[]

Sünnet hakkında

bir duyuru vardı bundan 6 ay önce açılmış, ben demiştim ki müslümanlar kılıf uydurmuş sağlıklı oluyor diye, aslında sağlık açısından etkin bir faydası yok diye altını çizmiştim.

birisi çıkıp bizim hocamız anlattı, orası bakteri üremeye çok uygun bir yer bla bla dedi.

yahu ellerimizde bakteri üremeye çok uygun diye ellerimizi keselim mi yani, nasıl mantıktır bu.

sen temizliğine dikkat ettikten sonra hiç önemi yok sünnetin zaten temizliğine dikkat etmezsen istersen deriyi komple aldır gene enfeksiyon yaşarsın.

çocuğunuza sünnet yaptıracak mısınız?

 
yaptırmayacağım.

ama eşim türk olsaydı yaptırırdım heralde bebekken. ben bu zamana kadar sakıncasını falan görmedim. dünya üzerinde de olanı var olmayanı var hayatlarında çok da birşeyin büyük ölçüde değiştiğini zannetmiyorum. yaptırırdım yani öyle bir durumda gelenek sonuçta.

abd'nin neredeyse yarısı sünnetli yarısı sünnetsiz. bi fark yok pek yani.

not: ateistim.

not2: bebek yaşı geçmiş çocuğun sünnet edilmesine pek sıcak bakmıyorum bu arada. çocuk vücudunu tanımaya başladıktan sonra psikolojik olarak etkileri olabilir. ha türkiye'de hepimiz çocukken sünnet olduk, kaçımızda pipi uzantılı psikolojik sorun var? hehehehe çok var:) o yüzden çocuk yaşta çocuğumu sünnet ettirmezdim. bebekken kendi vücudunun bütünlüğünü tanımıyorken olurdu olacaksa.
  • harrage  (16.01.15 22:32:35 ~ 22:51:18) 
Erkek olursa, çocuğum olursa istersem olsun, sünnetlinin sünnetsiz oğlu olarak büyüyecekler, iki taraftan da. Kendi isterse yaptırır zaten 18inden sonra.


  • Cursed Chico  (16.01.15 22:32:55) 
mantığını sağlığını bilemiycem de, erkek de değilim zaten ama sünnet sadece müslümanlarda yok ki? hristiyanlar, yahudiler de yaptırıyor sağlık sebebiyle de dini sebeplerle de


  • a gun and a pack of sandwiches and nothing  (16.01.15 22:33:00) 
işte bunlar hep cehape zihniyeti. şakadan demiyorum ama, tam her şeye muhalefet havası var abi sende. hocası demiş işte bakteri üremeye uygun diye daha ne uzatıosun. ellerimiz de bakteri üremesine uygun o zaman ellerimizi de keselim falan demeler, harbi çok itici bu takındığın tavır. sünnette kesilen parçayı sen elin kadar kullanıyo musun? ellerin kadar işlevsel mi o parça, muhalefet olucan bari doğru düzgün örnek ver.

neyse bende gereksiz sinirlendim heralde birader kusura bakma ama harbi saçma yani dediğin. kaldı ki sadece müslümanlar değil, çoğu millet yapıyor sünneti. mesela brezilya'da da çok yaygın sünnet.
  • toujours pure  (16.01.15 22:33:15 ~ 22:58:17) 
ben yaptırmıcam. elalem ne der diye çocuğun orasını burasını kestirmicem. ulan kılıçla kafa kesen adamlar bilim adamı edasıyla ama orası bakteri yvuası demiyo mu:) ne kadar iyi yanı arsa kötü yanı da var.


  • justinho26  (16.01.15 22:33:35 ~ 22:34:40) 
biri bana sünnet amerika ve avrupa'da da dinden bağımsız olarak git gide yaygınlaşmakta olan bir şey dedi.


  • dokuz numara dort yildiz  (16.01.15 22:34:13) 
iki türlü düşünüyorum aslında ama yaptırırdım.
hem cidden bir de bu anlayış var; müslümanlar yapıyorsa tü kaka, ateist bilim adamı açıklıyorsa "oh ne âlâ! kesinlikle katılıyorum." anlayışı var islam düşmanlarında. zaten her sünnet olanı müslüman sanmak da olayı açıklıyor aslında.

