[]

kitap siteleri nasıl bu kadar indirim yapabiliyor

bence de üzümü yeyip bağını umursamamam daha mantık ama merak ettim. mesela kafamda bir tuhaflık 22 lira. ama adamlar 15 liraya satıyor. satıcıya düşen kar ne kadar olabilir ki 7 lira gibi bir indirim yapabiliyor? nedir bunun mantığı?




 
20 liralık kitap zaten kitapçıya 5-6TL'ye satılıyor. kalanı kar.


  • kuzey li  (17.01.15 22:07:16) 
Normal kitapcinin satmasi icin fiziksel bir magaza acmasi lazim, kirasidir calisanidir filan derken masraflar artiyor. Normal kitapcilarin ulasabilecegi kisi sayisi bellidir, istanbul'daki bir kitapcinin ankara'da musterisi olmasi beklenemez.

Internet ortamindaki satislarda ise bir insan Hakkari'deki bir ofisinden hem Istanbul'a hem Ankara'ya kargo ile kitap gonderebilir. Tum Turkiye hedef kitle oldugu icin daha fazla kitap satilma ihtimali var, bu surumden kazanma kismi :) Fazla sattigi icin kitabi aldigi yerden daha ucuza alabiliyor. (1 kitap alirsan 10 liraya aliyorsan, bin tane siparis edersen daha ucuza satin alirsin.)

Fiziksel magazanin olmamasi filan derken masraflar da dusuyor, bu yuzden kitabi daha ucuza satabiliyor.
  • ruhi mucerret  (17.01.15 22:08:34) 
20 liralık kitabın 5-6 lira olması gibi bir şey olduğunu sanmıyorum kuzeyli. ordan asıl pastayı yayınevi ve yazar da alıyor. ama sürümden kazanma durumu mantıklı. bazen öyle indirimler oluyor ki yayınevi kendi mağazasında yapmıyor o kadar.


  • Aerdem  (17.01.15 22:11:24) 
yıllarca korsan kitap almayan arkadaşım bir ay kitabevinde çalıştıktan sonra orijinal kitap almayı bıraktı sebebi olarakda bunu söyledi.


  • kuzey li  (17.01.15 22:14:10) 
20 liralık kitap 5-6 liraya satılmıyor. belirli iskontolar var ancak %30un üzerinde çok çok indirim olmuyor. kitap siteleri çok çok az kar ile çalışıyor.


  • gurur  (17.01.15 22:42:41) 
Basit sekilde dusunursek bir kitabin maliyeti 50 kurus filan en fazla. (Basim maliyeti) Ancak buna ek olarak tasima bedeli, depo bedeli, pazarlama bedeli, kitapcida calisanlar, kar oranlari, yazara giden para gibi masraflar da var :) Tabi kitaptan kitaba, kitapidan kitapciya degisir.

Gurur'un da dedigi gibi gercekten dusuk karlarla calisiyor bu internet siteleri. (Surumden kazaniyorlar :) )

Yayinevi normal bir kitapciya 10 kitabi 10 liradan satip kitap basi 3 lira kar ediyor diyelim. Ayni yayinevi internet sitesine 100 kitabi 7,5 liradan satinca daha fazla kar etmis oluyor.

Zararina satis diye bir sey yoktur, kucuk karlar ile yapilan satislar vardir. Kimse zarar etmek amaciyla satis yapmaz. (Batiyordur, acil para ihtiyaci vardir vs.. gibi ekstrem durumlar haric.)
  • ruhi mucerret  (17.01.15 22:58:42) 
yazarın kendisi bastığında, basılmakla telif almadığında, redaksiyonu, kapak tasarımı, arka kapak metni de kendisi/yakınları tarafından yapıldığında, yani sadece matbaa maliyeti ve ister istemez dağıtımcı payı da eklendiğinde olduğunda (sayfa sayısına göre değişmekle beraber) birkaç liraya mal olur. ama siz yazar olarak maliyeti çıkacak ve bu maliyet kadar da dağıtımcıya ödeyecek de olsanız bu fiyatı dağıtımcı kabul etmez, birim karını beğenmez. fiyattan bir oran istediği için, 5 liraya satmanızı ve 2,5 lira kar almayı tercih etmez, dağıttığının tümü satılmayacaktır (deminki koşullarda). etikete 15 lira yazarsınız, yarısı dağıtımcıya gidecektir. dediğim gibi 5 lira konulsa da yazar razı. satıcı her zaman yarıya yakın indirim yapacak durumdadır. korsan kitaplar dev reklam panoları olan yazarlar haricinde yazar hakkını falan yemez bu arada. dediğiniz kitabın maliyeti 2-3 liradır muhtemelen (deminki koşullardan fazla maliyet olduğunda bile).


  • tedirginlik hucresi  (18.01.15 04:23:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.