[]

Trans/Eşcinsel'lere neden hoşgörü göstermeliyiz?

Öncelikle artniyet yok, gerçekten öğrenmek istiyorum.

Translık, eşcinsellik insan tabiatında olan şeyler mi? Bunlar düşününce bana sapkınca şeyler gibi geliyor.


 
onların insan olduğunu kabul edip ona göre davransan yeter. herhangi bir insana normal şartlar altında ekstra bir hoşgörü göstermene gerek yok.


  • nawar  (05.01.15 18:23:52) 
aslında ekstra bir şey göstermemeliyiz. normal insan gibi davranılsa yeter sanırım. kimsenin fazladan bir beklentisi yok.


  • c1b2k3  (05.01.15 18:24:07) 
konuyu derinlemesine bilemem fakat hetero erkek olarak trans bireylerden hoşlanıyorum. cinsel deneyim yaşamışlığım var. bana iğrenç gelen kadınsılık barındırmayan şeyler. başkasına da o çekici geliyor; sana hepsi iğrenç geliyor. ayrıca hetero olmuyorum galiba böyle bir durumda. trans seviciyim.


  • Yehova  (05.01.15 18:24:18) 
@mor bembombom heteroseksüellik insan fıtratı olduğu için bence.


  • jihat  (05.01.15 18:24:51) 
(bkz: birazdan buralar karışacak )

translık ve eşcinsellik insan tabiatında olan bir şey. osmanlı'da bile örnekleri var. trans veya eşcinsel olmayan, sizin tabirinizle "normal" olan insanlar da gayet sapkın olabilir. sapkınlığın cinsel tercihlerle hiç bir alakası yok.
  • the silent enigma  (05.01.15 18:25:01) 
insan tabiati seyin ne oldugunu nereden biliyorsun? insan icin dogal olan olmayan nedir? ahlakli, sapkın, sapık tanımlarını neye göre kuruyorsun? sana sapkınca geliyor olmasi yeterli mi bu insanlari yargilamak icin? sen kimsin?


  • jaygatsby  (05.01.15 18:26:36) 
İnsanların -karşılıklı rıza çerçevesinde- kimle yattıkları sadece kendilerini ilgilendirdiği için hoşgörü gösterebilirsin mesela. Seni ilgilendirmez, beni ilgilendirmez. İyi insan olup olmadıklarına bak, hetero/bi/eşcinsel/trans olup olmadıklarına değil.


  • m e l t e m  (05.01.15 18:27:14) 
Herhangi bir insana zararlari mi var secimlerinin?
yok.
O zaman bir insana gosterilmesi gereken minimum saygi neyse onu da hakettiklerini dusunuyorum. Tercihleri kendi hayatlarini belirler. Kime ne zarari var.
  • rayde  (05.01.15 18:27:20) 
reserved. -reklam alınır-

yorum: ulan yıl bilmem kaç hala sen şunla sevişme sen şundan hoşlanma diye yorum yapılıyor :D birader translar ya da eşcinseller seni mi.... ? :D insanlar nasıl mutluysa öyle olsun bırak. insan tabiatında olmasa bu eğilimi nasıl gösterecekler? :) hayvanlarda da bu tarz eğilimler var, insanlarda da :) intihar etme de bir eğilim, suç işleme de bir eğilim, heteroseksüellik de bir eğilim, pedofili de bir eğilim. insan tabiatında hepsi var :)
  • secilmis uye  (05.01.15 18:31:58) 
@antikadimag az önce milyonlarca eşeysiz üreyen canlının ahını aldın. bununla da yetinmedin cinselliği üremenin parçası olarak gördün. umarım cinsel ilişkiyi yalnızca ve yalnızca üreme amaçlı yapıyorsundur. artık kiminle birlikte oluyorsan onla seks sırasında korunuyorsan ya da vajinal birleşme (uygun tabir bulamadım) dışında herhangi bir şey yapıyorsan çok büyük yanlışın var (ya da iki yüzlüsün)


  • nawar  (05.01.15 18:39:28) 
Bence insan tabianda olan normal bir durum degil, bir tur hata ya da ariza.
Ekstra bir hosgoru gostermeye de gerek yok, hor gormeye de gerek yok. Trans iste, kendi halinde, kimseye zarari yok. Bence igrenc birsey ama benim icin pirasa yemek de igrenc birsey. Pirasa yiyenlerle de derdim yok.