  • m e b  (16.01.15 22:46:14) 
o derinin altında havasız ve hareketsiz ortamda anaerobik bakterilerin üremesi artar. el ise daha kolay yıkanabilen, hava alan ve en önemlisi hareketli bi yer. aynı mantıkla 'ellerimiz kirli o zaman dişlerimizi niye fırçalıyoruz' da demen lazımdı.

ben yaptırırım da yaptırmayana da karışmam. mantıklı gerekçen varsa başım üstüne ama sadece dini bir ritüel diye muhalefet olman yanlış geldi bana.
  • seksen9  (16.01.15 22:47:57) 
www.evrimagaci.org

yahu bırak hoca zaten bakteri oluşuyormuş pislik oluyormuş demiş ne kurcalıyorsun ondan iyi mi bileceksin demeden önce biraz araştırmak lazım çünkü hocanın tersine sünnetin ciddi zararları olduğunu söyleyen araştırmalar da mevcut :)
  • freebird5406_2  (16.01.15 22:48:03 ~ 22:53:02) 
Sünnet Hristiyanlarda, Yahudilerde, Afrikalılarda olan bir şey.

Müslümanlar yapan tek din veya millet değil.

Ama sen bence dışarda yolun ortasına git orada indir pantolonu ihtiyacını öyle gider.

ne de olsa müslümanlar öyle yapmıyor değil mi, o zaman kesin bir yararı vardır.
  • efrasiyab87  (16.01.15 22:48:49) 
Çocuğum olsa ben de yaptırmazdım. Tamamen hurafe.

Bu vesileyle hayatımdan bir anektod anlatmak istiyorum:

Ben sanayide çıraklık yapıyordum. Kalfa arabadan bir şey sökmüş. Usta "niye söktün diye?" çıkışıdı. Kalfa "ne olacak Bir işe yaramıyor zaten" demişti. Bizim ustada: "A..k.. bi işe yaramasa hiç fabrikası onu oraya koyar mı?"

Gerçekten bi işe yaramasa fabrikası (yüce yaratıcı) onu oraya koyar mı?
  • lesley mateas  (16.01.15 22:49:02 ~ 22:51:41) 
@KaraSakall sadece sen değil, üstten bir kaç arkadaş daha tartışma ortamını çirkin bir hale getirmeye çalışıyor, soru-cevap-açıklama şeklinde sorunlarımızı çözmek varken bu denli çirkin konuşmalar hoş olmuyor.

Ben kimsenin zekası hakkında olumlu/olumsuz bir yorum yapmamışken bu şekilde konuşman yanlış.
  • grimer  (16.01.15 22:53:32) 
Bunun faydalı olduğunu savunanlar ciddi bir kanıt sunsun ben kendiminkini kökten keseceğim.

Hep aynı geyik, bir hocadan duydum, yok Avrupa'da herkes yaptırıyormuş,yok Aids'i önlermiş. Hiçbirisi de Muş'lu cümlelerin ötesine gidemez.
  • doxanikee  (16.01.15 22:57:10) 
Ben de takmıştım bu konuya bir ara. Ulaştığım sonuçlar şunlar, zararları çok fazla, muhalefet amaçlı yazan arkadaşlar biliyor bu zararları.

Ama yaptırmamak da zararlı. Her yerinde bakteri olabilir doğru, ama orası daha riskli bir bölge. Sünnet olan neredeyse her çocukta oradan iltihap akar 1-2 gün. İnsan vücudu öyle mükemmel dizayn edilmiş veya ideali bulmuş bir şey değil. Kesin çözümleri de yok o yüzden. Sünnetlinin de zararları var sünnetsizin de. Ama genel olarak sünnetli bir tık daha önde gibi. Bir tık, öyle yaptırmazsanız ölürsünüz aboovvv vallaha yaptırın dedikleri kadar değil. Uğraşsan tabi temiz tutarsın baya. Ama o kadar uğraşır mı insanlar yıllarca, tartışılır.
  • günde 3 litre kola içen adam  (16.01.15 23:01:14) 
inşallah bir gün erkek çocuğum olursa yaptıracağım.


