, d1 d2 d3 şeklinde 3 değişken yaratıp ilk destinasyonda d1=1, d2=d3=0; ikinci destinasyonda d2=1, d1=d3=0; üçüncü destinasyonda d3=1, d1=d2=0; dördüncüde de d1=d2=d3=0 değerlerini vermek gerekiyor.

normalde mevsimsel etki de aylık ortalamaların bölünmesi üzerinden değil yukarıda bahsettiğim şekilde yapılır regresyonda.
  • galadnikov  (18.01.15 19:02:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.