[]

Çocuklar için genel kültür?

Selam genşler,

12 yaşında Orta 1 e giden bir yeğenim var ve evde internet ve bizim eski brittanica ansiklopedilerden yok. Doğal olarak genel kültürü çok zayıf. E televizyonlar da malum. Bu çocuğa nasıl bilgi pompalamak lazım? (Kitap ve film haricinde)

Şimdilik aklıma gelen National Geographic dergi üyeliği ama kids versiyonunu alırsam çok basit kalacak gibi geliyor. Ne dersiniz? Böyle kaynak olarak da kullanılabilecek neler önerirsiniz?

 
gazete dergi ve bol bol hikaye kitabi.


  • baldur2  (05.01.15 09:44:20) 
Tiyatroya gidebilirsiniz. Şehrinizde olan resim sergilerine, konserlere gidebilirsiniz.
Müzeleri gezebilirsiniz. Doğa tarihi müzesi çok güzel bilgi pompalar. Bir kere değil birkaç kez gitse daha iyi olur. Yaşadığınız şehirde var mı bilmiyorum tabii. İzmir'deki çocuklar bu yönden epey şanslılar. Doğa Tarihi Müzesi, Bilim müzesi, TCDD müzesi, Kadın Müzesi, Oyuncak Müzesi, Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, Arkeoloji Müzesi ilk aklıma gelenler. Müzeler Ufku açmak için çok iyi oluyor. Çocuğu sıkmadan, eğlenceli hale getirerek gezmek iyi sonuçlar veriyor. Barajlara, ekili alanlara, köylere gidebilirsiniz, doğa yürüyüşleri çok iyi olur.
Çocuk görerek, dinleyerek ve içine girerek öğrenir.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (05.01.15 10:01:08) 
Maalesef burası trakya'da bir ilçe. Çok seçenek yok.

Dergi hakkında ne düşünüyorsunuz. Kids ya da normal? Ya da başka bir dergi?
  • birkac sorum var  (05.01.15 10:05:20) 
Tudem'in güzel bir dergisi var, ona abone olabilirsiniz. www.tudem.com

Bilim Teknik'in Bilim ve Çocuk Dergisi var.

Tudem, Gün Işığı Yayınları, Can Çocuk'un sürükleyici kitapları var.

Televizyonda bu kanal var: www.facebook.com

yumurtaliekmek.com

Ayrıca yaşına uygun pratik matematik, eğlenceli bilim aktiviteleri, atölyeleri var, bilim merkezlerini gezmeye gidebilirsiniz.

Bir de şu var: cicicee.com

www.bilimkahramanlari.org
  • kaset  (05.01.15 10:05:47) 
birlikte belgesel izleyin izlettirin yada onunla birlikte gezin. gezerken anlatın sohbet edin.(tabi burada anlatıcı-aktarıcı olarak sizin genel kültürünüzün boyutu da önem kazanıyor) öncelikle görsel-işitsel hafızasını desteklemek gerektiğine inanıyorum kesnilikle.

kendimi düşünüyorum onun yaşlarında okuldan gelip national geographic teki lonely planet serisini izlerdim 45 dakikalık bölümlerdi ve deli zevk alırdım. yazın müze kart alıp bol bol yer gezdirin ama bilinçli gezsin yani aa ne güzel seramik, ne tarihi kapı, ne renkli motif gibi değil. bana büyük katkısı oldu diyebilirim gezerek öğrenmenin.

yani demek istediğim, okuma, dergi aboneliği... bunlar okuma alışkanlığı olmayan hele bilgisayara doğan çocuklar için direk rafa kalkacak alternatifler bence...bir iki bakıp geçecek. ilgi alanını oluştursun sonra üzerine okur zaten. önce kendini keşfetmesine izin vermeli. ve bu eğlenceli yollarla yapılmalı
gördüğümden öğrendiğimi kitaplardan öğrenmedim ben. kitapla sadece kelime hazinem genişledi. genel kültürüm ve algım izlediklerimle arttı.

ha bir de eğilimi varsa bi müzik türü söylemeye yada enstruman çalmaya başlayabilir. enstruman çalmak o enstrumanla çalınan müziğin gelmişini geçmişini bilmek nasıl doğmuş nerelerde kullanılmış bestecileri nelerden etkilenmiş, hangi devirde nasıl değişime uğramış neden bunun toplumla bağlantısı nedir... filan ciddi genel kültür ve olaylar arası değerlendirme yeteneği verir insana.
  • gis  (05.01.15 11:58:41) 
bir de şu var "çevresinde merak edilecek şeylerin konuşuluyor olması lazım" kısmına kesinlikle katılıyorum.
fakat anne ve babası okursa çocuk da okur a katılamıyorum yada ben çok kötü bir örneğim heralde. annem deli gibi kitap babam günde 3 gazete okur. bu eskiden beri böyleydi. ben ise okumaktan çok çabuk sıkılan bi insanım. dikkatimi veremiyorum. konuşma sohbet beni çok daha çabuk yakalıyor. buna sebep yine annem babam çünkü evde bişey iş yaparken sürekli konuşurlar. "böyle yapıyorum çünkü şöyle olmasını istiyorum." yada "ben şöyle düşünüyorum ya sen?" şeklinde. çocuk da ister istemez duyuyor.
çocuk negatif-pozitif herşeyi duyar anlamaz sanılan anlarda bile. evdeki gerginliği/mutluluğu hisseder ve bu onun karakterine işler.
  • gis  (05.01.15 12:08:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.