  • delifaruk  (05.01.15 18:44:05) 
@mor bembombom abi kadın hakları falan ne alaka? @ antikadimag'ın da dediği gibi cinsellik canlıların üremesi olayıdır. dolayısı ile de bu olay insan türüne aykırı.

ha hoşgörü konusunda eyvallah. her birey kendi sınırlarında özgürdür vesselam.
  • jihat  (05.01.15 18:45:21) 
@jihat cinsellik sadece üreme için yapılmaz. sen daha önce cinsel birliktelik yaşamadın sanırım. Yaşadıysan da çocuk yapmak için mi yaşadın?


  • secilmis uye  (05.01.15 18:47:31) 
@secilmis uye; mesele cinselliğin neden ve nasıl ortaya çıktığı. şu anda ne için kullanıldığı değil.

örneğin parfüm şişesinin asıl amacı görsel haz ve esansı saklamaktır ama insanoğlu bunu çeşitli uzuvlarına duhul etmek suretiyle kullanırsa amacına ters/anormal bir durum ortaya çıkar. kimse neden yaptın deme hakkına sahip değildir orası ayrı.
  • antikadimag  (05.01.15 18:53:07) 
sana neden hoşgörü göstermeliysek ondan +1

daha ayrıntılı atar yapan arkadaş çıkar nasılsa diye kendimi yormuyorum. saygılar selamlar.
  • merena  (05.01.15 18:53:37) 
@antikadimag iyi de her şey çıktığı gibi kalmak zorunda değil ki insan gelişiyor, zevkler değişiyor, ihtiyaçlar değişiyor, tercihler değişiyor, duygular, doğa, dünya, evren, her şey :)

insan doğasına aykırı diye homo erectus mu olalım? :)
  • secilmis uye  (05.01.15 18:56:38) 
hoşgörü göstermemeliyiz. çünkü ortada hoş olmayan, tahammül edilemeyen, katlanılacak bir durum yok. başka bir açıdan; herhangi bir insana ne kadar ve hangi konularda hoşgörü gösteriyorsan o kadar göstermelisin. lgbt birey olması farklı tavırlar geliştirmeni gerektirecek bir durum değil


  • sheridans  (05.01.15 18:56:43) 
eşcinsellik insan tabiatında olan bir şey değil. hayvan tabiatında olan bir şey de değil. çiftleşmenin amacı nesli devam ettirmektir, bunu nesli devam ettiremeyecek şekilde yapmak anormaldir. lakin, insanlar özgürdür. senin özgürlüğünü kısıtlamayan bir şeye karışamazsın. karışmamalısın.


  • icim urperiyor  (05.01.15 18:57:20) 
cinsellikte temel amaç zevk almaktır. bütün canlılar alemininin (taksonomi olan alem) %90'ının aksine insanlar olarak biz zevk için birlikte oluyoruz. üreme farklı bir şey. sadece ve sadece çocuk yapmak için birlikte oluyorsanız buna saygı duyarım tabii. bu arada, konu seks iken "cinselliğin ortaya çıkışı..."/"çiftleşmenin amacı..." diye bir başlangıç bitişine bakmadan çok saçma. zaten bitişi de saçma o başka.

ha diyeceksin ki o zaman "madem zevk işi sen neden hemcinslerinle birlikte olmuyorsun ?". gelecek çünkü bu soru bana olmasa da burada bu şekilde yazanlara. şöyle ki eşcinsellik bir yönelim. tercih değil. örneğin yemek konusu tercih meselesidir. tadını sevmesen de, peşin yargılı olsan da belki bir restoranın o yemeği iyi yaptığını vs. duyup gidip deneyebilirsin. bu yolla bakarsak tercih diye görenler, gidip hemcinsleri ile birlikte olmayı denesinler. e tercih nasıl olsa sevmeseniz de tecrübe etmiş olursunuz en azından. yönelim ise farklı bir şey.
  • nawar  (05.01.15 18:58:58) 
@nawar sana da aynısını kopyalayayım. "mesele cinselliğin neden ve nasıl ortaya çıktığı. şu anda ne için kullanıldığı değil."

cinselliğin tek nedeni üremedir. başka hiçbir nedeni yoktur. yan ürün olarak verdiği zevk için kullanılması onu bu gerçekten ayırmaz. isteyen cinsel organıyla istediği gibi bu yan üründen istifade edebilir. hatta bireysel olarak kendisi hemcinslerine ilgi duyuyor olabilir ancak bunun onu norm dışı yapmasından kaçamaz. biyolojiye gözünü kapayıp homo=hetero denklemi kuran adamı ciddiye alamam.