  • yapma volkan  (16.01.15 23:05:10) 
bir de kapalı ortam kesin üreyen tüm bakteriler zararlıdır diye bir şey yok, bu sadece bir yanılgı olabilir

vajinada da bakteriler bulunmakta, bazı kadınlar temiz olsun diye sabunlu suyla yıkayıp vajinal ortamın doğal dengesini bozarlar ve enfeksiyon kaparlar, yani vajina temiz olsun diye iç dış sabunla yıkanacak yer değil, bazı ortamların bakterili ve asidik olması daha yararlı
  • freebird5406_2  (16.01.15 23:13:12 ~ 23:17:26) 
@grimer haklısın biraz sert girdim olaya, özür dilerim.

Şimdi benim araştırmama göre, sünnetli olmak sünnetsiz olmaktan daha iyi.

Çük kesen beceriksiz berber/cerrah hikayelerini es geçip incelediğim zaman sünnetin daha yararlı olduğuna dair bir kanım oluştu.

Kesin yüzde yüz yararlıdır diyen bir araştırma yok, fakat öncelikle ben bir müslümanım o yüzden zaten tarafsız olamam zira benim için bu her türlü sağlık yararından öte, ve öncelikli olarak dini bir emirdir.

Öteki türlü kişisel fikrime gelecek olursak, öncelikle sünnetli penis olmayana göre çok daha estetik. Genel olarak yapılan araştırmalara göre, ABD veya bir Avrupa ülkesinin medical Journal tarzı bir dergisinde makale çevirisi yaparken okumuştum, sünnetli penis hatunlar açısından estetik olarak göze daha hoş geliyormuş. Maalesef 2008 yılında bir tıp münazarası için yapmıştım hatırlayamıyorum hangi makale olduğunu.

GEnel olarak AB ve ABDli doktorlar arasında çocuklarını sünnet ettirme yaygın fakat ettirmeyenlerde var ve şiddetle karşı çıkanlarda.

Sünnet eti bir nevi 20. yaş dişi gibi.

Birde yaş ilerledikçe sünnet'in riski artıyor, 7-8-10 gibi pek sıkıntı olmazken 18'den sonra hem psikolojik hemde fizyolojik olarak daha tehlikeli.

Hİjyen olarakta sünnetsiz peniste bakteri birikmesi ve yayılımı çok daha fazla oluyor.

Kısaca ben yaptıracağım çocuğumu.
  • KaraSakall  (16.01.15 23:13:48) 
"Kesin yüzde yüz yararlıdır diyen bir araştırma yok, fakat öncelikle ben bir müslümanım o yüzden zaten tarafsız olamam zira benim için bu her türlü sağlık yararından öte, ve öncelikli olarak dini bir emirdir."

Sünnet kelimesinin anlamını incelemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Bir kelimeyi yanlış anlamanızdan dolayı çocuğunuzun iradesini kısıtlamayın. Her yaşta oluyor artık o merak etmeyin, çıkar çıkmaz kesmesine gerek yok cerrahın.
  • günde 3 litre kola içen adam  (16.01.15 23:28:13) 
Çıkar çıkmaz kestirmeyi düşünmüyorum, 10-12 yaşları civarı yaptıracağım.

Onun dışında, sünnetli olan ateist arkadaşlarıma sordum onlar içinde her hangi bir sorun olmadığını kendi çocuklarını da snnet ettireceklerini söylediler.

Onunla alakasız olarak Ramazanda 17 saate yakın açlık susuzluk pek çok doktor için zararlı 1 ay boyunca, ama ben tutuyorum. Zira bana emredilen o. Çocuğumu da kendi inancım doğrultusunda yetiştireceğimden sünnet etmekte bir beis görmüyorum.
  • KaraSakall  (16.01.15 23:32:45) 
@günde 3 litre kola içen adam sünnet dini emir değildir. Kuran'ı kerimde böyle bir emir yoktur. İslam'dan önce sünnet uygulamaları vardır.


