[]

dünyanın en güçlü radyo istasyonu - wlw

reddit'te okudum demin, 1930'larda 500 kilowatt güçle yayın yapan bir radyo istasyonu varmış. vericinin yakınındaki evlerde oturanlar evdeki çanak çömlek gibi metal eşyalarda radyoyu duyabiliyorlarmış. bana ilginç geldi. radyo sinyalleri hakkında pek bir bilgi sahibi değilim, sizce metal eşyalardan radyoyu duymak mümkün olabilir mi?

edit: bu radyonun wikipedia sayfası: en.wikipedia.org

bu da bir video: www.youtube.com

 
söyle bir sey gecti başımdan.

bir yatili okulda okudum liseyi ve yatılı okulun giriş kapisinin yanında bir bekci kulubesi vardi ve anabinadan bu kulubeye havadan giden 70 metreye yakin uzunlukta bir telefon kablosu vardi ve dahili görüsme icin kullaniliyordu. telefon ahizesini kaldirdiginda radyo sesi geliyordu, hicbir yerde acik bir radyo yoktu, biz kablonun anten vazifesi yaptigini düsünüyorduk.
  • jaygatsby  (10.01.15 23:42:17) 
teknik bir bilgim yok ancak radyo sinyalini sese çeviren bir alıcı olmadığı sürece insan kulağının böylesi dalgaları duyabileceğini düşünmüyorum.


  • oxygene  (10.01.15 23:42:41) 
eşyanın yapısına ve şekline bağlı olmakla birlikte alınabilir. 500kw iyiymiş yalnız, etrafta oturanları çanak çömlek yapabilecek güçte.


  • gochebe  (10.01.15 23:48:45 ~ 23:49:00) 
foxhole radio denen şey bir metal bobinden ibaret gibi.
en.wikipedia.org
erzurum radyosu yayını karadenizi geçebiliyor. rusyadaki aynı frekansta yayın yapan radyoyu bastırabiliyor.
  • namus ninjası  (10.01.15 23:54:28 ~ 23:55:56) 
mythbustersda istasyonunun yakından geçerken diş dolgusundan duyulabildiğini kanıtlamışlardı


  • fuzuli  (10.01.15 23:56:42) 
bu arada radyo şu anda bugünkü yasal sınır olan 50 kw ile yayın yapıyormuş ve amerikanın bütün doğu yarısına ulaşabiliyormuş. acaba 500 kw ile yayın yaparken nereleri kapsıyordu.


  • king lizard  (11.01.15 00:06:08) 
çok iddialı olmamakla birlikte şöyle bir şey olabileceğini düşünüyorum. çanak çömleğin bir şekilde elektromanyetik ve mekanik responseları coupled olabilir. bu coupling factor küçük olmalı ki yüksek tahrikte ortaya çıksın. kristal yapıda bir iyonun/elektronun dislokasyonu bile neden olabilir buna, piezoelektrik malzemeler gibi.

"ama radyo dalgası nasıl anlamlı ses olur" diyorsanız da, amplitude modulation ve frequency modulation başlıklarına bakabilirsiniz.
  • ron dennis  (11.01.15 00:11:31) 
am yayın yapan istasyonlarda mümkündür evet.

am= amplitude modulation. sesin sinyal gücü ile kodlandığı bir sistemdir. bu mantıkda elektrik akımı ile manyetize olarak titreşebilecek her şey ses verir. hatta bir rus videosunda vericinin antenine yaprak uzatıp yapraktan ses çıkmasını sağlıyorlardı.

çok merak eden varsa 50w am telsizle 1-2 metreden deneyip sonucu görebilir. o kadar zor değil.
  • orpheus  (11.01.15 02:57:55) 
hatta o videoyu buldum

www.youtube.com
  • orpheus  (11.01.15 03:51:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.