[]

Piyasa Volatilitesi Hesaplamak

Arkadaşlar,

Şu an çalıştığım iş yerinde benden önceki kişi piyasa volatilitesini hesaplamak için şunları yapmış. Mantıklı mıdır? Bana aptala anlatır gibi anlatabilecek var mıdır?

Gösterge kağıdın 1 sene boyunca günlük bileşik faizlerini almak.

Günlük faiz değişimlerini hesaplamak. (Delta)

Bu deltaların standart sapmasını hesaplamak

Sene başından beri geçen işgünü sayısının karakökünü almak

Bununla standart sapmayı çarpmak

Çıkan sonucu =NORMSINV(0.9) formülü ile çarpmak.

Özellikle son adıma kafam basmadı?

Tick'ler akşama.

 
Normsinv(0.9) yazilan yer %90 cumulative pdf icin gerekli z-score'u veriyor olsa gerek.

Bana hesap sizin anlattiginiz kadariyla mantikli gelmedi, sd ile n^1/2 carpilmasi kismi anlamli bir sey ifade etmiyor. Eger yapilacak hesapta cok guzel denk gelmis sadelesmeler vs varsa bilemem, o zaman belki de mantiklidir.
  • f_d  (07.01.15 17:53:58) 
Ön not: Bu tür hesaplamalara aşinayım. Ama senden önceki arkadaşın ne yaptığı hakkında anca spekülasyon yapabilirim.

Faizlerin volatilitesini hesaplamak üç aşağı beş yukarı benzer

Arkadaşın varsayımı günlük faiz değişimlerinin birbirlerinden bağımsız ve aynı şekilde normal dağıldığı şeklinde (ecnebi literatüründe independent and identically distributed normal distribution da deniyor). yani X senin faiz değişiminse X ~ N(0,sig) şeklinde dağıldığını varsayıyor. Yöntem doğrudur yanlıştır bilemem.

Standart sapmayı gün sayısıyla çarpma hesabı da faizler günlük olduğu için onu yıllığa çevirirken kullanılır. Normal dağılan bir rasgele değişkeni bir sabitle çarparsan ortalaması ve varyansı o sabitle çarpılarak dağılımı bulunabilir, dolayısıyla standart sapma da kareköküne kadardır. Yani Y ~ (mu,sig) ise a.Y ~N(a.mu, sqrt(a).sig) olur. Gün sayısının karekökü bu yüzden alınır.

Çıkan sonucu bir güven aralığı (confidence interval - yani ileride gelen değerlerin %A kadarı bu aralıkta çıkacak) çıkarmak için çarpmış olabilir. Direk standart hatayı verir. Standart normal dağılımdaki 0.95lik alanı kapsayan değer bulunur. Mesela 95% güven aralığı mu +-1.96*sigma şeklinde geçer ama normal dağılım çift taraflı simetrik olduğu için =NORMSINV(0.975) alırsın. Senin arkadaş 80% güven aralığı almış gibi gözüküyor. Bu piyasa volatilitesi değil, faizlerin çıkma ihtimalini gösteren bir göstergedir.
  • jesters cap  (07.01.15 18:16:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.