[]

Şu duman(ımsı) neyin nesi?

Merhaba. Uçakların G-kuvvetinin sınırlarına ulaştığında kanat üstlerinden bu tarz bir dumanımsı görüntü oluşuyor. Ekteki fotoda da görünmekte. Bu neyin nesidir?

Not: akrobasi uçuşlarındaki kanat uçlarından çıkan dumandan/gazdan farklı bir şey bu.


 
  • razvan rat  (14.01.15 21:13:15 ~ 21:14:48) 
peki şu görseldeki durum nedir? çünkü bu paylaştığım fotoğrafta uçak havalandıktan hemen sonraki durumda. ses duvarını aşması o konumdayken imkansız olmasa da F-16 için biraz zor. benim asıl öğrenmek istediğim, uçağın manevrası esnasında o dumanımsı olayın belirip sonra tekrar kaybolması.

i.imgur.com
  • bilmemkacincinick  (14.01.15 22:24:49) 
o okuduğum vikipedi maddesinden bi şey anlamadım ama zannedersem şöyle; uçak ses çıkarıyor. ses hızına ulaştığında dalgalar yani motordan, hava çarpıntılarıdan çıkan ses dalgaları uçağın içinden geçmesi gereken bir çınlama kafesi haline geliyor. uçak bu kafesin ses toplayıcı hacmi. kendi çıkardığı ses ve önünde yetiştiği ses dalgaları üst üste binince rezonans oluyor. kendi halinde takılan su buharı o rezonansta aniden yoğuşup mist denen şeyi oluşturuyor.
yağmur oluşması için nem, uygun sıcaklık ve yağmur çekirdeği gerekir. çekirdek çoğu zaman toz-polen partikülleridir, misal sahra tozları..
bu toz yoksa aynı işi titreşimler de görür. ses bombasıyla yağmur yağdırma denemelerinde prensip budur. tecessüm etme, yoğuşma, cisimleşme, precipitation.. gavurcası.
burada da çok kısmi bir tecessüm oluşuyor. o bulutun muntazam kesik küre şekli de ses dalgalarının küresel yayılmasından kaynaklı zannedersem, ahey ahey.

aynı durum uçak kanatlarında vorteks oluşur, o vortekslerin niçinde de oluyor. yeşilköye, neme doygun havada inen uçaklar o kanat uçlarındaki izleri bırakıyor, ne kadar yavaş gidiyor olsalar bile nem varsa o yoğuşma gerçkleşir.

www.google.com.tr

amasci.com
  • namus ninjası  (14.01.15 22:38:33) 
  • guru  (16.01.15 02:21:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.