[]

ey alp er tungalar, biz bu cinlileri nasil yendik ?

orta asyadaki zamanlari soruyorum. olm cin lan bu. bilmem kac milyonluk nufus. bir o kadar yerlesik medeniyet kultur savas taktiginin kitabini yazmis adamlar. nasil yendik ? sansina balina mi yendik acaba ? yani dusun simdi. iki uc tane at ustunde ulkucu turk vs zirhli kusanmis ve en onemlisi sayica acik sekilde ustun olan cin ordusu. bir de aralarina iki uc jackie chan serpistirdin mi siker atar turkleri ayiptir soylemesi

tamam premise biraz enseye saplak gote parmak gibi oldu ama cidden merak ediyorum. heriflerin savas teknolojisi daha ustun ve sayica cok ustunler. nasil oldu da turkler yneebildi cinlileri ?


 
düzenli ordumuz yoktu ve dağınık yaşıyorduk. nereden geleceğimiz belli olmuyordu ve yerimizde durmuyor, yağmalayıp geri çekiliyorduk.

şu anki terörist örgütlerin de taktiği bu işte. küçücük pkk'yı neden bitiremedi türkiye?

asimetrik savaş hep bunlar.
  • thracian  (13.01.15 12:42:58) 
Üstünlük konusunda sanırım yanılıyorsun. Çinlilere karşı Abbâsî + Karluk Türkleri birlik olup savaşmış.

Güçler:
Abbâsîler: 200,000
Çin: 30,000

Kayıplar:
Abbâsîler: 20,000'den fazla
Çin: 8,022'den fazla

Kaynak: tr.wikipedia.org
  • teknikekip  (13.01.15 12:45:15) 
Talas savaşı farklı, öncesini soruyor sanırım arkadaş. Genel olarak İslamiyet öncesi Türk tarihinde yapılan Çin savaşlarının hepsinde Çin sayı olarak üstündür ama bu sayı eğitimli askerlerden oluşmuyordu. Türkler yukarıdaki arkadaşın dediği gibi savaşa daha yatkın yetişiyordu. Kısacası sayı o dönemde bile savaşı kazanmak için önemli etken değildi sanırım.

Ayrıca Türk Çin çekişmelerinde inanılmaz entrikalar dönmüş. Savaşta stratejinin önemini de unutmamak lazım.
  • osurdum  (13.01.15 12:49:23 ~ 12:51:28) 
Genel olarak soruyorsa @thracian dediği gibi Türk obaları bir çok yerde bulunurken Çinliler yerleşik yaşıyorlardı.

Ayrıca Türklerin harika at binişleri ve Ahal Teke atlarının kıvraklığı sayesinde koca Çin İmparatorluğuna Çin Seddi'ni çektirmiştir.
  • teknikekip  (13.01.15 12:58:10) 
İlk olarak Çinliler savaşçılıklarıyla değil, barışçıl-bürokratik bir uygarlık kurmakla meşhurdurlar. Zaten bu sebeple savaşmak yerine, bürokratik/organizasyon yeteneklerini kullanarak set çekmişlerdir.

İkinci olarak, modern döneme kadar tarihin her anında; göçebe ve savaşçı olan topluluklar uygarlıkları yıkmışlardır. Çünkü kentli uygarlıklar savaş teknolojisi ve savaşma moraline yaşam biçimleri dolayısıyla uzak kalmışlardır.

Son olarak da, orta asya'da yaşayan her kavmi Türk yani "biz" olarak adlandırmaktan vazgeçmek isabetli olacaktır.
  • protector  (13.01.15 13:01:58) 
barbar kavimlerin, roma'nın anasını ağlatmasına benzer olabilir.

türkler hareketli, ne zaman nereden saldıracakları belli olmuyor. çin her ne kadar coğrafya olarak ölçüsüz büyüklüğe sahip olsa da, tüm ordusunu toplayıp bir meydan savaşı gibi hazırlanması mümkün değil.
  • wilhelmwasmuss  (13.01.15 13:09:32) 
Bence de Talas var bir tek savaş. Onun dışında bir meydan savaşı, kuşatma vs. yok ki sayıların bir önemi olsun. çin seddi sınır güvenliği amaçlı. Oradaki göçebe toplumlar istedikleri zaman giremesin, çatışmalar azalsın diye.

Göçebe toplumu asya bozkırlarında orduyu hazırlayıp kovalamak kolay değil. Ekonomin mahvolur, yiyecek sorunu çekersin. O yüzden sen küçük birlikler ile onun şehrini basarsın, o küçük birlikler ile senin obanı basar. Olay bu.

Tabii türkler çok başarılı savaşçılar. İyi taktisyenler de çıkmış baya. Zaten birçok defa paralı asker olarak da başka kavimlerin-milletlerin ordularına ya da direkt ülkelerine askerlik yapılmış. Kaldı ki çin'de de herkes sun tzu değil.
  • nawar  (13.01.15 13:17:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.