[]

Patent Nasıl Alınıyor? Kaç Paradır?

bi fikrim var arkadaşlar. ama maalesef burada yazmak istemiyorum. yalnız halihazırda günlük kullanımda olan bir eşyada modifikasyon yapmayı düşündüğüm bir fikir.

öyle deli gibi bir mekanizma da yok arkasında. çok küçük bir modifikasyonla daha kullanışlı olacağını düşünüyorum.

ve bunun patentini almak istiyorum. bu bana kaça patlar acaba? bi de türkiye'de veya yurt dışında alsam farkeder mi?

 
Patent ofislerini veya turk tescil kurumu mu nedir oralari arayip bilgi alabilirsin


  • Solem2  (15.01.15 00:17:30) 
hocam bu ntv yarışmalarında filan o işin pahalılığından derleniyorlardı, ama şöyle bi sayfa var belki işinizi görür.

www.tpe.gov.tr
  • mete kudur  (15.01.15 00:20:32 ~ 00:20:39) 
patent sadece tescil edilen ülkenin sınırları dahilinde buluşunu korumanı sağlar.

tabi fikrinin buluş olup olmadığı değerlendirilmesinin yapılması lazım. buluş basamağı taşıyıp taşımadığı, yeni olup olmadığı önemli.

senin fikrin daha önce başka biri tarafınan da düşünülmüş ve de o kişinin buluşuna patent verilmiş olabiilir. o zaman sen onun patent aldığı ülkelerde patent alamazsın.

yani oldukça derin bir konu. o yüzden de mutlaka marka-patent hizmetleri sunan şirketlerden danışmanlık hizmeti al başvuru yapmadan önce.
  • m e l t e m  (15.01.15 00:33:37) 
yaklaşık 5.000 tl'ye maloluyor.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (15.01.15 07:10:12) 
bir de sanırım sadece fikri kabul etmiyorlar, yapıp imal etmen lazım. ya da üretimi zor veya büyük bir ürün ise ciddi projeler çizimler üretime hazır hale getirilip prototip yapmalısın.

bir de bir tavsiye, kolay kopyalanabilecek bir ürün ise boşuna masraf edersin patent için. para edeceğine inanıyorsan bir an önce üretime geç ve piyasaya sür, kısa sürede ne kazansan kardır.

kopyalanana kadar alınabilir yüksek fiyattan satarsın, piyasa rağbet ederse kopyalanmadan önce fiyatları geir çeker kimsenin kopyalamasına gerek bırakmazsın.

adamlar son teknoloji ürünü elektronik cihazları kopyalıyor, senin alet de çok rahat kopyalanır merak etme.

kimse de patent matent umursamaz, avukat polis tek tek bütün merdiven altı imalathaneleri mi arayacaksın. kazandığından daha çok parayı o işe harcarsın.

ya da büyük markaların satın alacağına inanıyorsan hiç üretmeyip doğrudan fikri satacaksın.

bana söyle ne olduğunu ben tutup tutmayacağını söyleyeyim sana :)
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (15.01.15 08:14:42) 
"bir de sanırım sadece fikri kabul etmiyorlar, yapıp imal etmen lazım. ya da üretimi zor veya büyük bir ürün ise ciddi projeler çizimler üretime hazır hale getirilip prototip yapmalısın."

yok öyle bişey. bu cehaletle ürünün tutup tutmayacağını söylemek ayrı bir zor.

patentin koruma sağlamayacağı da aynı cehalet.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (15.01.15 10:18:00 ~ 10:20:06) 
@eksi sozluk e bir daha geldim

oradaki "sanırım" kelimesi emin olmadığım anlamına geliyor di mi?

yani patent almak için sadece fikir olması yetmiyor, üretilebileceğini ya da ürettiğini ispat etmen gerekiyor diye bir şeyler okumuştum diye hatırlıyorum.

beni cahillikle suçlamışsın ama bir parça ya da aletin (patenti alınsın ya da alınmasın) onlarca ayrı firma tarafından merdiven altında üretildiği bir ülkedeyiz.

patent yasal olarak seni elbette korur ama merdiven altına asla engel olamazsın demek istedim.

büyük firmalar ürünün kopyalamaz, işine gelirse satın almak ister. ama merdiven altı atölyeler anasını bile beller.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (15.01.15 11:06:10) 
sanayiye uygulanabilir olması gerekiyor. somut prototip olması şart değil. zaten buluşun tanımını yapıyorsun başvuruda detaylı bir biçimde.

fikri şekillendirmek gerekiyor kısacası, ama cisme dönüştürmek şart değil.

ortada korunmaya değer bir buluş varsa patent korumasını mutlaka almak gerekir. illa ki merdiven altı işletmeler kopyalacak diye bir şey yok. gayet büyük firmaların ar-ge'leri de kopayalayabilir "şöyle bir şey varmış piyasada, patenti de yokmuş" deyip...
  • m e l t e m  (15.01.15 12:29:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.