[]

Vejeteryanlar demir ve B12 değerlerini nasıl normal seviyede tutuyorsunuz?

Kan tahlili sonuçlarımda Ferritin 13-150 aralığında olması gerekirken 9, B12 ise 191 - 663 olması gerekirken 163 çıkmış. o_O

Sizde durumlar nasıl oluyor? Vitamin almak haricinde doğal yöntemlerle nasıl destek alıyorsunuz?


 
İçeriğinde demir olan bitkilere ağırlık veriyorsun. Dökme demir tavalarda yemek yapıyorsun, ciddiyim, bir çok yerde bu öneriliyor.
B12 için hap alıyorum o yüzden yorum yapamayacağım.

  • afush  (09.01.15 12:56:29) 
ferritin için özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelere (ve salata malzemelerine) ağırlık vereceksiniz. b12 için de tahıla.

vejetaryen değilim ama mümkün olduğu kadar hayvansal gıda tüketmeden bu ikisini yükseltmeye çalıştığım bir dönem olduğu için biliyorum. moral bozmak gibi olmasın ama, en sonunda ilaçları içtim paşa paşa.
  • in pyjamas  (09.01.15 13:02:39) 
Eğer vegan değil vejetaryenseniz, demir veya B12'yle ilgili bir sıkıntınızın olmaması gerekiyor normal şartlar altında çünkü süt ürünleri ve yumurta bunların kaynaklarından. Demir emilimini sekteye uğratmamak için bazı besinleri de birlikte tüketmemeniz önemli. Örneğin demir içeren besinlerle kalsiyum içerenlerin (ıspanak+yoğurt gibi), yine demir içerenlerle çay ve kahvenin birlikte olmaması gerekiyor. Demir emilimini artırmak içinse bu besinlerle birlikte C vitamini içerenleri birlikte tüketebilirsiniz (koyu yeşil yapraklı sebzeler+portakal suyu gibi).

Veganlar için ise demir bir nebze baklagiller, tahıllar, koyu yeşil sebzeler v.b. ile karşılanabiliyor ama B12'nin tek yolu periyodik kullanılan vitamin takviyeleri veya zenginleştirilmiş gıdalar (kahvaltılık gevrek, soya sütü gibi).
  • Thredith  (09.01.15 13:10:06) 
Yok vegan değilim. Aslında her akşam yoğurt tüketirim ama tabii market yoğurdu. Yine de hiç yoktan iyi olmaz mıydı? :(

10 gün kadar önce yaklaşık bir 10 gün kadar akşamları sadece salata ile beslendim, acaba ondan mıdır?
  • dessy  (09.01.15 13:31:33) 
Veganlığa geçersen belki düzelebilir. Çünkü süt ürünlerinde sütte özellikle, kalisyum var ve demirle alınırsa etkisi olmujyor demirin. ÇAy, kahve gibi kafeinlilerin de.

Kimyon da demir iyi. yhemeklere serpiştirmelik. nanede ve yulafta da. Ispanakta da.

C vitaminli gıdalrla birlikte alırsanemilimi daha koaly olur.

C vitamini olarak maydanoz, biber filan.

Veganlarda az rastlanır demir eksikliği. Daha çok et yiyen arkadaşlarım da oluyor demir ve b12 sorunları.
  • Cursed Chico  (10.01.15 19:43:40) 
Ben de hep B12 eksikliği çıkıyor :( Oysa hiç et tüketmiyorum.
Nerede yanlış yapıyor olabilirim? Misal yoğurdu x ile tüketme gibi bir durum söz konusu mu?
Veganlığa geçmeye düşünmüyorum. Tek çözüm oysa diye belirteyim dedim :P
  • dessy  (11.01.15 09:15:03) 
hemogram ne alemde?
b12de bir sıkıntı yok aslında, 150lerde oldu mu idare eder diyor endokrinologlar. idare edenle de idare edebiliyoruz gerçekten. ama düşüşün devam etmemesi önemli, onu 2 ay sonra falan yine kontrol ettirirsin. az bile olsa bi düşüş olmuşsa ilaç takviyesi lazım.
ferritinde ise durum farklı. onu 30lara falan çekmek gerekli (50 der benim doktorum ama ben 20lerde bile mutlu oluyorum, 2ye kadar düşmüştü zamanında, şu an 8) bünyeye de bağlı olmakla beraber hızlı da yükselen bir şey değil çünkü.
biliyorsunuzdur, depo demirimiz ferritin. ve depoların dolması, dolu olması çok önemli. bir hastalık, bir kaza, bir ameliyat vs. durumunda, serum demiri tükendiğinde depo demirine başvuruluyor. ve demirin de ana görevi oksijeni her bir yerimize taşımak malum. o yüzden hayati önemi var. ilaç desteği tavsiye ediyorum bu yüzden.
ek bilgi olarak, yukarıda da söylenmiş gerçi ama: asidik ortam gerekli demirin emilmesi için.
ben şöyle yapıyorum, haftanın 3 günü demir günü ilan edip o günler süt ürünleri, çay kahve, asitlik giderici herhangi başka bitki çayları, baharatlar vs uzak duruyorum ve demirden yoğun besleniyorum. en azından tükettiğim demirden tam fayda sağlayayım.
tavsiye edeceğim besinler de şöyle:
limonlu roka (çok miktar)
çekirdekleri ve çöpleri ile beraber siyah üzüm. (yaş da olur, kuru da olur)
kabak çekirdeği
barbunya
  • iz  (11.01.15 09:36:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.