  • lesley mateas  (16.01.15 23:33:43) 
@lesley,

Dikkatli okursanız ben de öyle dedim.

@KaraSakall,

Çıkar çıkmaz yaptırmak ve 12 yaşında yaptırmak arasında irade açısından bir fark göremiyorum. Yaşayabileceği olası travmalar yüzünden de (gerçi eskide kaldı, ama istatistiksel konuşuyoruz belirtmekte fayda var) 12 yaş daha riskli bile olabilir.
  • günde 3 litre kola içen adam  (16.01.15 23:37:40) 
@günde 3 litre kola içen adam Özür dilerim iyi geceler.


  • lesley mateas  (16.01.15 23:40:56) 
Açıkçası şu ana dek tanıştığım insanların hiç birinde sünnete bağlı olaraktan travma yaşan bir erkeğe rastlamadım.

Yanlış sünnet yüzünden cinsel organı zarar gören çocuklarla karşılaştım tabii o ayrı.

Fakat Genel olarak türkiyede yaşayan bir çocuk önce ağlar, sonra kestirmek istemiyorum der, sonra sünnet olur, 1 gün sonra da sünnet kıyafetiyle sokağa inip top oynamaya başlar.

Hani böyle aşırı dikkatli, travma travma modun da her şeyden uzak tutulan aşırı sterilize yaşayan çocuklar travma geçirmeye çok daha yatkın oluyorlar.

İradeye gelince, sünnetin kesin olarak bir zararı olduğunu düşünmediğimden ve sünnet yüzünden hastalık yaşayan 1 bireye rastlamadığımdan benim için sünnetin çiçek aşısından bir farkı yok tıbbi olarak.

Binlerce yıldır devam eden bir gelenek ve dini adet.
  • KaraSakall  (16.01.15 23:43:31) 
şimdi şöyle bir şey var ki insanlara sorsan elin mi da pistir ayağın mı diye eminim pek çok kişi düşünmeden ayağım der ama işin aslı eldir aslında. el kadar leş bir uzuv yok. hatta tuvalete gitmeden önce ellerimizi yıkamamız daha bile önemli. böyle düşündüğümüzde eli napacaz? sünnet denen şey suyun sabunun olmadığı bi dönemde bir tür mecburiyet olarak çıkmış ortaya. e şimdi su var sabun var her gün duş alabiliyoruz bu yüzden çükümüzün ucundaki derinin kesilmesine gerek olmadığı gibi kıçımızı elimizle ve taharet musluğuyla silmemize de gerek yok. medeniyet çok güzel gelsenize. ha ben mi ben sünnetliyim tabii kimse fikrimi sormadı benim ya da araştırma yapılmadı. ben de türkiye'de orta gelirli bir insansam yaptırabilirim sünnet. çocuğuma çok yüksek kalitede bir hayat sunamayacaksam bir de bunun zorluğunu çekmesini istemem ama sorarım ederim anlatırım detaylıca istemezse yaptırmam. ha zengin olurum, iyi gelirim vardır hatta en iyi ihtimalle yurt dışında yaşıyorumdur hayatta yaptırmam.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (16.01.15 23:48:21) 
Hocam bir şeyi "kesip atıyorsun" vücudundan ? Çiçek aşısı nedir Allah aşkına ? Binlerce yıllık gelenek ne demek, Afrika'da da boyna halka geçirip iki kata kadar uzatma yöntemi var ona bakarsan, halkaları çıkarttıkları anda ölüyorlar. Ama onların estetik değerlerine göre estetik oluyorlar ve halkalar olduğu sürece sorun yaşamıyorlar. Onlar da haklı o zaman binlerce yıllık gelenek, küpeden farkı yok.

Araştırmanız gereken terimlere travmayı da eklemenizi öneriyorum. "Geçen gün şöyle bir travma yaşadım." diyen birisini gördünüz mü hiç ? Niye sizce manyak oranı bu tarz geri toplumlarda daha yüksek ?

