[]

Araba kullanma yaşı

çevrenizde kaç yaşına kadar otomobil kullanan tanıdıklarınız var. 70-75 yaş üstü bir sürü insan var ama trafikte hiç göremiyorum. Dikkat eksikliği vs dolayı belli bir yaşa gelince direksiyonu bırakıyorlar mı insanlar, bu yaş genelde kaç oluyo?

Eski bi Şoför olan bir tanıdığımıza araba almayı düşünüyoruz da, adama da kaç yaşına kadar kullanırsın bunu diye soramam yani, fikrinizi alıyım dedim, 80 yaşına kadar kullanır mı sağlıklı olduğu sürece 59 yaşında mı ne şimdi


 
Eniştem 78 yaşında sanırım. Hala kullanıyor, şehirler arası bile kullanıyor. Ama malesef çok iyi kullanamıyor. Yani biraz korkuyoruz.

Etrafımdaki diğer 80 yaş üstü insanlar genelde yatakta.
  • aguilas negras  (15.01.15 10:33:00) 
kişiden kişiye çok çok fazla değişen bi durumdur hocam bu. misal dedem 86 yaşında son 2-3 seneye kadar aktif kullanırdı. hala da kullanabilir gerçi de ankaraya yanımıza taşındı artık. ve hem görüşünün zayıflaması hem de yeni şehre taşınmanın verdiği trafik karmaşası ve adres bilmemekten kaynaklı artık kısa mesafe dışında vermiyoruz.


  • Mandos  (15.01.15 10:33:43) 
1942 doğumlu amcam haftada 1-2 kere de olsa trafiğe çıkıyor. ciddi anlamda dikkat ve algı problemi oluyor ama gözlemlediğim kadarıyla.
kullanacak kişiye göre değişmekle beraber 70 yaş üstü insanların özellikle büyük şehirlerde mecbur kalmadıkça araç kullanmaması gerektiğini düşünüyorum.

  • episantr1  (15.01.15 10:35:36) 
yaş direkt olarak önemli değil, 70 yaşında hala fiziksel olarak çökmemiş, refleksleri yeterli olabilen, dikkatini verebilen insan da olabilir, 60 yaşında bunayan da olur... her yaşlı aynı kefeye koyulamaz bu durumda. ama genelleme yapılacaksa eğer 60'dan sonra büyük ölçüde artık risk oluşturmaya başlıyorlar...
kendi hayatları neyse, gidip duvara ağaca filan çarpsalar kendi hataları derim, o yaşta kendi sınırlılıklarının farkında olmadan araba kullanırsa normal derim... ama gidip başkasının da hayatını riske atması sorun...
şuanki halini siz biliyorsunuz sonuçta, ya hiç almayın ya da arabayı kullanması için verin ama üzerine yapmayın mesela, ne zaman siz artık araba kullanamayacağını düşünürseniz alın elinden. hem onun iyiliği için hem de o yaşlıların kendini bilmezliği yüzünden başkalarının hayatını riske atmasına izin verme hakkınız olmadığı için.
  • ucan spagetticanavari  (15.01.15 10:45:52) 
dedem 80 yaşına kadar kullandı, aynı şekilde hayatının son 1 ayına kadar çalıştı.


  • nwnd  (15.01.15 10:49:59) 
benim peder 65 yaşında yeminlen yanına binmek istemiyorum korkuyorum kaza yapacak diye, kaza yapması da problem değil de kendi hatasını kabul etmeyecek kavga edecek diye korkuyorum, laftan pek anlamıyor, gerçi çok sık çıkmıyor ve bilmediği yerlere de pek gitmiyor, ve şu anda alanyada nispeten trafik pek yok burada. bir iki ufak kazası var var ama insan yada başka bir araca çarpma değilde ağaca, babaya sürtme falan.

çok yaşlı dikkati dağınık falan biriyse almayın derim.
  • selam  (15.01.15 10:56:46) 
Ananem 47 doğumlu, çatır çatır araba kullanıyor. Uzun yol dahil.

Dedem rahmetli 1929 doğumluydu, sanırım 92-93 civarlarında babam araba aldığında kullanmaya kalksa da epey bir badire atlatmıştık, kaldırıma çıkmalar, beykoz yolunda belediye otobüsüne dikiz aynasını kaptırmalar falan.

Kişiden kişiye değişiyor olabilir. Türkiye'de insanlar daha çabuk çöküyorlar bir de.
  • warrior princess  (15.01.15 11:01:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.