[]

html - css - javascript - mysql - json - ajax

Bunları kullanarak bir e-ticaret sitesi yapılabilir mi? Yoksa illa ki php vb bulaşmak gerekir mi?
Ya da html-css-js kullanarak hazırlanan bir tasarımı e-ticaret sitesi şeklinde işler duruma getirebileceğim başka bir yol var mı? Opencart vb kaynaklarda illa ki bir tema kullanmak gerekiyor anladığım kadarıyla.

Tişikkirler.

 
Opencart, magento gibi bi CMS kullanmanız gerekiyor.


  • pardonan  (16.01.15 11:22:12) 
Guvenli bir sekilde yapilamaz. Gerekir.


  • f_d  (16.01.15 11:30:16) 
front-end, back-end nedir bi arastirmanı oneririm.


  • sage  (16.01.15 11:32:42) 
php zorunlu.


  • tchuck  (16.01.15 11:33:02) 
html, css, javascript, json, ajax gibi dil/kütüphane/teknolojiler front-end teknolojilerdir. yani kullanicinin bilgisayarinda calisir. serverda herhangi bir islem yapmazlar.

Burada asil mesele herhangi bir istek icin servera gidinice ne olacak? Bilgisayarda adam bi butona tikladi, ve o buton ürünlerin listesini gösterecek. buton ve tüm aksiyonlar yukarda belirttigim dil/kütüphane/teknolojiler le yapildi ve servera bir "http request" yani GET/POST gönderir. serverda bunu bir programlama dili Node.js(javascript)/PHP/Java/C#.net/Asp.net/Ruby isleyip MySQL den ürünlerin listesini almasi gerekli. Yani sistem su sekilde islemeli Client (Kullanici bilgisayari) -> Server -> Database. Kullanici bilgisayarindan direkt olarak database bir sekilde erisilir ama bu alisilmis bir yöntem degil ve verimli olmaz. "Cache" "Session" gibi islemler icin server tarafli bir dile ihtiyac var. bilinen server tarafili dillerin disinda illa javascript kullanacam diyorsan bunun cözümü de Node.js.

Yani özetle sayfa adamin bilgisayarinda calissa da, Cache/Session/Güvenlik gibi islemleri server tarafinda yapman lazim, bunun icin de server tarafinda calisan bir dile ihtiyacin var.
  • emrahday  (16.01.15 11:35:39 ~ 11:38:24) 
@emrahday cok guzel aciklamis, JS'de iyiyseniz node.js su an yukselen yildiz


  • jedilance  (16.01.15 11:48:59) 
@emrahday haklısınız. get/post http kısmını düşndüm ama o databaseden nasıl jsona dönüşecek düşünememişim. Orada bitmiş benim bilgi. ^_^
Manuel olarak yapılabilir belki ama dendiği gibi güvenlikte sıkıntı çıkar sanırım.

Peki sorumu değiştiriyorum. Ben front-end developer olarak kendi işim için yapacağım bir e-ticaret sitesini, özgün tasarımla en kolay nasıl işleme alırım? Back-endden anlamıyorum ancak biriyle çalışabileceğim bir bütçe yok.
Şu ayarda olacak:
www.juico.com.tr

CMS kullanmak istemedim çünkü siteler illa ki birbirine benziyor.
  • ay nov kung fu  (16.01.15 11:50:04) 
Ben sizi stresten kurtayim eger para harcamak istemiyorsaniz seceneklerinizi sayayim:
* Yazilimcinin isini ogrenmek (hazir sistem kullanacaksaniz kismen ne nerede onu ogrenmek + server kurulumu ve bakimi ogrenmek)
* Yazilimci ortak bulmak
* Hazir ucretsiz sistem alip izin verdigi kadar degisiklik yapmak

Hem sistem hazir olsun, hem gorunumu tamamen degistireyim, hem back-end bilmeyeyim bana mumkun gozukmuyor. Sonucta front-end ile back-end birbirinden tamamen kopuk parcalar degil. Artik bu seceneklerden hangisi size en kolay geliyorsa..

Ek: tek seferde fazla para harcamadan duzenli araliklarla odeme yapabileceginiz hazir e-ticaret sistemleri de vardir. Ben olsam bu secenegin uzerinde dururdum.
  • f_d  (16.01.15 12:32:33 ~ 12:39:34) 
@f_d asıl derdim layout üzerinden çalışmak zorunda kalmamak, sitenin tam olarak benim istediğim bir görünüme sahip olması.
İş internet işi değil, gıda işi o yüzden yazılımcı ortak almak pek mümkün değil. Halihazırda bir ortağım var.
Dediğiniz gibi hazır bir şeyler kullanacağız gibi görünüyor, mecburen.
  • ay nov kung fu  (16.01.15 12:47:12) 
Layout'un sistemde bir hukmu yok, silinebilir degistirilebilir, eger sistemdeki data akislarini takip edebiliyorsaniz sorun olmaz esasen. Ancak bunun icin dedigim gibi ne nerede bilmeniz lazim.


  • f_d  (16.01.15 12:58:22) 
Bence en kolay yol CMS gözüküyor. Hazir bi e-ticaret sistemi kullanirsan isine daha cok konsantre olursun. Öbür türlü Front-End, Back-end, database, system administration derken acayip zaman alir ve tek basina yetisemezsin. Fiyatlari da cok ucuzladi bu e-ticaret ve CMS sistemlerinin. Genelde e-ticaret girisimcilerinin basina en bela olan durum bu. Az para ile is yapmak durumunda kaliniyor, o nedenle her isi kendin basarmak durumundasin, sonra zamaninin cogunu isin kenidisi degilde bu gibi seyler yiyor.

Benim düsüncem rahat bi sekilde e-ticaret sitesinin yönetilmisi icin 5 kisi lazim. Iyi bir tasarimci (Photoshop, illustrator, zevk sahibi), Front End(HTML5, CSS, JS, JSON), Back End(JSON, RESTFul, Herhangi bir dil), SQL developer, System Administrator (Linux, ssh vs.). Bu besli bir araya gelmeyince insan kafayi yiyor. En az ikisinde uzmanlasip, diger 3 ünü de bir siteyi ayaga kaldiracak kadar bilmekte de yarar var.
  • emrahday  (16.01.15 15:24:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.