[]

animal trapping

Aşağıdaki açıklamayı baz alarak, hangi ifade tam olarak Türkçe'ye oturur?

Animal trapping, or simply trapping, is the use of a device to remotely catch an animal. Animals may be trapped for a variety of purposes, including food, wildlife management, hunting, and pest control.

Hunting direkt avlama oluyor, trapping ise illa hunting amaçlı yakalama değil. Hayvan yakalamak ifadesi de kulağa profesyonel gelmiyor. Ne önerirsiniz?

 
kafeslemek, kafese kapatmak gibi bir anlama geliyor.


  • sir gawain  (13.01.15 10:18:40) 
Kapan


  • nickimi yermisin  (13.01.15 10:22:58) 
trapping season için ne diyorsunuz peki?

aramızda avcı olup da terimlerle ilgili yardımcı olabilecek var mı ki bir umut?
  • dessy  (13.01.15 10:31:03) 
Tuzak, kapan kurmak. Tuzak bana boyle sanki zarar verici gibi geliyor ama tuzak ve kapan dogru.

Ancak kapan yada tuzak kurmak yine aciklama da da oldugu gibi avlanmak veya diger amacli olabilir, kapan da tuzak da hayvani canli veya olu olarak yakalamak icin yapilan bisi, turkcede hayvani canli ele gecirmek icin kullanilan bir terim bilmiorum en aciklayici olarak hayvani canli elegecirmek icin kapan kurmak gibi bir ifade kullanilabinir gibi geldi bana.
  • selam  (13.01.15 10:35:11) 
Viki abi şöyle diyor:

Tuzakla avlama[değiştir | kaynağı değiştir]
Tuzak kurma da avcılık yöntemlerinden biridir. İnsanlar tuzakla vahşi hayvanları etleri ve kürkleri için, bazen de zarar vermelerini önlemek ya da bilimsel araştırmalar yapmak için yakalarlar.


Bu doğrultuda trapping season için 'tuzakla avlama sezonu' mu desek ki?
  • dessy  (13.01.15 10:41:18) 
Bildigim kadari ile tuzakla avlanmak serbest de tufekle avlanmak yasak gibisinden bir ayrim yok bizde sadece av sezonu acik yada kapali diye bisi var. Avci kisi istedigi yontemi kullanabiliyor ancak bazi yontemler yasak.


  • selam  (13.01.15 10:55:36) 
biraz bakındımda örneğin tekirdağ orman işleri müdürlüğü av sezonunda şunları demiş;

"4915 sayılı Kanun ve MAK Kararı uyarınca, namlu hariç haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik pompalı gibi yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik hareket kabiliyetine sahip mühreler ile uçurtma şeklindeki mühreler, elektronik görüntü büyütücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz. Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç gibi malzemeler avlanmada kullanılamaz. Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar avlanmada kullanılamaz."
ve
"Yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak, boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmak yasaktır. Av ve yaban hayvanlarını, tuzak, kapan, ilmek gibi araç ve gereçlerle canlı ya da yaralı olarak avlamak yasaktır, herhangi bir şekilde canlı yakalanan av hayvanları öldürülemez, alıkonamaz. İzin almaksızın av ve yaban hayvanlarını beslemek, büyütmek, üretmek ve bulundurmak yasaktır"

yani anladığım kadarı ile tuzakla avlanmak ve hayvanı canlı ele geçirmek hali hazırda yasakmış zaten
  • selam  (13.01.15 11:06:07) 
"bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık" burayı bi incelemek gerek ama tuzakla/kapanla avcılık yasakmış :) yani avcı istediği yöntemi kullanamıyormuş yanlış biliyormuşum ben :)

benim peder evde yaban.tv diye bi kanalı izliyor dünyanın pek çok yerinden amatör ayda profesyonel avcıların çektikleri görüntüler yayınlanıyor ve türkiyedeki avcılar dolaşırken özellikle domuz için pek çok tuzak/kapan buluyorlar, bulduklarını da bozuyorlar. bu tuzaklar genellikle hayvanı uzun sürede işkenceli bir şekilde öldürmek için kuruluyor. (islamiyetin getirdiği domuz nefreti)
  • selam  (13.01.15 11:12:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.