Sadece bildiğiniz konularda bilginizi sunmanızı öneriyorum.
  • günde 3 litre kola içen adam  (16.01.15 23:52:01) 
şu hristiyanarda, yahudilerde de var diyenleri de hiç anlamıyorum arkadaş. bana ne elin yahudisinden, hristiyanından ben örneğimi de referansımı da kendi içinde yaşadığım toplumdan ve bağlantılıysa o toplumu baz alarak inancından veririm/alırım.

islamiyet belli bir dönemde ve zamanda belli bir ihtiyaçlar toplamı doğrultusunda (diğer dinler gibi) ortaya çıkmış bir din. sünnette bu bağlamda dinin tebliğ edildiği toplumun temizlik anlayışı doğrultusunda değerlendirilmeli. sonuçta temizlik ve hijyen eksikliği olan bir toplumdan bahsediyoruz.

bu noktada gerekli temizlik şartlarını yerine getirdikten sonra sünnetli olmuş ya da olmamış bir şey farketmez. elin gavuru sünnet olmuyorda siki mi düşüyor?
o yüzden sünnet sağlık için önemlidir zırvalarıyla gelmeyin. he ya da ben pisim, öyle sudur sabundur uğraşamam, çocuğuma da bunu aşılayamam diyorsanız buyrun kesin. ya da hacı benim dinim bunu emrediyor sen niye bunu taktın kafaya dersin, ona zaten diyecek bir şeyim yok. sadece hijyen diye gelmeyin.
  • air  (17.01.15 00:31:14) 
buradaki mesele şu ve düşülen yanılgı. sünnet toplumsal ve dini bir gelenek. yapan müslüman ya da yahudi bunun için yapıyor/yaptırıyor. ama nasıl ki bazı ateistlerde, dinle alaklı şeylerin gereksizliği fikrini herkese duyurma fetişizmi varsa bu bir dine mensup olan insanlarda da var. sünnet gereklidir'e ikna etmek için sağlık için yararlı argümanını sunuyorlar.

sağlık için yararlı mı zararlı mı bilemem. alanım değil.

lakin ikinci soruya gelince, ben bu sünneti toplum kültürü ve din ile ilgili bir konu olduğu için önemsiyorum. çocuğum olursa sünnet ettiririm. ancak sağlıklı bişey bu argümanına sığınarak değil, toplum/din meselesinden.

ekstra bir faydası var mı bilmem ama bir zararı da olmadığı aşikar. o zaman mesele benim için bitmiştir.
  • wilhelmwasmuss  (17.01.15 00:37:44 ~ 00:41:09) 
Hristiyanlarda da var diyenler siz neyin kafasını yaşıyorsunuz, Hristiyanların birçoğu çatur çutur zina yapıyor (gerçi siz de yapıyorsunuz ama neyse) siz de yapın o zaman? Böyle mantık mı olur, işinize gelince onlar kötü işinize gelince onları örnek verin.


  • i was made for you  (17.01.15 00:40:03) 
sağlık açısından bir faydası yok diyenler açıp iki rapor okumuş mu da konuşuyor acaba? açın dünya sağlık örgütü raporlarını okuyun. ya da okumayacaksınız biliyorum, alın şunları okuyun:

"The three randomised controlled trials showed that male circumcision performed by welltrained medical professionals was safe and reduced the risk of acquiring HIV infection by approximately 60%.
The efficacy of male circumcision in reducing female to male transmission of HIV has been proven beyond reasonable doubt. This is an important landmark in the history of HIV prevention. "

"Recommendations :
1.1 Male circumcision should now be recognized as an efficacious intervention for HIV
prevention.
1.2 Promoting male circumcision should be recognized as an additional, important strategy for the prevention of heterosexually acquired HIV infection in men. "

"In addition, there is consistent evidence from studies in the United States of America that circumcised men are at significantly lower risk of invasive penile
cancer "

"Promotion of male circumcision for medical benefit has always been controversial,
largely due to the lack of evidence for a strong protective effect of male circumcision against common diseases. However, there is now conclusive evidence that male circumcision significantly reduces risk of HIV infection in men. "

www.who.int
whqlibdoc.who.int

İngilizce bilmeyen varsa mesaj atsın çevireyim.

