[]

Sağlıklı olabilmek için vitamin takviyesi gerçekten şart mı?

Daha öncesinde bir duyuruda sormuştum, B12 gibi vitamin değerlerim düşük çıkıyor, vejeteryanım diye.

Dün aynı zamanda Vitamin D, 25 hidroksi-'' sonuçlarım geldi. "ciddi eksiklik" seviyesi 0 - 10 değerleri arasındayken benim <4 çıktı.

Şimdi, ben normalde sağlıklı beslendiğime inanıyordum. Fast food tüketmiyorum, sebzeli yemekler yiyorum, doğal ürünler kullanmaya gayret ediyorum.

Ama demek ki yetersiz kalıyorum. Hep bir şekilde vitamin takviyesine mi ihtiyaç duyacağım ben? :(

Günlük olarak mutlaka tüket diyebileceğiniz neler var? Ve nerede yanlış yapıyor olabilirim?

 
Ya da hangi besinlerden uzak durmalıyım? Her gün yoğurt tüketiyorum bir kase ve bir bardak ayran içiyorum. Ve yine her gün limonlu su içiyorum.


  • dessy  (13.01.15 09:20:45) 
et yemeyerek yanlış yapıyorsun. gerisini bilemem. vejeteryanlık insanlara uygun birşey değildir.


  • sta  (13.01.15 09:23:03) 
sağlıklı oalbilmek için vitamin takviyesi şart değil (hastalık ve gebelik durumunda şart)

ama vejetaryansan şart çünkü alman gerekenleri doğal olarak almıyorsun
  • la noix  (13.01.15 09:28:20 ~ 09:28:31) 
ods.od.nih.gov

allahaşkına et ve sütün içindeki vit b12'yi karşılaştır. 1 kase yoğurtla alabileceğini mi sanıyorsun?
  • la noix  (13.01.15 09:31:41) 
Aslına bakarsanız daha önceden böyle bir problemle karşılaşmadım hiç. Evet, B12 düşük çıkıyordu bazen ama diğer vitaminlerde bir problem yoktu. Hatta doktorum bana bir vejeteryana göre değerlerin çok iyi demişti. Beslenme düzenimde hiçbir değişiklik de yapmadım :( Zaten aç kalamam, insülinim çok düşük.

Yoksa bu da mı sigarayı bırakmanın bir sonucu? :O

la noix, sakin.
  • dessy  (13.01.15 09:32:43 ~ 09:33:30) 
Eğer beslenme düzenin vücudunun ihtiyaçlarını karşılamıyorsa, dışarıdan alman gerekiyorsa o beslenme sağlıklı değildir. Evet maalesef hep ihtiyaç duyacaksın.

D vitamini için de güneşe çık, kabanların altına saklanmadan. Derin güneş görsün. Vejetaryen olmasan somon ve ton balığı yiyebilirdin. Şimdi doktor sana onun için de supplement yazmıştır.
  • Lim5  (13.01.15 10:00:51) 
d vitamini güneşli yerde yaşamıyorsan, güneş altında durmuyorsan, sürekli kapalı yerde isen ideal miktarın altında olacak elbette. bu normal. solgar in d3 takviyeleri var onlardan kullanabilirsin.

vitamin ise, yediklerinden alamıyorsan eger takviyeye ihtiyaç duyarsın. vitamin öyle depolanacak bi şey degil. yani düzenli olarak besinler yiyoruz bu mikrobesinleri alıyoruz oralardan. demek ki yediklerin yetmiyor.

vejeteryan olup güle oynaya yaşayanlar da var, ama bildigim kadarıyla y.dısında onların besinleri bizimkilerden daha fazla olabiliyor. yani düzgün yazamadım ama, onlarda daha farklı sebze meyveler de mevcut.

vejeteryanlığı bırak diyemeyeceğim elbette, ama et yemek diyince aklınıza günde 1 kilo et yemek gelmemeli. en azından belli bi gramajda gerekiyor.
  • sage  (13.01.15 10:07:14) 
Et yediğim dönemlerde de ben ayda yılda bir kez, iki kez et yerdim. Öyle her hafta balık tüketeyim, iki haftada bir ciğer yiyeyim yapmadım hiç. Hatta ciğeri en son çocukluğumda yemişimdir, o da zorla.

