[]

tıp ilerlemesi ve aids

tıp çok hızlı ilerliyor. sizce hiv bi 10 15 yıla öldürücü bir virüs olmaktan çıkar mı? o günleri çeyrek asır içinde görür müyüz?




 
sanmam, bu işlerden çok ekmek yiyenler var konu sadece hızlı gelişim değil.


  • Sarix  (17.01.15 20:04:24) 
10 - 15 yıl önceye göre hiv pozitif insanlar neredeyse normal bir hayat sürüyorlar zaten. Ama hiv, aids haline geldiyse ortada bağışıklık falan olmadığı için tedavi edilebilecek bir şey de kalmıyor pek.
Tabii "hiv pozitif bir insan Hiv virüsünden kurtulabilecek mi?" diye soruyorsanız. 10 - 15 yıla o da olabilir, hiç belli olmaz Aids'le olan savaş, çok kısa sürede çok büyük aşama kaydetti.

  • rexex  (17.01.15 20:33:04) 
hiv'in hem bulaşıcılığı azaldı hem de aids'e dönme süresi uzadı bile. komplo teorilere gerek yok

www.thehindu.com
www.sciencetimes.com
www.empowher.com
www.dw.de

primatlarda aids'in nezle türü bir şey olduğu ve bizim de gelişmiş birer primat olduğumuz göz önüne alınırsa hiv/aids için öngörülebilir gelecekte bu var

edit: hiv-free insanlar var. aids'i tedavi edilen insanlar da var. özellikle gen terapisiyle yakın gelecekte (bizim yaşam süremiz içerisinde) bunu daha sık göreceğiz
  • la noix  (17.01.15 20:39:01 ~ 20:39:51) 
şöyle de bişiy gördüm geçenlerde... ilginç bir gelişme hastalık için. özetle dna'daki virüsün eklediği parçayı bir enzim yardımı ile çıkarmayı başarmışlar. şimdilik klinik kolaylık mevcut değil ama ileride olacağı kesin bence... (git: www.dailymail.co.uk)


  • unique hint kumasi  (17.01.15 21:02:00) 
tıp ilerliyor mu? tıp yerinde sayıyor dostum senin dünyadan haberin yok. tıp sadece cerrahi operasyonlarda ilerliyor, onun dışında tedavi edebildiği hastalık yok ki, sadece gribi tedavi edebiliyorlar o da zamanla geçiyor zaten. senin o gördüğün yüksek teknolojili aletleri de yine mühendisler yapıyor. 200 yıl önce ortaya çıkan ölümcül tonla hastalık var ve hiçbirinin tedavisi bulunmuş değil. bir tek vebanın tedavisini bulmuş tıb.


  • hzben  (18.01.15 00:12:00) 
tıbbın cerrahi kısmı hariç her kısmı ilerliyor.
aidste biraz pahalı tedavilerle normal ömre ulaşmak mümkün zaten. eskisi kadar korkulacak bir durum yok artık.

  • ceycey e  (18.01.15 00:14:50) 
hzben

1- yüksek teknoloji aletlerin çıkması kimin yaptığı önemli değil hangi alanda yapılmış bir gelişme olduğudur. 3 boyutlu yazıcılar çıkınca sadece mühendislik ilerliyor değil tıp gelişiyor denir. Senin dışındaki herkes bunu tıp alanındaki gelişme olarak görür. Ona biyomedikal mühendisliği denir. Tıp ve mühendisliğin ortak alt dalıdır.

2- Hiç bir ölümcül hastalığı tedavi edemedi derken? Son 200 yılda ortalama yaşam süresinin ne kadar arttığından haberin var mı? Hepsi yeni tedavi yöntemleri ve şu an bize basit gelen aslında ölümcül olan hastalıkların aşısının çıkarılması veyahut tedavi edilebilir olmasındandır. Hiç olmadı hastalık tam anlamıyla tedavi edilemese bile yaşam süresinde çok büyük uzatmalar mümkünleşti.


Tüberküloz
Tetanoz
Kızamık
Kuduz
H1N1
Meme Kanseri
Rahim Kanseri
Yüz nakli daha sayabileceğim onlarcası var bunların tedavisinde ya çok ilerleme kaydedildi ya da tamaamen çözüldü son 200 yılda.

Gelişmiyor dediğin tıp bu ay ebola için aşı dağıtımına başlayacak. Hastalıklara yaklaşım biçimlerinin gelişmesi bile ortalama yaşam süresini uzatıyor.

Son 50 yılda ortalama yaşam süresinin 20 yıl arttığını biliyor muydun? Evet yanlış duymadın. Türkiyede 50 yıl önce ortalama yaşam ömrü 50 iken şuan 73.8 Tüm dünyadaki tıptaki gelişmeler doğrultusunda artıyor bu yaşam süresi.
  • oddyseus  (18.01.15 00:40:04) 
oddyseus, yazdıklarının bile yarısı cerrahi müdahaleyle giderilen hastalıklar. 200 yıldır tedavi edilememiş 50 tane hastalık yazarım buraya, tıp sadece gribi tedavi ediyor.


  • hzben  (18.01.15 10:26:07) 
hzben arkadaşım aşı çıkartıyorlar aşı. Nasıl sadece gribi tedavi ediyorlar? Son 50 yılda ortalama yaşam süresi 20 yıl uzadı. Dediğim gibi tedavi edemediği şeyler olsa bile asla yerinde saymıyor. O hastalıklara yaklaşım biçimini geliştirerek yaşam süresini uzatıyor. 10larca ölümcül hastalığa aşı çıkarıldı ama aralarından en başarısız olunan gribi seçiyosun. Gribi tedavi ettiğimiz falan yok her sene kendini yeniliyor. Her sene yeni aşı lazım.

Ayrıca özellikle cerrahi olanları da ekledim. 3 boyutlu yazıcı vs olsun. Hepsini tıp alanındaki gelişmeler altında inceleriz.
  • oddyseus  (18.01.15 10:35:33 ~ 10:36:25) 
hzben dostum yazılanların çoğu cerrahiyle değil medikal tedaviyle yapılan şeyler. yüz nakli hariç diğer hepsinde medikal tedavi. daha basit anlayışla ilaç tedavisi vs.

meme kanseri cerrahisi pek değişmedi. değişen durumsa kanser hücrelerine yönelik hormonal tedavi ilaçlarının çıkması :)
cerrahi tıpta sürekli geriliyor değerli dostum.

şahsi görüşlerin elbetteki değerli ama tıp alanında olan durum budur.
  • ceycey e  (19.01.15 20:04:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.