Evet afrikada milyonlarca insan bok içinde yaşıyor. her 4 kişiden birinin aidsli olduğu ülkeler var. bu ülkelerde insanların cinsel sağlık adına yapabilecekler en ucuz ve mantıklı müdahale sünnettir.
  • sckxyss  (17.01.15 01:05:09) 
tabi ki yaptıracağım. ama ilk yaşını doldurmadan, çocuk olayın farkına varmadan yaptırmak lazım. sünnet derisinin bir faydası olmadığı gibi sadece orada bakteriyel enfeksiyon için risk faktörü oluşturuyor. he buna rağmen müslüman olmasam yaptırır mıydım? sanırım hayır. dini gereklilik, sünnet, yaptıracağım.

sünnetin dinden bağımsız bir durumu da olsa da yine de dini bir konuyu yapılması doğru mu yanlış mı diye tartışmak biraz saçma geliyor bana o yüzden. yahudiler ve müslümanlar dini nedenlerle sünnet oluyor, özellikle amerikadaki hristiyanlar da tıbbi nedenlerle. herkesin kendi kararı.
  • fayfim  (17.01.15 01:10:31) 
@sckxyss

sağlık açısından tamamen faydasız demiyoruz, zararları ve faydaları yanyana konulduğunda yararlarının yanında zararları oldukça fazla diye yaklaşıyoruz

afrikada hijyen şartlarından uzak yaşamıyoruz ki, hiv için de farklı korunma yolları var, o yüzden bizim için bir ihtiyaç mı ?

penis kanseri ile ilgili kısmı ise

Bir diğer çalışma, sünnetli erkeklerin penis kanserine yakalanma riskini azalttığını ileri sürmektedir. Yapılan istatistiki araştırmaya Dünya çapında birçok tepki gelmiştir. Bunların en önemlisi, araştırmayı tekrar eden bilim insanlarının aynı sonuca ulaşamaması olmuştur. Bir pediyatrist olan Dr. Van Howe, "Zaten bir erkeğin üzerine yıldırım düşme ihtimali, penis kanserine yakalanma ihtimalinden çok daha yüksektir." Zaten istatistiki olarak baktığımızda, neredeyse hiçbir erkeğin sünnet olmadığı Japonya, Norveç, Finlandiya ve Danimarka'nın toplamındaki penis kanseri vakası sayısı, içerisinde büyük miktarda sünnetli barındıran, sadece Amerika Birleşik Devletleri'ndeki penis kanseri vakası sayısından daha azdır.

alıntı: www.evrimagaci.org
  • freebird5406_2  (17.01.15 01:27:54 ~ 01:43:32) 
Hocası sünnet faydalıdır, enfeksiyon riskini azaltır diyen bendim. Buyrun iletişime geçmek isterseniz bu da hocamız. Arkasından atıp tutmak yerine merak ettiklerinizi sorarsanız cevap verecektir.

www.researchgate.net

akademik.ege.edu.tr

Ayrıca (bkz: balanitis)
  • Lim5  (17.01.15 01:52:25 ~ 01:55:54) 
Yaptıracağım. Deistim. Ben sünnetliyim, bir zararı olduğunu düşünmüyorum. Ailem aşırı muhafazakar. Çok da önemli olmayan böyle bir olay için onları da üzmek istemem. Şu an için böyle düşünüyorum, ilerde başka araştırmalar çıkar fikrim değişir belki.


  • MouseP  (17.01.15 01:52:29 ~ 01:53:40) 
@Lim5

demek istediğim şu önlem olarak sünnet, belirli bir yaşa gelince bademciklerimiz sorun yaratmasa bile bademcik ameliyatı olmaya, apandisit olmasak bile ileride olabiliriz diye apandistimizi aldırmaya benziyor
  • freebird5406_2  (17.01.15 02:00:07 ~ 02:01:21) 
ne kadar araştırmışsınız.. Tek olay sünnetsize kız da vermez, kızı da vermezler ..


