[]

kılıç ustalarının (zaanatkar) kılıçları ıslatıp ısıtıp dövmeleri temperleme

mi oluyor ?




 
yazdığın şeyi anlamak için 3-4 defa okudum, soru sorar iken böylesine özensiz davranılması beni çok rahatsız ediyor.


  • grimer  (13.01.15 07:05:58) 
Hacı kusura bakmada anlamadıysan bence problem sende.

Cevap: Temperleme ısıl işlemdir. Metal içindeki karbonlar kararlı hale gelene kadar yüksek sıcaklıkta tutarsın, sonra ani soğutursun. o senin dediğin kılıç dövme işlemi.
  • himmet dayi  (13.01.15 07:11:43) 
temper'leme büyük ihtimalle isminden çağrıştırdığı gibi ısı verme, ısıtma diye tahmin ediyorum ama zaten duyuruda blacksmith varmış.


  • paulie walnuts  (13.01.15 07:18:07) 
temperleme işlemi soğutulmuş metalin tekrardan belli bir sıcaklığa kadar ısıtılarak içindeki karbon atomlarının yerinin değişmesini sağlama işlemi diye biliyorum ben. kırılganlığı alır. içinde ani soğuma işlemi bulunmamaktadır.

japon kılıç ustaları demiri katlayarak kılıç yapar. bu kılıcın atom yapısı ile ilgili değil dengesi ve hafifliği ile alakalıdır. aynı belgeseli mi izledik bilmiyorum.

ıslatmak (su verme dedikleri bir işlem) martenzit (çok sert ve kırılgan) yapıya kavuşmasına neden olur çeliğin. (tabi belli karbon oranı lazım bunun için)

senin bahsettiğin konu kolay şekil alması açısından belli bir süre soğuyan çeliğin tekrar aynı sıcaklığa gelmesi için yapılan bir işlem.

burada malzeme dersini 8 kere alıp hoca vefat etmeden geçememiş olmamın etkisi büyüktür. gözüm kapalı demir karbon diyagramı çizerim şu an. (bkz: halim demirci)
  • izafi  (13.01.15 08:46:47) 
@izafi +1


  • sarap dumani  (13.01.15 10:10:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.