[]

Motor Suyu ??

yarın sabah yola çıkacam.(~250km) az önce evde yarım kalan pet şişedeki cam suyunu ilave ederken motor suyunun bölmesi gözüme çarptı. kapağındaki uyarı yazısında: motor soğukken "f" ve "l" arasında olması gerekiyor diye yazarken kaptaki seviye "l" nin iki üç parmak altına inmiş.

çok devirli kullanmasam çokta basmasam bişey olur mu? bir de yol otoban olunca devir pek değiştirmem ben.

ya da motor suyu ayrı bir su mu oluyor. biraz su ilave etsem, en azından "l" ye kadar daha da beter mi ederim..yoksa sabah sabah oto tamircisimi arayım.

 
su ekleyin bisey olmaz.

sadece anti freeze derecesi cok az dusebilir. o da kış bakımında halledilir.

suyun azlmasi ihtimaline karşı araç bagajinda her zaman 1,5 l su bulunduru derim.
  • helenart  (09.08.09 20:09:29) 
Motor suyu dediğimiz şey, devirdaim pompasının, motorun içinde dolaştırıp soğumasını sağladığı sudur...

Motor suyunun bölmesinin gözüne çarpması ise, aracında radyatörden ayrı olarak genleşme bidonu olduğunu gösterir (üstünde su miktarı min-max olarak belirtilir) bu bidona maximum seviyeden fazla su koymamalısın. yani bidon tam dolu olmamalı. çünkü motor sıcaklığı normalin üstüne çıktığında radyatör fazla basınç nedeni ile bir miktar suyu bidona geri gönderecektir. eğer bidon tam dolu olursa, genleşen bu su, bir yerden patlayacaktır. (motor bloğu, bidon, radyatör hortumları)

şöyle de birşey var: termostat dediğimiz parça, uygun çalışma sıcaklığına ulaşılıncaya kadar motorda suyu dolaştırmaz. bu sebeble, motor soğukken, maximum seviyeye kadar eklediğin su seviyesi, termostatın açılıp, suyu dolaşırmaya başlaması ile birden aşağılara inip seni yanıltabilir.

en kaba tabirle, baktın ki su seviyesi çok aşağıda, biraz ekleyiver. bu arada gözün hararet ibresinde olsun. ortalama bir yerlerde (90-100) dereceyi geçmemesi gerekir. eğer su koyduğun halde su azalıyorsa, bir yerlerden kaçak olabilir ve yine suyun tamam olmasına rağmen hararet ibresi artı sonlara dayanmaya, kırmızı bölüme gelmeye başlamışsa soğutma sisteminde (devirdaim pompası, hortumlar, termostat, soğutma fanı vs.) bir arıza var demektir..

ha bir de.. bazı araçların radyatörüne/genleşme bidonuna su koyarken (bak dikkat et eklerken demiyorum) motordaki su hattının havasını almak gerekir. bunun için bir yerde, genellikle termostat kapağının üstünde, 10'luk bir civata veya hortumların üstünde bir tahlye civatası olabilir. yani su doldururken tahliye açılıp, içinden su gelmesi beklenir.

dediğn probleme gelince, tamirciye gerek yok şu an. soğutma suyunu tamamla maksimum seviyeye kadar. gözün hararet ibresinde olsun..

.. ve her tamircinin dediği gibi bende ''Görmeden bişey diyemem aaabi''... :))
  • anteelope_  (09.08.09 20:10:30) 
çeşme suyu değil saf su eklemeniz lazım. benzincilerde ya da ütü suyu diye marketlerde bulabilirsiniz.


  • 386 dx  (10.08.09 13:01:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.