  • cunupkral  (17.01.15 02:04:52) 
@freebird5406_2

zararları neler, sayabilir misin?
sağlık açısından tamamen faydasız diyenlerde var yukarıda:

"Çocuğum olsa ben de yaptırmazdım. Tamamen hurafe."
"Bunun faydalı olduğunu savunanlar ciddi bir kanıt sunsun ben kendiminkini kökten keseceğim."

gördüğün gibi.

"Zaten istatistiki olarak baktığımızda, neredeyse hiçbir erkeğin sünnet olmadığı Japonya, Norveç, Finlandiya ve Danimarka'nın toplamındaki penis kanseri vakası sayısı, içerisinde büyük miktarda sünnetli barındıran, sadece Amerika Birleşik Devletleri'ndeki penis kanseri vakası sayısından daha azdır."

şimdi penis kanserinden bahsetmedim, aidsten bahsettim ancak vermiş olduğun bu paragrafın hiçbir anlam ifade etmediğini şöyle açıklayayım. Japonya, Norveç, Finlandiya ve Danimarka'nın toplam nufusu 145 milyon. yarısı erkek ve 0 sünnet var desen 72 milyon yapar. abd'nin tek başına nüfusu 320 milyon. 160 milyon erkek var bunların ortalama %50 si sünnetli desek( kaynaklarda 20-80 arası geçtiğinden ortalama aldım) 80 milyon erkek yapıyor. yani neymiş, abd deki sünnetsiz erkek sayısı zaten diğer tüm ülkelerin toplamından fazla. bu da demek oluyor ki abd'de penis kanseri sayısının daha fazla olması normal. bir diğer husus ise bahsetmekte olduğun ülkelerin dünyanın en gelişmiş ülkeleri olması. buna bağlı olarak hijyen ve sağlık şartları gelişmiş. bir de afrikadaki sünnetli ve sünnetsiz kişilerde görülme sıklığına bak bu hastalığın öyle konuşalım.
  • sckxyss  (17.01.15 02:15:55) 
"In addition, there is consistent evidence from studies in the United States of America that circumcised men are at significantly lower risk of invasive penile
cancer "

hijyen ve hiv kısmının yanındaki bu nota karşılık yazmıştım

cevabımı verirken o kısmı ben de düşündüm, istatistiki olarak oranlamışlar mı yoksa dediğin gibi doğurdan sayıya mı bakılmış net değil

doğrudan sayıya bakıldıysa dediğin doğru tabi ki


@cunupkral

şanslıyız ki öyle düşünmeyen insanlar da var :)
  • freebird5406_2  (17.01.15 02:25:56 ~ 02:30:14) 
freebird5406_2
ayrıca abd deki getto nüfus da öteki ülkelerden çok daha fazladır. o nedenle sağlıklı karşılaştırma yapmak yine zor.


son düşüncem şu:
1- gelişmemiş ülkelerde yaşayan insanların sünnet yaptırmaları onların yararına.
2- gelişmiş ülkelerde sünnet olup olmamak pek önemli değil. çok fazla fayda sağlamıyor çünkü.
3- sünnetin kültürel, geleneksel ve dinsel boyutları da var.
4- sünnet olan çocuğun travma yaşayıp yaşamadığı hususu da var.

bunları düşünüp karar verir insanlar.
ben yaptırırdım çocuğuma sünnet.
  • sckxyss  (17.01.15 02:34:00 ~ 02:34:31) 
hijyen ve sağlık açısından bizim için bir ihtiyaç mı derken biz yani türkiye'de yaşayan benimle benzer konumdaki orta sınıf için kullanmıştım

yoksa hiv sıklığı fazla görülen gelişmemiş bir coğrafyadaki insanlar için bir önlem olarak kullanılabilir fakat bizim için bir önlem değil (türkiye'de yaşayan, hijyene ulaşımı olan, korunma yöntemlerinden haberdar)

dini ve kültürel bir boyutu da var, fakat kültürü değiştirebiliriz, kültür insanları değil insanlar kültürü yaratır

bununla beraber ileride bir çocuk sahibi olursam ne yapacağım konusunda halen kesin bir kararım yok :)
  • freebird5406_2  (17.01.15 02:45:51 ~ 02:53:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.