[]

Borsa Hisse Satış Sorusu

bugün sabah seansında bir şirketin hissesinden 100 lot aldım

yarın bu kağıdın taban açılacağını düşündüğüm için satış emri verdim az önce. internet şubesinden.

benim ki binlerce insan binlerce lot kadar satış emri vermiş olabilir. sabah saatlerinde kağıt tabana doğru giderken satış emirlerinin sıraya konulması nasıl olacak? emri ilk verenin kağıdı önce mi satılır yoksa başka olaylar mı var.

yani ben gece verdim, biri de emri sabah verdi. ilk benim verdiğim kağıt mı satılır?

 
yanlış bilmiyorsam şöyle oluyor:

diyelim ki önce ahmet 1,80'den, ardından ali 1,79'dan, sonra mehmet 1,80'den ve nihayet mustafa 1,78'den satış emri veriyor.

ben 1,80'den almak istersem ahmet'in kağıdını alırım. yani 1,80'den satış veren ilk kişi. yok şansımı deniyim 1,78'den dersem mustafa'nın kağıdı bana gelir; satış emrini en son veren kişi olmasına rağmen elinden ilk çıkaran da o olur.

tabii hisse sayısı da etken oluyor. mesela ahmet'in 100 lot hissesi varsa ve ben 150 lot almak istersem ahmet'in tüm hisseleri + mehmet'ten 50 lot almam gerekir. bunun içinse mehmet'in hisselerinin geri kalanını da alacak birilerinin bulunması lazım. yani bu hisseyi 1,80'den satan kişiler sadece ahmet ve mehmetse, onların elindeki hisselerin tam sayısını tutturan bir veya birkaç alıcı olmadığı sürece satış gerçekleşmez. ha tabi borsada yüz binlerce insan bu emirleri verdiği için alış-satışlar büyük oranda gerçekleşiyor. özet olarak, yüksek fiyat vermediğin sürece emri verme zamanına göre sıraya girer ve büyük ihtimalle satarsın.

bunları borsada epey vakit harcamış birinden duymuştum, umarım götünden uydurmamıştır.
  • karaage  (07.01.15 21:42:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.