tamamen biyolojik bir olaydan bahsediyoruz. bunun evrimleşme sürecini de takip edebiliyoruz. neden evrimleşmiş? üremek için. neden zevkli? canlıları üremeye teşvik için. bu konuda gereksiz bir tatavaya gerek yok.

jared diamond - seks neden keyiflidir konuyla ilgilenenler için.

edit: istifa >>> istifade
  • antikadimag  (05.01.15 19:00:28 ~ 19:15:12) 
hayvan dendi geldim :)

en.wikipedia.org
  • soso  (05.01.15 19:00:39) 
escinsellik hayvanlarda yok diyenler icin

en.wikipedia.org

insanlarda normal degildir diyenler icin

en.wikipedia.org

fıtrat zıtrat deyip batı oyunu, müslümanlıkta yeri yok diyenler icin

wikiislam.net
  • jaygatsby  (05.01.15 19:03:58) 
@secilmis uye

katılıyorum. hatta insan doğası dersek bile doğru ifade edemeyiz bence. sonuçta "the insan"ın doğasına aykırı olan bir şey "that particular insan"ın doğasının ta kendisi olabilir. herkes istediği gibi yaşayabilir.

ama çıkıp da homoseksüellikle heteroseksüelliği benzer şeymiş gibi göstermek çok abes. eyyorlamam bu kadar.
  • antikadimag  (05.01.15 19:04:43) 
hoşgörü göstermeyin. ne öyle haşarılık etmiş çocuğa neyse kereta der gibi. doğal olmayan, normal olmayan, işlevsel olmayan, caiz olmayan vs. ne ile rasyonelleştiryorsanız bir kenara koyup insanca yaşamaları için en azından saygı gösterin.

sadece bir "şey" olduğu için bir kenara itilip ölmek durumunda olan insanlara fırsat vermiyorsanız en azından olanları da engellemeyin.
  • caylaktozu  (05.01.15 19:27:44) 
@krem peynir, abi sende çok genelleme yaomışsın ama. o zaman katillere, hırsızlara falan da saygı göstermeliyiz insan oldukları için?


  • jihat  (05.01.15 19:46:00) 
Hoşgörü göstermemeliyiz.
Diğer insanların seçimleri bizden farklı olunca hoşgörü göstermek değil, seçimine saygı duymak gerekiyor.

Ben de doğal olmadığını düşünenlerdenim. Osmanlıyı örnek gösterip duruyorlar ya da daha eskileri. Tarihsel geçmişini çok irdelemedim, gerek de yok.
Biyolojik olarak üremeye programlandıysak bu tür bir ilişki doğal olan olmamalı.

Yine de, kimsenin ne yediğine karışamayacağım gibi cinsel hayatına da karışamam. Böyle bir hakkım yok.

Onlar için üzülüyorum. Zor bir hayat olmalı. Toplumdan dışlanma tehdidiyle yaşamak, dışlanmak. Kimsenin malına canına kastları yok, kendilerine kendilerince bir yol seçiyorlar ve toplum bunu kabul etmediği için yapmak istemedikleri şeyleri yapıyorlar. Ailelerine, topluma yalan söylemek zorunda kalıyorlar, belki istemedikleri işleri yapıyorlar. Hor görülüyorlar. İkinci sınıf vatandaş gibiler. Onlara yapılanlara sessiz kalmak, köleliğe karşı çıkmamak gibi bir şey bence.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (05.01.15 19:52:32) 
Neden cevap yazıyorsunuz ki bu mantığa?


  • 35.spartalı  (05.01.15 19:59:30) 
Sapkınlık biraz göreceli bir durum. Hatta aslında ahlaksız bulabilirsin, ama bu saygı duymaman için sebep değil. yoksa ortalama bir Türk vatandaşının günlük hayatta yaptığı birçok şeyi sapkınlık olarak görecek çok uç insan var burada. Onların bunu bole düşündüğünü hayal etsene. Bira içene niye saygı duymalıyım? Bence sapkınlık dese insanlar nasıl olur? Ki bira içmenin sapkınlık olduğuna inanan insanlar da var bu ülkede.


