[]

ev alalım mı kiralayalım mı çıkamadık işin içinden

5-6 ay sonra düğünümüz var ama hala ev konusunu netleştiremedik. elimizde nakit para olmadığı için kiraya yöneldik ama baktığımız muhitte (ikimizin iş yerlerinin alakasız yerlerde olmasından dolayı seçenekler sınırlı, ucuz olsun diye maltepe'ye kadar ilerledik) bütçeyi 1200'e kadar yükseltmemize rağmen internetten yaptığımız araştırmalarda doğru düzgün ev bulamadık. kiraya o kadar para vereceğimize daha uygun bir yerden ev alma ihtimalimizi düşündük ama o da açmazda. durum şudur:

200 bine ev alabileceğimizi varsayalım. Kredi peşinat için 50 bin nakite ihtiyacımız var. arabayı satsak 20 bin, 30 bin de borç harç bulabiliriz.

sıkıntı şu ki daha evlilik masrafları için 15-20 bin kadar harcama yapmamız lazım. öte yandan zaten ayda 1500 tl civarı eşyalar için taksit ödüyoruz (4-5 ay kadar daha sürecek) bu 15-20 binden hariç. düğünde 20-25 bin civarı takı vs. beklentimiz var bununla ev peşinatı için aldığımız borcu ödemeyi planladık.

sakin gibi görünüyorum ama zaman azaldıkça kaygılar artıyor. sizce bu hesap tutar mı? yoksa paşa paşa kiraya mı çıkalım. veya farklı öneriniz olur mu?

not: ailelerin mevcut durumda pek bir katkıları yok, durumları da yok zaten ancak takı falan takarlar. ikimizin geliri 4500 tl civarı.

 
İlk zamanlarda kendinizi sıkıntıya sokmayın. Daha uygun bi semte gidin.


  • amator filozof  (05.01.15 19:10:20) 
yani yaşım 25 hayat tecrübem ne derece size akıl vermeye yeter bilmiyorum başımdan evlilik de geçmedi ama bence kiraya çıkın başta... biraz dayanıp beyaz eşya yükünden, düğün masraflarından kurtulup öyle ev işine girişin derim. galiba arkadaşın dediği gibi daha uygun bir yere bakmak gerek.


  • aksach  (05.01.15 19:14:42) 
@aksach arkadaş gibi benim de bireysel tecrübem sıfır fakat genelde gördüğüm bu tür hesapların pek tutmadığı. 150k kredi 7 senede geri ödemede aylık taksidi 2500 lira aşağı yukarı. İlk etapta kendinizi bu kadar sıkmayın derim nacizane.


  • capitatum  (05.01.15 19:17:52) 
amator filozof +1.
yeni evliyken kredi/borç ödemek iyi fikir değil. daha uygun bir yerde biraz daha birikim yapın, önce düğün masraflarını falan halledin daha sonra duruma bakarsınız.

  • g7mor  (05.01.15 19:18:36 ~ 19:19:44) 
işyerleri nerde?


  • sta  (05.01.15 19:20:12) 
@sta, maslak-kozyatağı

krediyi 10 yıl düşündük.
  • holydreamer  (05.01.15 19:25:48 ~ 19:26:56) 
Simdi duruma bakalim. 5 ay 1500 tl odemeniz var. Bunun disinda 15-20 bin tl yapacaginiz masraflar var. Evi almak icin hem arabadan olacaksiniz hem ustune 30 bin lira borclanacaksiniz hem de kredi taksiti odeyeceksiniz yukaridaki odemelere ek olarak.

Dugunde sizin beklentiniz 20-25 bin gelecegi yonunde de, ya gelmezse? Elde olmayan paraya gore hesap kitap yapilmaz. Cunku evdeki hesap genelde carsiya uymaz. Ya beklediginizden az olursa? Dugunden gelenlere dokunmayin, yatirin onu hesaba. Dugun harcamalari hafifleyince dugunden gelenleri pesinata eklersiniz. Birkac ay kirada kalmak sizin icin daha iyi olacak gibi.
  • vesna  (05.01.15 19:26:12) 
valla 1200 kira iyiymiş.. hasanpaşa ya bir bakın. metrobüse yakın metro ya yakın. almayın bence ilerki yıllarda alın ev. zaten şu anda şişmiş durum da geçen sene aldığımız ev şu an da yüzde 30 zamlanmış durumda


  • mr fusion  (05.01.15 19:30:48) 
@mr fusion doğru söylüyor bazı dönemler ev fiyatları zıplıyor bazı dönemler dibe iniyor buna da bakın. zira biz böyle bir dönemde ev aldık 2007 haziran... o zaman ev fiyatları baya düşmüştü


  • aksach  (05.01.15 19:34:11) 
kentsel dönüşüm çerçevesinde ev artışı oluyor istanbul'da. bu doğrultuda 2-3 sene sonunda ev fiyatları daha makul düzeylere gerileyecek diye bir duyum aldım ben geçen ay. duyumu aldığım kişi de kadıköy'de bir emlakçı. tabii bu konuda daha farklı ya da detaylı bir bilgiye sahip kişiler varsa bilgilendirsinler lütfen.


  • vatandasacartcurtyok  (05.01.15 19:43:24 ~ 19:43:49) 
gençlerin atladığı bir durum var; eve göre alınan kimi eşyalar vardır, mobilya, perde vs. 5 ay sonra eve çıkacağız dediğinizde bir daha eşya alma riski doğuyor.