Şunu demek istiyorum; ben hiçbir zaman düzenli olarak et tüketen biri olmadım ki bunun devamını getirebileyim.

Güneş konusunda ise evim hep güneş alır, güneşli havalarda dışarıda olmaktan keyif alırım. Tabii şu aralar malum havalar yüzünden çok alamamış olabilirim, doğru.

Öğlen araları çok fazla pide & makarna ikilisine yöneldim, acaba o bu etkiledi?
  • dessy  (13.01.15 10:15:03) 
hani bana "sakin ol" dedin ama konu hakkındaki bilgisiszliğin çok rahat anlaşılıyor

vitamin d'yi aktif hale getiren güneş ışınları cam arkasından bi işe yaramaz. direkt güneş ışınını alman lazım (evin güneş görmesi konudan bağımsız yani)

öncelikle vejetaryanlık, vitamin eksiklikleri, zenginleştirilmiş gıdalar bunları araştırman lazım
  • la noix  (13.01.15 10:25:48 ~ 10:26:16) 
Bilgisiz olduğum için soruyorum zaten. 1 kase yoğurtla alabileceğimi ya da cam arkasında alabileceğimi savunmuyorum. Sırf ek bilgi paylaşıldığı için insanları tanımadan agresife bağlamayalım diyorum sadece.


  • dessy  (13.01.15 10:29:31 ~ 10:53:32) 
Şart değil.

Fast Food tüketmiyorsun, Aynı zamanda konserve ve dondurulmuş ürünler, cola, ketçap vb gereksiz ürünler de tüketme. Belki tüketmiyorsundur.

Sebze tüketmen iyi, doğal ürünler de iyi. Mesela doğal süt, ev yapımı yoğurt gibi de devam ettir. Ama bunların yanına et eklemek zorundasın bana göre. Tabi vejeteryanlığın tam olarak nasıl işlediğini bilmediğimden (mesela et kokusuna bile kusanlar var) ne yapabilirsin bilmiyorum. Ama yağsız kırmızı et mutlaka tüketilmeli. Kaya tuzu da bir miktar gerekli.

Yanlış yaptığını düşünmüyorum. Sadece eksik yapıyorsun :)

Benim hergün tükettiklerim: yumurta, ev yoğurdu, meyveler, salata.
Dengeli beslenme yani ne kadar karbonhidrat o kadar protein.
Haftada 2 kere balık.
  • secilmis uye  (13.01.15 10:38:38) 
B12ye veganların ihtiyacı var mı yok mu, bağırsaklarımızda üretilen yeterli mi, bunlar hala net değil.

Vejeteryanlıkta pek eksiği olmamasl lazım. Ama veganları sorarsan çoğu kullanıyor takviye.

b12 ette doğal olarak yok zatgen. Bakterinni ürettiği bir vitamin, kobalemin. Hayvan toprakta otu yiyor ve ordan alıyor, topraktan. biz de böyle yapsak alabileceğiz ya da organik alsak, yıkamasak. Zaten şu an hayvanlar böyle beslenmyior, b12 takviyeli gıdalar veriliyor verilirse.

Kullanmayan veganlar da var. Sinir sistemi mahvolan bir vegan görmedim daha. ben de kullanıyorum. haftada bir hap.

b12 bir yosunda, adını unuttum şimdi.spriliuına gibi bir adı olanda var deniliyordu ama bazıları olmadığını iddia ediyordu. Olay şu, b12 olsa bile vücut sindiremiyor bazen.

Sebzelerde de var deniliyor da organiklerde işte.

b12ye hap olarak bakma. Takviye diye bak. Ben bugüğne kadar ilaç kullanmaya karşı çıktım. hala kullanmam ama bu konuda uzun direnme sonrası adım attım ben de.

Başka bir sorun olmuyor bnortmalde, başka bir şey için takviye gerekmiyor farklı besin gruplarını kombinleyen kişide.
  • Cursed Chico  (03.03.15 20:35:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.