[]

adak olarak para vermek

mesala bir olay için (piyangodan büyük ikramiye misalen) X kişisinin borclarını kapatacağım gibi bişi adayabiliyormuyuz? illa kanlı bişiy mi olmak zorunda? (koç, tavuk, vs.)




 
ameller niyetlere göredir.


  • dokuzonbeş  (16.01.15 15:05:36) 
kan dökme mecburiyeti yok. ancak adak ibadet üzerinden olmak zorunda.


  • istege bagli sigortasiz  (16.01.15 15:09:11) 
hım aslında ben tam olarak duyurudaki gibi bişi istemiştim de :) yani eğer sayısaldan para çıkarsa arkadaşımın borçlarını kapatacağım, arkadaşımda değerli bir insan, bunu adak olarak verebiliyoz mu diye ama saçma geldi biraz önce zira misalen sayılsal çıksın X miktar bişi yapacam diye adak adamış olsam da arkadaşımın borcunu kapatacağım sanki bir çakallık yapıyormuşumda benden çıkacak olanı adak olarak adıyormuşum gibi hissettim ondan sordum anladığım kadarı ile zaten pek mantıklı değil ama para olarak da adak adayabiliyoruz birde bunu da öğrenmiş oldum.


  • selam  (16.01.15 15:13:20) 
soru altında soru olacak ama bu adak denilen şey, şansı mı arttırıyor mesela piyango örneğini ele alırsak?


  • safepassage  (16.01.15 15:13:53) 
x olursa oruç da tutacağım diye bilirsin (bkz: adak orucu) mantık olarak yapılması vacip ve farz olan bir ibadetin ekstra yapılmasıdır. oruç, namaz, kurban, sadaka


  • mr fusion  (16.01.15 15:14:38) 
sadaka adanabilir. kurban da mecburi bir ibadet değil sadaka gibi, ama adak olabiliyor.


  • istege bagli sigortasiz  (16.01.15 15:16:47) 
@safepassage aslında bakarsan piyango, sayısal vb şans oyunları kumar'a giriyor, kumar da haram ve haram yolla gelen de haram, dolayısı ile aslen böyle bir şey için adak adamakda çok doğru bir şey değil adansa bile kabul edileceği pek düşünülmez.

ancak cevaplardan yola çıkarak devam edersek her hangi bir olayın gerçekleşmesi adına adak adıyorsun, istediğin gerçekleştirilirse adağını da vermek zorundasın, bunu şans'ını arttırmak olarak görebilirsin de ama amaç o değil aslında, amansız bir hastalığa yakalanmış bir yakının için adak adayabilirsin misalen ve iyileşebilir, doktorların 0 şansı var demesine rağmen yaşar ve bunu şans ile açıklayamazsın yada açıklayabilirsin.
  • selam  (16.01.15 15:23:50) 
adaklar bedenen ve maddi yönden yapılabiliyor. "xx olsun 2 ay oruç tutacağım." da bir adaktır, "xx işim olursa kurban keseceğim." de adaktır, "xxx olursa 10 tane çocuk sevindireceğim/giydireceğim." de adaktır. illa kan akmasına gerek yok.


bir de şansı arttırıyor bence. gerçi ne istediğine de bağlı. ben bir sınada "350 ve yukarısı alırsam bir miktar para vereceğim." demiştim. aldığım puan ise 353'tü :)))
  • m e b  (16.01.15 15:28:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.