[]

Tüm TKP'ler hakkında bilgi verebilir misiniz?

1920'de Mustafa Suphi'nin ve TBMM'nin TKP'leri ayrı olmak üzere

A) İsmail Bilen TKP'si, nâm-ı diğer "Sahte TKP". Bu adamlara neden sahte denmiş? Genel sekreter ölünce dolaplar çevirip kendisi başa geçmiş, herkesi tasfiye etmiş falan diye okudum ama doyurucu bilgi edinemedim.

Sonra bu parti 1987'de TBKP oluyor sanırım.

B) TKP (2001)- 1970'lerdeki "2." TİP'ten ayrılıp SİP'i kuran Metin Çulhaoğlu vs. ekip 2001'de TKP adını alıyor. 2014'te KP ve HTKP'ye bölünüyor. Onu biliyorum. (Yine de meselâ o dönem "2." TİP'ten atılan Yalçın Küçük de bu SİP'lilerin arasında mıydı, yoksa SİP'lilerden önce mi atıldı, sonra Aydınlıkçılarla SİP'lilerin bir teması, bir ilişkisi oldu mu o dönemlerde, onu bilmiyorum.)

C) TKP 1920 (2012)- 2001'de kurulan TKP'nin sahte olduğunu söyleyen ekip. Bunlar İsmail Bilen'lerin devamı olarak mı görüyorlar kendilerini? Bunlar aynı zamanda 12 Eylül sonrasında TBKP kurulduktan sonra bunları eleştirip Ürün dergisini çıkararak ayrı bir fraksiyon oluyorlar değil mi?

Ç) Bir de TKP-Online diye bir site var. O da ayrı bir TKP mi?

Ve bütün bunlarda başka Türkiye Komünist Partisi adıyla etkinlik yapan başka bir oluşum var mı?

***

Çok uzun oldu farkındayım. Yanıtlayacak olanlara teşekkür ederim.

 
A) Partiyi Mustafa Suphi'lerden sonra getirdiği durum sebebiyle sahte deniyor sanırım. 50-60'ları bilmiyorum ama devrimci mücadelenin yükseldiği 70'lerde partinin yayınlarına ve anlatımlara bakarsak TKP'nin devrimci dinamikleri kavrayamadığını ve hatta önüne engel olduğunu görebiliriz. Devletle savaşma cüretini gösterenleri "goşist" diye damgalayıp kitleleri devrimcilerden izole etmeye çalışmalarının başka açıklaması olamaz. 12 Eylül sonrası Selimiye kışlası önünde gözaltı kuyruğuna giren TKP'lilere askerlerin "şimdi gidin yarın gelirsiniz" demesi ve gidenlerin gerçekten de yarın geri dönmesi hep anlatılan trajikomik bir hikayedir. İsmail Bilen'e gelince, hayatının son 50 yılını yurtdışında geçiren bir insanın devrimci mücadelenin önderliğini yapamayacağı aşikar.

B) 1978'de TİP'deki bölünmelerden sonra başını Yalçın Küçük ve Metin Çulhaoğlu'nun çektiği grup Sosyalist İktidar dergisini çıkardı ve bu dergi etrafında örgütlenmeye başladı. 1982'de Yalçın Küçük gruptan ayrıldı veya atıldı bilemiyorum. Daha sonra Metin Çulhaoğlu ve Kemal Okuyan'ın önderliğinde Gelenek dergisi kuruldu ve 1992'de Sosyalist Türkiye Partisi kurulana kadar bu dergi etrafında siyasi faaliyet yürüttüler. Aydınlıkçılarla organik bir ilişkileri varsa da ben bilmiyorum.

C) Evet Ürüncüler

Ç) Sitenin kimin olduğunu bilmiyorum ama SİP-Ürün kliklerinin dışında sanırım. bir de alışılmış TKP tarzının oldukça dışında faaliyet gösteren TKP/Kıvılcım grubu vardı. İllegal silahlı bir örgütlenme idi, şimdi faaliyetteler mi bilgim yok.
  • temasettin  (17.01.15 12:33:36) 
Tkp 1920 , tkp-ml filan bir sürü farklı var böyle şu an. TKP de 2 sene önce ikiye ayrıldı zaten, KP ile başka bir şeye dönüştü.


  • Cursed Chico  (17.01.15 14:00:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.