  • anten  (05.01.15 20:24:27) 
öğrenmiş olduğumuz bir çok kavram, öğretenler tarafından bize "iyi" ve "yüce" gösterilerek kavramın içerisindeki iktidar ilişkilerinin gizlenmesi sağlanıyor. Bu kavramları da biz saflığımızla iyi belleyip pelesenk ediyoruz dilimize. "Hoşgörü" kavramı da bu türün başat örneği. Oysa irdelendiğinde, hoşgörü egemen olanın ezilen/egemen olmayan üzerindeki iktidarını simgeleyen bir tavrı niteler. Bir yaşlı, gencin bir hatasını hoşgörür, baba oğlunu, tanrı kullarını, devlet kapıkullarını ...

Oysa bize benzemeyenlerin bizimle yaşayabilmeleri için en son gereken şey hoşgörüdür, olmazsa olmaz şey ise saygı. Saygı da hoşgörünün aksine, karşısındakini kendiyle eşit "say"maktan geçer ve bu durum herkesin dilediği cinsel tercih/yönelim ile yaşayabileceği bir toplumun en önemli anahtarıdır.

edit : @35.spartalı hayata islamcı/cemaatçi pencereden bakan tiplerin geleneksel provakatif ve kendince soru sorarken düşündürdüğünü, aslında bir nevi cevap verdiğini düşünen bu tip duyurulara oldukça alıştık. Kendi adıma bu duyuruya yazdığım cevap, soruyu sorana ilişkin değil.
  • gochebe  (05.01.15 20:31:33 ~ 20:34:53) 
eğer ki seni rahatsız edecek ve özgürlüğünü elinden alacak şeyler yapmıyorsa, kimseye bir zararı dokunmuyorsa ne olursa olsun o insana saygı göstermek zorundasın, trans ve eşcinsel bireyler de dahil.Onlara saygı göstermek lütfedilecek bir durum değil


  • isadora  (05.01.15 20:33:25) 
hoşgörü göstermemek için nedenimiz ne olabilir?

-bu işler günah diyosan(ki dinlerde de yeri vardır transeksüelliğin, cinsiyet değişimine bazı durumlarda cevaz verilir); benim de işlediğim her günahta dışlanmam gerekir.
-vücudunu değiştirdiği, fıtratına aykırı hareket ettiği içinse; estetik yaptıran, saçlarını boyayan, dövme yaptıran, kulak deldiren, kaş-bıyık aldıran, ağda yapan insanları da dışlamam ama öncesinde bunları yapmamam gerekir.
-sevişme tarzları farklı, sapkınca olduğu için diyosan heteroseksüel olup gayet de sapkın fantezilerimiz olabilir.

benim anlamadığım biz kimiz ki dışlıyoruz amk? dışlayınca elimize ne geçiyor? yoldan geçen kadınlara laf atan o.ç.leri dışladık mı ki? karısına fiziksel ve psikolojik şiddet uygulayan adamları dışladık mı ki? çalışanını taciz eden patronu dışladık mı ki? altı üstü hemcinsinden hoşlanan insanları dışlıyoruz?

transeksüeller neden sadece seks işçiliği yapmak zorunda? soliter oynamaktan beyni sulanan memurlar kadar iş yapamaz mı? öğrencilerine saygı duymayan bir öğretmen kadar ders anlatamaz mı? hastanın yüzüne bile bakmayan doktorlar gibi ilaç yazamaz mı?

insanların seçimine, yönelimine göre hoşgörü göstermek gerekiyorsa baş örtülü bir kadına gösterilen hoşgörü de abes kaçmaz mı? kadının fıtratında kapanmak var diye mi işin içinden çıkmalıyız?

erkeksin sanırım, çünkü kadın olup bi kere bile iğrenç insanların sözlü-fiziksel tacizlerine maruz kalsaydın daha iyi empati yapabilirdin. bize garip gelmesi olayı saçma yapmaz.

(soruyu biz olarak sorduğun için biz olarak cevap verdim. yoksa hadi hoşgörü gösterelim demek bile saçma. her canlıya olduğu kadar haklarına saygı duyacaksın.)

uh yorumları okumadıydım tekrar geldim. eğer bi kere bile lezzet almak için yemek yemediysen, sadece karnını doyurmak, vücudundaki madde döngüsünü devam ettirmek için besleniyosan haklısın.

ama umarım fıtratındaki 'zevk alma'nın da varlığı kabul eder ve zevk aldığın için de sevişirsin.
  • seksen9  (05.01.15 20:53:28 ~ 21:04:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.