[]

2. El Araba Alırken Yapılacaklar

Merhabalar ;

Yakın zamanda ikinci el araba alacağım. Sırası ile yapmam gereken/dikkat etmem gereken konular nelerdir?

Noterde devir teslim işlemi olacak sanırım.

Sigortayı nerede yaptıracağım?
Kaskoyu sonra yaptırsam da olur mu?
HGS kayıdı vs..
Plaka değiştirmek istersem, o iş nasıl olacak?

İlk arabam da..

 
sigorta için 2-3 sigorta acentesine gidin en ucuz fiyat verene yaptırırsınız.
kaskoyu sonra yaptırsanız olur.
hgs için PTT ye gitmeniz gerek.
plaka değiştirme hakkında bilgim yok :(
  • taha1907  (16.01.15 13:23:06) 
öcelikle alacağın arabaya ekspertiz yaptır, nerede neyi var öğren. almaya karar verdiğinde adamla buluşup notere gidersin, noterde satış işlemi gerçekleşir, para ödemesini banka aracılığıyla yapman daha iyi olur. satış işlemi gerçekleşince sana ruhsatın bir sayfası ve satış belgesi veriliyor, onlarla arabanın zorunlu traik sigortasını hemen yaptırsın. kasko isteğe bağlıdır, istersen yaptırırsın, istersen yaptımazsın.
plaka değişikliği istersen noterde söylüyorsun, plaka değişiyor tabi bunun artı bir ücreti ve koşuşturması var.
hgs'yi bankadan alabilirsin.
  • alibaba06  (16.01.15 13:25:26) 
- ruhsatta yazan motor/şase numarasıyla arabada yazanı karşılaştır. aynı olmalar lazım.
- önce özel serviste (computest) sonra yetkili serviste ekspertiz yaptır.
- kurumsal bir şirketten alıyorsan parayı bankaya yatırırsın, diğer türlü noterde elden ödersin.
-satış esnasında plaka değişimi istiyorum derseniz noter ona göre işlem yapar, fiyat farkı fazla değil.
-birkaç sigorta acentesinden fiyat alıp en ucuzundan zorunlu sigortanı yaptır.
-kasko isteğe bağlı.
-hgs ptt'lerde ve birçok benzinlikte var.
  • patronun yegeni  (16.01.15 13:38:57) 
Arabanın şasi numarasindan da plakadan da gecmisini kontrol edin, Tramerde çıkmasa da sigortalarin veritabanindan bakıldığında başka şeyler çıkabiliyor. Sizden önce de plakası degismis olabilir.

Zorunlu trafik sigortası için garanti bankasının online formu var, gitmeden oradan da fiyat alabilirsiniz.
  • Lim5  (16.01.15 14:11:46) 
1. arabayı beğen, satıcıyı beğen, pazarlık yap fiyatı beğen.

2. tramerden hasar geçmişini sorgula, pert/ağır hasar, yüksek fiyatlı hasar kayıtları var mı öğren. tramerde temiz çıkması arabanın temiz olduğu anlamına gelmez, sigorta ve servis harici özel olarak hasar onarılmış ise kayıtlarda olmaz.

3. km orjinal olup olmadığına emin ol, muayene ve servis bakım kayıtlarını incele. atıyorum araç 2010 da 125.000 km de muayene olmuştur, 2012 de muayeneye gittiğinde 95,000 kayıt edilmiştir. var böyle örnekler.


4. mutlaka yetkili serviste ekspertiz yaptır 300-400 tl ver acıma. araç çok yeni değilse elektronik masraf çıkartma ihtimali az bir araba ise sadece kaporta boya ekspertizi de yetebilir.

5. noter satışı yapılıp imzalar atılana kadar ödeme yapma (satıcı tanıdık değilse) satıcı da sana güvenme konusunda şüphe duyup parasını isteyebilir, haklıdır. bu durumda bütün işlemlerin halledilmesini, en son noterin (ya da yetkili katibin) imzası atılırken ödemeyi yapacağını söyle.

ki zaten kural gereği o esnada imzayı atmadan noterin alıcıya malı aldığını satıcıya da parayı aldığını sorması lazım.

notere yalnız gitme, mutlaka gözü açık bir arkadaşını da götür. daha önceden bu işleri yapmış biri olsun.

6. trafik sigortanı hemen kestirirsen online olarak sisteme geçer ve istediğin herhangi bir trafik tescil şubesinden ruhsatını alabilirsin. anında basıp veriyorlar.

sigorta için tüm şirketlerden fiyat aldır mutlaka, biri 500 çıkarırken bir başkası 1500 çıkarabilir.

kaskoyu istediğin zaman yaptırırsın keyfi bir durum bu.

plakayı değiştirmek uğraş ve zaman ister, mecbur değilsen değiştirme. değiştireceksen illaki onu da başka zaman anlatırım.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (16.01.15 14:12:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.