[]

Veganların kısır tartışmaları hakkındaki yorumunuz

Ülkedeki çoğu sol, aslında sol sağ futbol takımı din filan hepsi içinde keskin bölünmelerde olduğu gibi üç beş vegan arasında da bölünmeler yaşanıyor.

Mesela şu konu hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum.

Vegan, hayvansal bir şey kullanmayan kişidir, etik ya da başka sebeplerden olabilir bu. Etik genelde duygusal, diğeri anarşizme yakın, sömürüyü reddetmek.

Tartışma konusuysa, vegan olmadan önce diyelim deri ayakkabısı var, yün kazağı var kişinin. Vegan olduktan sonra bunları napacağını bilemiyor. Hayvansal ürün bunlar ve içinde kan gözyaşı ve zulüm var. Seçenekler:

-çöpe atmak yenisini almak: israf etmiş olur,yenisini alınca da tüketim yapmış olur ve yeni ürünün üiretilmesi için su vs harcanıyor, yani Doğa ya zarara katkı sağlar.

-bağışlamak: o kadar fakir vs varken onlara vermek olabilir. karşı görüş, o zaman et al dağıt gibi bir argüman, ne alakaysa.

-kullanmaya dvam etmek: parası yok mesela ya da tüketim yapmak istemiyor, devam ediyor. Vegan biri nasıl yapar bunu deniliyor, duygusal bakılıyor çümnkü. Bir koyunuın acı çekmesi filan var o kazakta.


TArafsızca yazmaya çalıştım görüşleri. Siz böyle bir durumda olsanız ya da böyle bir durumdaki kişinin yerinekoyup neler düşünebilir misiniz?

 
Kisir tartismasi diyince kisirda hayvansal ne var diye dusundum :( Ustune ustluk bir de canim cekti :D

Bagislamak daha mantikli burda bence, et alip bagislamaktan farki surda ki burda olan bir seyi elden cikartmak istiyorsun. Et almazsan dagitma gereksinimin kalmaz.
  • ruhi mucerret  (03.01.15 20:50:58) 
hali hazırda olanları kullanmaya devam en mantıklısı görünüyor, hatta benim açımdan tartışmak bile manasız.


  • doxanikee  (03.01.15 20:51:09) 
Ben de canı kısır çekenlerdenim :) Bir süre "Kısır da mı olmuyor" diye şaşırdım.

Çöpe atmak israf bence. Öyle bir durumda olsam önce bir kullanmayı denerim; eğer içime sinmezse bağışlarım. Başka biri yenisini alacağına halihazırda olanı kullanmaya devam etsin.
  • aychovsky  (03.01.15 20:54:46 ~ 20:55:26) 
3 en mantiklisi. biraz da et yemeleri lazim kafalari az calisiyor.


  • divit  (03.01.15 21:03:47) 
vegan kişisi o güne kadar yediği hayvanların yağlarını proteinlerini bedeninden nasıl atacağını düşünüyor mu? içtiği sütlerin kalsiyumları çoktan kemikte kalsiyum fosfat oldu. yadiği etlerden gelen demir hemoglobin olmuş damarda dolaşıyor. bunları atamadıktan sonra kırkılmış koyunun, filetolanmış ineğin hesabını sorsa ne sormasa ne?
bu konuda aşırı derecelerde doğallık safsatası üretmeye meyilliyim, ama bence tek ahlaklı et elde etme yolu en geleneksel yöntemlerle avlanmak. zıpkınla balık, koşup yorarak antilop. eline değnek alıp sığır gütmeye başlayınca o iş boka sarıyor. sürüye köpek istihdamıydı, tasmaydı derken istismar çeşitleniyor.

  • namus ninjası  (03.01.15 21:12:15 ~ 21:13:01) 
Onlarin yerinde olsam, kesinlikle atmazdim. Hayvan oldurerek imal edilen mali tukerek hayvanlarin olumune katkida bulunmus olursun, ayakkabiyi kullanarak degil. Bir ayakkabiyi ya da cantayi alman, onu tuketmen demektir, ayakkabiyi satin alman onu tuketmendir. Dolayisiyle vegan olman olmadan once aldigin tum ayakkabi ve diger hersey tuketilmis ve katki bulundugunu dusundugun seylere katkisini yapmistir. Bu noktada cope atmak vegan zihniyetiyle celisen bir hareket.

