[]

yemek yerken ilk başta ya da en sonda çorbanın içilmesi

bugün hürriyet'in pazar ekinde bir haber vardı, sitelerinden aradım bulamadım burada alıntılayacağım:

"...öncelik et ve sebzede. bunları birlikte tüketebilirsiniz. İkinci sırada bakliyatlar, üçüncü sırada salata var. çorbayla yemeğe başlamayıysa önermiyorum, o en son yenmeli. vücudun sevdiği, ihtiyaç duyduğu protein ve yağları bu sıralama içinde alabiliriz..."

Söyleşi "Beden Aklıyla Zayıfla" kitabının yazarı Dr. Fevzi Özgönül ile gerçekleştirilmiş, ama haberde bu sıralamanın mantığı tam olarak açıklanmıyor, ben tam olarak anlayamadım. Benim ortalama bir ana öğünüm 10-15 dakika sürüyor, bu süreçte çorba içtiğim günlerde bunu en başta ya da en sonda gerçekleştirmemin -ki adetimizde çorba önceliklidir, onun da gerekçelerini sunabilirsiniz- ne gibi bir avantajı ya da dezavantajı var anlayamadım, çorba-protein-sebze-salata/yoğurt içerikli öğünümde sıralamada değişiklik yapsam da tüketim miktarımda bir değişiklik olmadığı varsayımı altında.

 
bunlar trofoloji denen geri kalmış bilimin yanıtlayacağı sorular. mide pepsin üreten, o pepsinle protein hidrolizi yapılan yer. burada proteinlerin pepsine ulaşmasını engelleyen her şey, proteinlerin sindirimini verimsizleştirecek. aslında proteinli yemekleri başlı başına bir öğün olarak planlamak lazım galiba. bunlarla olabildiğince az antiasit içeren yan gıdalar tüketilmeli.
ama trofolojide ve tıbbın alakalı dallarında fikri birliği görmedim ben.
çok çelişkili görünen tavsiyeler var
  • namus ninjası  (04.01.15 19:41:18) 
Benim bildiğim, proteinlerin aminoasitlere ayrışması için aç karınken yenmes daha etkili çünkü o zaman salgılanıyor ve sadece ona yoğunlaşıyor.

Diğer tarafta spor yapanlar için, farklı şeyler söyleniyor., kilo aldırdığı için.

Ama birlikte almak daha faydalı. Hele et gibi zararlı şeyler için mide daha farklı asit salgılıyor ve bir sürü artık oluşuyor.

Meyveler tok karınla yenmemeli mesela, mide doluyken yenince bekliyor midede. Midede sindirilmiyor çünkü.

Çok farklı şeyler, bunlara kafayı takınca biraz sorun oluyor ama düzene oturtunca vücut alışıyor zmaanla.
  • Cursed Chico  (04.01.15 20:11:41) 
geçen diyetisyen ayça kaya, yemeğe çorba ile başlamanın iştahı açtığını, avrupalılar gibi salata ile başlanırsa çiğneme ihtiyacı tatmin olacağından devamında daha az yeneceğini, bunun daha sağlıklı olduğunu söylüyordu.


  • manuel mandalina  (04.01.15 20:18:00 ~ 21:00:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.