[]

islamda savaş ganimeti olarak kadın, cariyelik hususu

Selamlar gençlik,

Şimdi bildiğim kadarı ile savaş sırasında müslüman bir ordu karşı tarafın gayri müslim kadınlarını cariye olarak ele geçirebiliyor. Böyle bir dini hakları olduğunu sanıyorum. Nette de bunu doğrulayan kaynaklar buldum ama emin olamadım. Sorularım:

1- Gerçekten de tarihte savaşlarda kadınları ele geçirip köle/cariye yapabiliyor muyduk?
2- Yapabiliyorduysak kuran'daki hangi ayete ya da hangi hadise dayanarak yapabiliyorduk? Kaynak verirseniz çok sevinirim, macar arkadaşıma göndercem. Mümkünse ingilizce.
3- Işid'in kadınları köleleştirmesi sıkıntı oluşturunca Bagdadi "efendim biz bunları kitaplarımızda okuduk. kuran'da geçiyor" tarzı bir şeyler söyledi. Bagdadi neye dayanarak bunu söyledi - söylemiş olabilir?

yorumlara açığım.

Not: Amacım islamı eleştirmek, yerden yere vurmak ya da yüceltmek değil. Öyle bir derdim yok. Sadece bugün yabancı arkadaşlarla olan sohbetimizde konusu açıldı.

 
Modern islamcılar neyi ayete göre yapıyor ki savaşta kadın ele geçirip satmayı ayete göre yapsın? Yani kadınları köleleştirmek veya satmak hangi kitapta yazar? İslamı övdüğümden falan değil. Bilmiyorum o kadarını ama kadın satmak benim kitabımda yazmaz. Yazan kitap da benim olmaz.


  • Sellim  (08.01.15 08:32:41) 
Yaw hiç mi game of thrones izlemediniz.. Orta çağda savaş olayı her yerde aynıydı. Bugünün kafasıyla o zamanı değetlendirmeye çalışınca böyle error verir.. Ha kafası ortaçağda kalan adam için zaten normal


  • amator filozof  (08.01.15 08:34:59) 
Evet malın gibi kullanabilirsin, helaldir. Mobilim ayeti ezbere bilmiyorum tabiki
Bi de kafalar çok güzeldir, yok şimdi böyle yorumlanmaz bu, o zamanlar savaş vardı normal olan böyleydi falan derler.

Gerçek islam kuran dir. İşid de yüzde yüz naturel Müslümandır. Bu orta Doğu dinini anlamak bu kadar zor olmamalıydı...
  • kahve kokusu  (08.01.15 08:49:50) 
cübbeli bir programa çıktığında programa mail mesaj twit neyse bi şey atmak bizi sağlıklı bi sonuca götürür. ben de böyle bi mevzu duyup merak etmiştim ama yeterince merak etmemişim demek ki çünkü hiç araştırmadım :)

cübbelinin canlı katıldığı ilk programda (eğer ben de ekran başında olursam) bu soruyu yönelticem, cevabı da duyuru olarak açarım. buraya da gelir "yüzyıllar sonra gelen edit" diye yazarım.
  • t joe  (08.01.15 08:51:04) 
@kahve kokusu duyuruyu takip ediyorum. daha sonra girdiğinde ayetle birlikte editler misin? eğer dediğin doğruysa ışid gerçek bir islam örgütü oluyor :D
hani diyorlar ya islam öyle değil, ışid bilmem ne falan gibi.

  • secilmis uye  (08.01.15 09:08:09) 
1. evet yapılabiliyordu
2. alttaki duyurunda ayeti yazmışlar hali hazırda.
3. adam doğru söylüyor. ama müslüman cariyeler konusunda sıkıntı var. müslüman olmayanlar için de günümüz hocaları en kısa yoldan "devir değişti, pratik değişti" diyorlar. zaten eskisi gibi hurra allah allah diye savaş yapılmıyor, teknoloji önde. o zaman da "hani kur'an tüm zamana uygundu" diye soru yöneltiliyor.

soruna bir cevap getirmediğimi biliyorum. hocaların da cevapları yeterli olmuyor bu konuda. ciddi bir laf salatalığı yapılıyor. cariye meselesi, miras hukuku ve diğer konularla birlikte inandın ya da inanmadın, hepsi bundan ibaret. neden neden diye sorgulamayacaksın, çünkü cevap yok.
  • sayns  (08.01.15 09:14:25) 
Nisa 24'te "(Harp esiri olarak) sahip olduğunuz cariyeler müstesna, evli kadınlar da size haram kılındı." der (diyanet meali). Yani savaş esiri erkek köleyi satabiliyor musun bilmem ama kadınlar bayağı cariyen oluyor işte.

edit: altta da aynısını sorup yanıt almışsınız zaten, daha ne?
  • whoosie  (08.01.15 09:16:56 ~ 09:19:12) 
Yaptığım ufak araştırmalar sonucunda Işid'in bu konuda gerçek İslami kuralları uyguladığına kanaat getirdim. Yani gerçek islam bu değil deme hakkı yok kimsenin. (bu konuda)

cariye: arapça alınıp, satılabilen, efendisine bağlı köle demek.
  • secilmis uye  (08.01.15 09:45:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.