Şunu da düşünmek lazım, 200 bin liraya alacağınız evin de sizi tatmin etmeme ihtimali çok yüksek; o zaman eve tadilat parası vs. ödemeniz gerekecek. Yani 200 bin leralık ev 200 bin olmakla kalmayacak. Şöyle diyeyim, 200 bin leraya değil Maltepe, Tuzla'da felan ancak ev bulabilirsiniz, ya da bulacağınız ev, emlakçıların deyimiyle yıkılma arefesinde "yatırımlık" "kentsel dönüşümlük" bir ev olacak.

Toplamda, nacizane tavsiyem, kiraya çıkın. 2 yılınızı da gözden çıkarın, bu esnada da biriktirmeye çalıştığınız paralarla daha düzgün bir ev alırsınız. Ev fiyatlarının daha fazla yükselme ihtimali yok gibi.

Ekonomik sıkıntıyla başlayan evliliklerin çoğu bütün evliliği kaplayabilecek travmalara yol açabiliyor, değmez.
  • gochebe  (05.01.15 19:57:59 ~ 19:59:08) 
Ev alırken elinizde ne kadar nakit olursa o kadar iyi. O yüzden kirada otururken birikim yapmaya çalışın. Biliyorum hayat çok zor ama her ay maaşınızın yüzde onunu kenara atsanız 5 sene sonra elinizde peşinat olabilecek bir para olur. Hem emlak fiyatları istsnbulda 2000lerin başından beri gösterdiği hızlı yükselişi yavaşlattı. Pazar dengesini buldu, astronomik fiyatlar bir sure daha dengde kalabilir (tamamen tahmin yürütüyorum:) gochebe haklı, evlilikte maddi sıkıntı olursa işin tadı çok değişiyor. Borcunuz olacağına huzurunuz olsun, Bi şekilde birikim yapar yine alırsınız evi, dünyanın sonu değil kirada oturmak.


  • anten  (05.01.15 20:08:39) 
yaşınızı da yazsanız daha sağlıklı cevaplar gelebilirdi.

ne bileyim -30'sanız bu yaşta borç altına girmenin sıkıntı vereceğini düşünüyorum. hani azcık birikmişiniz olur, kenarda köşede arsanız olur, ailelerin durumu iyi olur o zaman tamam ama sıfırdan borca girilmez.

maddi sıkıntılar malesef aile içi huzursuzluklara neden oluyor. güzelce balayınızı, tatilinizi, arada hafif lükse kaçan harcamalar yapmadıktan sonra ne anladım ben o evlilikten. en güzel çağlarınızı evde oturup ay sonunu nasıl getirsek diye düşünmek, sürekli gerginliğinizi birbirinize yansıtmaktansa eviniz olmayıversin.

azcık birikim yapıp bi 5-10 sene sonra düşünün ev almayı. birikim yapamıyosanız zaten kredi öderken de zorlanırsınız. belli mi olur belki ikinizden biri iş değiştirir başka yere taşınmak zorunda kalırsınız.
  • seksen9  (05.01.15 20:16:40) 
ooo efsanevi bir duyuru olmuş. duyuru kullanıcılarının ilk kez 25 yaşındayım, hayat tecrübem size akıl vermeye yeterli gelmeyebilir dediğini okudum. sonra bunu onaylayanlar da olmuş.

vay anasını. halbuki bir duyuru kullanıcısı 25 yaşında hayatı yaşamış, her şeyi bilen, 50-60 yaşındakileri karşısına dizip de ayar veren, terbiye eden insandır.

kişisel görüşüme gelirsek (ev alma ve yüksek miktarlı borç ödeme tecrübem yok, ancak hayatınızda bu kadar değişikliklerin olduğu, evlilik masraflarınızın ve taksitlerinizin olduğu dönemde ev alma işine girmeyin derim ben de. 2 sene bekleyin. eşya taksitleri bitsin, rahatlayın. eğer 10 bin liralık maaşlarınız yoksa gereksiz borç altında sıkılırsınız.

ömür boyu mutluluklar şimdiden.
  • mea maxima culpa  (05.01.15 22:30:54) 
Benzeri başımızdan geçti.
Öncelikle ilk önerim: Evlenmeden önce evin her eşyasını sakın almayın. İçinde yaşadıkça eşyaları tasarlayın planlayın, alın.
Yatak, Buzdolabı, Çamaşır Bulaşık fırın/ocak ve oturacak minimum birşeyler vs yeterli. Ama bunları aırken de fiyt /performans en iyilerini araştırıp alın. İçinde otururken ihtiyaca göre alın.
3 Sene para biriktirin. Muhitleri aceleye getirmeden daha çok inceleyin araştırın, nereden ev alınır bakın.
Krediyi 60 aya indirebilecek kadar peşinatı toparlayıp, krediye girin. Genel olarak Ev kredisinde o çekilen kredinin karşılığı (yani ev) var olduğu için risk çok değildir. Korkmayın yani.
Mutluluklar,
  • Ruprect  (05.01.15 23:17:41) 
önce evlenin, bir sene filan bir geçsin.

ondan sonra karar verirsiniz, evlendikten sonra pişman olan cok insan var. bir de ev borcuna girip mecburiyeti katlamayin.

mutluluklar dilerim.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (06.01.15 15:20:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.