[]

Doktora'ya Kabul için yayın yapmanın önemi var mıdır?

Selamlar arkadaşlar, soru başlıkta aslında ama biraz daha açayım doktora kabul şartlarına baktığımda hiçbir yerde göremedim ama mülakatta vs. yayın yapmış olmak veya olmamak bir fark yaratmakta mıdır? Ona göre hocalara yapışıcam yayın yapalım diye.




 
ABD'deki üniversitelerde hayati öneme sahip bu dediğiniz. Ama yaptığınız yayını önceden okurlar, mülakata girdiğinizde de yayınınızla alakalı size sorular sorarlar ve anlatmanızı da isterler.


  • hiko seijuro  (09.01.15 22:09:16) 
okula göre değişebilmekle beraber, şart değil diye biliyorum. ama faydası olur tabi ki. yayın, başvurunun ciddiyetine işaret edebilir.


  • absel  (09.01.15 22:11:12) 
@hiko seijuro, yok hocam Türkiye için soruyorum ama bu bilgi de önemli tabii aklımın bir köşesine kazıdım. :)


  • dead and broken  (09.01.15 22:13:18) 
@prhn, okuduğum okulda mezun olmak için yayın yapmış olma şartı yok. Tez dönemine geçilmeden bir dönem önce "seminer" alıyoruz. Onda da zaten makale formatında oluyor ve sunumunu yapıyoruz. Bize hakemli bir dergide yayın yap öyle mezun olursunuz diyen yok.


  • dead and broken  (09.01.15 22:21:07) 
ya benim zamanımda da yüksek lisans bitirmek için yayın yapmış olmak gerekiyordu? prhn'nin dediği gibi biliyorum ben de yani ama mezun olalı 2.5 sene falan oldu. üniversitesine bağlı biraz da aslında ama bilkent, koç, sabancı vs gibi iyi olarak bilinen özel üniversitelere başvuracaksan ve okuldan/hocanın projesinden burs alma gibi bir durumun varsa, yayının olsa iyi olur. özellikle okul bursları için çok önemli yayınının olması.


  • pasp  (09.01.15 22:26:42) 
@prhn,@pasp içime kurt düşürdünüz ben bi mevzuata bakayım. :)


  • dead and broken  (09.01.15 22:29:40) 
açılın, en taze bilgilerimle ben geldim;

yüksek lisanstan mezun olabilmek için ya uluslar arası bir kongrede poster sunumu veya oral sunum yapmış olmak gerekiyor ya da hakemli bir dergide makale yayınlamış olmak gerekiyor. bunlardan biri olmadan mezun olunamıyor. yönetmelik böyle diyor.

doktora için yayın önemli pek tabii ama olması mecburi değil. mesela ben iki ay kadar önce mezun oldum ama hala bir yayınım yok. deneysel ve çok kişili bir konu olduğu için yüksek lisans bitmeden zaten istesem de yayın çıkaramazdım. hala daha hazırlıyoruz yayını.
  • devilred  (09.01.15 22:34:14) 
@sheisguilty, olsun ben bi mevzuata bakıcam pcye geçince :)

Hoşgeldin @devilred, 1 dönem sonunda tez dönemine geçecek bir yl öğrencisiyim ama senin dediğini hiç duymadım. Ne hocalarımdan ne de sbe personellerinden. Okuldan okula göre değişiyor diyebilir miyiz?
  • dead and broken  (09.01.15 22:38:12) 
@dead and broke

şimdi şuradaki mevzuata baktım ben de, dediğime benzer bir şey göremedim. okuldan okula değişiyor olması kuvvetle muhtemel şu durumda.

www.yok.gov.tr
  • devilred  (09.01.15 22:41:45) 
tüm bu yazılan cevaplardan şu sonucu çıkarabilir miyim :)

sonuç:

yayın yapmak şart değil, olsa güzel olur :)

doğru mudur?
  • dead and broken  (09.01.15 22:43:31) 
@sheisguilty, yok benim amacım zaten o yayınların sadece doktora kabülüne bir etkisinin olup olmadığı, zaten doktora sonrası ünvan aldıktan sonra yaptığım çalışmalar önemlidir bana göre, ben de cv'me falan eklemem herhalde yl öğrencisiyken yaptığım çalışmayı. :)


  • dead and broken  (09.01.15 22:45:32) 
yoo, cv'ne niye eklemiyorsun yl öğrencisiyken yaptığın çalışmayı? lisansı bile eklemelisin aslında. güzel bir şey yapıyorsun çünkü. sakın yaptığın işi küçümseyeyim deme haa! gelir tezlerimle döverim seni! (yüksek lisans tezini kendisi için bastırmamıştı.) :D


  • pasp  (09.01.15 22:49:22) 
diger adaylara gore oncelik saglar elbette.


  • raist  (09.01.15 23:54:36) 
doktoraya başvuracağın üniversiteye ve bölüme bağlı. eğer mülakat yapılıyosa doktora kabulden önce yayın olması artıdır. ama çoğu ünide sadece not ortalaması ve ales puanı ile alındığı için 10 tane de yayın olsa malesef etkisi olmuyor.


  • intihar etsem de kendime gelsem  (10.01.15 00:05:28) 
ya okula göre çok değişiyor. mesela oxford öyle bir beklentimiz yok diyor açıkça başvuru şartlarında. başka okullar yayınlarınızı yazın diyorlar sanki herkesin olmalıymış gibi.

şart koşulmasa bile tabii ki her zaman avantajdır. ama çok da dert edilecek bir şey değil.
türkiye'deki durumu bilmiyorum, söylediklerim avrupa'daki gözlemlerimden.
  • lily briscoe  (10.01.15 00:10:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.