[]

Kendi kendine dil (ispanyolca) öğrenmek

Selamlar,

Bir süredir devam ettirdiğim ve bir hayli yol katettiğimi gördüğüm İspanyolca öğrenme metodumu ve kullandığım kaynakları sizinle paylaşmak istiyorum. Önceden temel seviyede İspanyolca bilgim vardı ve artık kurslara bağlı kalmadan tek başıma ilerlemeye karar verdim. Sizin de kullandığınız ve başarıyla uyguladığınız yönteminiz ve kaynaklarınız varsa paylaşırsanız sevinirim :) Günlük olarak uygulamaya çalıştığım çalışma programım şu şekilde:

1. Duolingo gibi bir nimetten yararlanmasam olmazdı. Buradan her gün aktivite yapmaya ve eski konuları tekrar etmeye gayret ediyorum. Gün içinde yapabildiğim kadar aktivite yapıyorum. Sınır yok. Ancak Duolingo tek başına yeterli bir kaynak değil. Her gramer konusunun açıklaması yok, sadece İngilizce-İspanyolca çeviri şeklinde ilerlediği için nispeten sizi sınırlıyor.

2. Duolingo'da dinleme aktiviteleri çok sınırlı ve belli bir bağlam üzerinden ilerlemediği için bilhassa kelime ezberleme konusunda sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Buna alternatif olarak dinleme aktiviteleri için Edustation.es sitesinden ve çeşitli YouTube kanallarından yararlanıyorum (www.youtube.com www.youtube.com www.youtube.com www.youtube.com www.youtube.com www.youtube.com www.youtube.com)

3. Gramer konularında aklıma takılan noktaları incelemek için kullandığım kaynaklar: www.spanishdict.com www.bowdoin.edu www.123teachme.com gibi bir dünya kaynak var internette

4. Kelime ezberleme konusunda günde 20-25 kelime ezberlemeye çalışıyorum. Bunun için bilgisayarınızda ve akıllı telefonunuzda da kullanabileceğiniz Anki veya akıllı telefon için olan sürümü Ankidroid uygulamasını öneriyorum. ankiweb.net play.google.com

5. Lang-8.com müthiş bir site. İstediğiniz bir konuda ve öğrendiğiniz dilde yazı yazıp bu dili anadili olarak konuşanlar sizin yanlışlarınızı düzeltiyor.

6. Yeni başlayanlar için okuma konusunda önerim, çocuk kitaplarıyla başlayın. Cervantes'in kütüphanesine üye olun. Zengin bir kaynak var burada.

Bonus: Podcast Addict uygulamasını da yolda işe, okula giderken çoğunlukla İspanyolca podcast dinlemek için kullanıyorum. Bu uygulamada da yine onlarca İspanyolca podcast bulup dinleyebilirsiniz. Yine El País, El Mundo, CNN Español, National Geographic Spanish gibi muhtelif kaynakları takip etmeye çalışıyorum.

Faydasını gördüğüm ve aklıma gelen siteler, uygulamalar şimdilik bunlar. İşe yaradığını gördüğüm başka siteler, uygulamalar olursa buraya eklemeye çalışacağım :)

 
belki aşmışsınıdr onları ama rosetta stone ve pimsleur'e bi bak derim.


  • reavelyn  (10.01.15 21:43:01) 
podcast dinliyorsanız tavsiyem öğrenme amaçlı podcastleri de bir bakmanız: spanish obsessed ve notes in spanish gibi.

listening için de bu siteyi tavsiye ederim www.listeningpractice.org

genel olarak öğrenme stratejinizi beğendim. çok kitap ya da kurs kasmadan bu şekilde öğrenmek mantıklı
  • carnal malefactor  (17.01.15 11:15:03) 
işte faydalı bir duyuru :) favoriledim. ben de ispanyolcaya başlayacağım. tavsiyeleriniz için teşekkürler.


  • lily briscoe  (17.01.15 11:18:30) 
@lily briscoe senin sayende gördüm :) bende uzun zamandır kendi başıma öğrenmeye çalışıyorum. İspanyol arkadaşlarım var konuşarak pratik yapıyorum iyi oluyor :)


  • arockm  (17.01.15 11:22:07) 
Ben de favladım.

Ekleme de yapayım.

*TVE internetten, RTVE kanalı ile yayın yapıyor. Saber y Ganar ve Conoces España diye iki yarışma programı var, onları izliyorum. Saber y Ganar, 15-20 küsur yıldır devam eden bir yarışma programı. Her bölümü var. Birkaç gün içinde altyazı ekleniyor.

*Aguila Roja diye bir dizi var (a'nın üstünde tilde var ama büyük harfle koyamadım), torrent ile indirdim ve izliyorum. İspanya'nın en sevilen dizisi altı sezon ve 3. sezon sonrası çekilmiş bir filmi var. Biraz dandik bir dizi bence; Assasin's Creed, Zorro ve Robin Hood karması bir adam ortalığa bakışlar atarak birilerini dövüyor, zengin eski sevgilisi var, vb. Ama eğlenceli ve anlaması diğerlerine göre daha kolay.

*Notes in Spanish harika bir site. Dünya kadar podcast var. İspanyol bir kadın ile İngiliz bir adam var , bunalr evli. Günlük hayatları konusunda ya da bazen berlirli bir konuda (Geçen gün Kırık Cam Teorisini tartışmışlardı) konuşuyorlar. Beginner'dan, Advanced'e kadar çeşitli düzeyleri var. Günlük hayatta kullanılan bir çok deyimi açıklıyorlar.

*Goya ödülleri var, İspanyol Oscar'ları. Her sene En İyi Film kategorisi adaylarını izliyorum. Gerçi geçen sene siyah-beyaz bir sessiz film olan Blancanieves kazandı ama İspanyol sineması da çok güzelmiş.
  • aychovsky  (17.01.15 11:28:49 ~ 11:30:24) 
ya bu nasıl güzel bir hizmettir :)
tesadüfen gördüm.
teşekkür etmek için yazıyorum.
  • jimjim  (06.05.20 19:26:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.