[]

Kar Lastiği Olmalı mı Olmamamaalı mı?

Aracımda 4 mevsim lastik var ve antalyadayım.
Haftasonu Ankaraya gideceğim.
Kar lastiği mi almam lazım bunun için?
Bizim antalyada kar lastiği takılmaz.
4 takım bin lira. (17")
taktırmam gerekir mi?

 
Kar lastiğini zorunlu tutmuşlar mıydı öyle bişey hatırlıyorum


  • amator filozof  (05.01.15 20:58:04) 
kar için kış (kar değil) lastiği değil zincir kullanmalısın. 4 mevsim lastiğin varsa kış lastiğine ihtiyacın yok fakat karlı hava için zincir lazım.


  • nawar  (05.01.15 21:00:17) 
ben ankara'dayım ve 4 mevsim kullanıyorum. ama kar lastiği zorunlu. ceza yazıyorlarmış. ama anlamadığım birşey var. kışın 4 mevsim kullanamayacaksam bu lastiğin adı neden 4 mevsim? ben bunları 4 mevsimde de kullanabileceğim diye aldım.


  • sheridans  (05.01.15 21:01:02) 
Bildigim kadari ile kis lastigi ticari araclar icin zorunlu.


  • ruhi mucerret  (05.01.15 21:06:21) 
Hee evet sadece ticariler için zorunluydu..


  • amator filozof  (05.01.15 21:10:48) 
kis lastigi sadece ticari araclar icin zorunlu.

ankara tarafina giderken yolda karla karsilasmaniz oldukca olasi. zinciriniz olursa cok problem olmaz diye dusunmeyin, yerde kar birikintisi olmadan buzlanma olursa o vakit 4 mevsim lastiklerinizde tv'de gordugunuz turden goruntulere yol acarsiniz. illa aracla gitmeniz gerekmiyorsa aracla gitmeyin.
  • entrapmen  (05.01.15 21:13:06) 
Kis lastigi binek arac icin zorunlu degil. Ancak 4 mevsim karda buzda bi kar lastigi kadar performansli olmuyor sanki sanirsam zannimca


  • photo85  (05.01.15 21:14:32) 
Hemen olaya aciklik getireyim.oncelikle kis lastigi hususi araca henuz mecbur degil.dort mevsim diye bir lastik yok o pazarlama teknigi.bildigimiz lastik,yagmur kanalari falan ekleyip oyle bir ad verilmis.gelelim asil konuya.

Yilbasindan bir gun evvel istanbuldan ankaraya yola ciktim.normal lastiklerim vardi.zincir almamistim.normalde molalarla 5-6 saatte girmeyi planliyordum.yol 14 saat surdu.kis tecrubem fazla olmasina ragmen en son ankaraya 130 km kala park yerine girip bekleme yapmam gerekti.o arada yol buza donustu.bizim lastikler yalan olunca mecburen boluda dukkan actirip buyuk zincirler buldurdum.geldi taktik vs.buzun uzerinde zincirle gittik.buyuk eziyetti.gece gece duduklenmek paha bicilemezdi.

Otobanda kalan arac sayisi cok yuksekti.polis abilerde zincir yoksa 500 kusur ceza yapistiriyorlar bu arada.bu yuzden kisa sure icin kis lastigi almasanda yanina 2 set zincir al ve olcerek al uzerlerindeki degerlere guvenme.
  • cizgilipijama  (05.01.15 21:37:42) 
ticarilere değil her araca zorunlu yanlışınız var. aracın çekiş yaptığı tekerler kış lastiği olmak zorunda. öndense ön tekerler.
ticarilerde 4 teker... yakalanırsan 100 tl kitlerler...bir arkadaşın aracından alabilirsen al...
ekleme: hususilerde valilik karar alırsa zorunluymuş...
  • gotic  (05.01.15 21:48:02 ~ 22:00:15) 
kış lastiği karlı ve buzlu yollarda oldukça iyi performans gösterir fakat aşırı buzlu ya da buzlu ve eğimli yollarda sıkıntı olabilir bu durumda da zincir gerekecektir.

ikinci bir husus 4 mevsim lastikler M+S (mud+snow) olarak RMA'nın 4 mevsim için gerektirdiği standartları karşılar. Bu standart ıslak, kuru ve hafif kar şartlarında 4 mevsim lastik koşullarını sağladığını işaret eder. 4 Mevsim lastiklerinde M+S işareti olur bu da sizin kış lastiğine sahip olduğunuz manasına gelmez. Yaz lastiğine göre daha iyi bir kar performansı yaz lastiğine göre daha kötü bir kuru ve ıslak yol performansı manasına gelir kısacası pek işe yarayan bir lastik olduğu söylenemez. Tabi aracınızdan pek fazla performans beklemiyor kışında orada burada kaymadan gideyim diyorsanız tercih edebilirsiniz.

Şimdi gelelim kış lastiğine:

kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda hamurunun özelliğini kaybetmediği lastiklerdir. İşareti şiddetli kar işaretidir. Bazı kış lastiklerinde M+S ve kar işareti aynı anda bulunur bu da bu lastiğin fren performansı hariç çekiş performansının da %10 kadar iyi olduğu manasına gelir.
  • kangele  (05.01.15 21:53:03 ~ 21:56:14) 
ya geçen kayak merkezine (yokuşlu tam karlı bir yol) zincirsiz çıktı hatta yolda baya bir araç kalmıştı.
yine gider diye düşünüyorum ama yazdıklarınız düşündürttü açıkçası

  • kahve kokusu  (05.01.15 23:13:30 ~ 23:31:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.