Simdi bu noktada "e ozaman raftaki urun de coktan bir hayvani oldurdu, satin alman birseyi degismez demen lazim degil mi?" sorusu gelebilir. Fakat orada bir ayrim var. Raflardaki urun azaldikca yerine yenisi eklenir, bunun icin yenisi uretiliyor. Satin almazsan yenisi uretilmeyecek.
  • delifaruk  (03.01.15 21:17:19) 
cope atmak o adamin gosteris icin vegan oldugunu gosterir. niye cope atilsin abi, akil var mantik var. kullanmaya devam ederim ben.


  • bohr atom modeli  (03.01.15 21:20:37) 
iki gün önce burada benzer bir duyuruya cevap yazmıştım
(git: 885543)

@namus ninjası
et ve mercimekten alınmış proteinleri birbirinden ayrıştırıp vücudumdan nasıl atabilirim, önerin var mı ? :)

bu dünyaya hiç kötü iz bırakmadığım gibi bir fikrim yok, kullandığım ürünlerin ambalajları, ulaşım için kullandığım petrol, çamaşırları yıkadığım deterjan vb. şeyler var

kişisel olarak uğraşım "ileriye dönük", hayvanlara ve çevreye zararımı en aza indirerek yaşamak
  • freebird5406_2  (03.01.15 22:04:53 ~ 22:23:53) 
vejetaryen ve veganlarla ilgili bir mevzuda da arada biri fırlayıp "et yesinler, beyinleri çalışır" gibi ilkokul 2 seviyesinde cümleler kurmasa keşke. süper laf koyuyonuz yani ajdkdf

vegan değilim, askere gidene kadar vejetaryen yaşadım ve veganlar bildiğim kadarıyla "ellerinden geldiğince en az zararla" yaşama derdindeler. yani her şekilde dünyaya zarar vermeye ve zarar veren sistemin önemli bi parçası olmaya devam ettiğimizi farkındalar. çocukluğu ve gençliği kebapla ve et yemenin önemiyle geçmiş insanlar bunlar, sonra bi gün gelip vegan olmaya karar veriyolar, sizden daha az bilgili veya akılsız değillerdir emin olun, yeterince okuyup etmişlerdir.

ben olsam napardım sorusuna gelirsek. ben gayet deri ceketlerimi başkasına verdim mesela, ihtiyacı olan birine. çöpe atasım gelmedi ama kendim kullanmak da istemedim. her yerde hayvanların eğlence, yemek, giyim, vs sektörlerde kullanmasına karşı olduğumu belirtirken yersiz olurdu "daha önce aldım, giyebilirim" demek.
  • nathanieltroy  (03.01.15 22:12:17) 
yünü kırkıldığı için acı çeken koyun görmedim ben hiç, veganlar o olayı yanlış anlamış bence..asıl kırkmazsan hayvan yoluk yoluk olur yavv. baharda kırkmasınlar da bi görsünler yazın ne oluyo o hayvanlar -tabi ciddi cidi hiç domestik hayvanımız olmayacaksa hepsini yabani koyun olarak doğaya salacaksak bilemiyorum :D
neyse çöpe atamam param varsa birine verir görüşlerime uyanı alırım, param yoksa kullanmya devam.

  • niye ama  (03.01.15 22:20:51) 
ben yine de et yemeleri taraftarıyım, bazen tartışmalarına denk geliyorum etin faydasını anlıyorum resmen :D ineklerin sütünü çalıyoruz falan diyorlar asdskjl o sütü 2 gün sağma da bak hayvan ne hale geliyor.


  • divit  (03.01.15 22:30:02) 
Koyunlar acı çekiyor yünleri alınırken. Giysileri çalınıyor en önemlisi.

www.google.com.tr


Hem hiç acı çekmese bile o da kendi iradesi olan bir canlı ve kimsenin ona bunu yapmaya hakkı yok.

freebird5406_2 ,

görmemiştim iyi denk gelmiş :)


athanieltroy

veganlık sadece temel olarak hayvanlara zararı , en azından doğrudan zararı azaltmak. Sonuçta yediğimiz sebzeler üretilirken de böcek ilaçlamaları filajn yapılıyor, yani ölümlere katkıda bulunuyoruz hala ne yazık ki ya da eziyoruz böckleri, ya da vapur balıkları uçak kuşları öldürüyor. Tabi ki ilkelci veganlar , uygarlığa karşı oldıuğu için en aza indirmeye çalışıyor.

Haklısın bu arada. Profesörü de, ilkokul çocuğu da, doktoru da aynı şeyi söyklüyor, et yemezsen sağlıksız olursun. O kadar araştırmarlar var, dünyada 1 milyara yakıon kişi var böyule, onlarda bir şey yok. İşte atıp tutuyor. Elinin altında internet var, açıp baksa.

Et yemeyi bırakmak, yememek bir felsefedir, arka planı sağlamdır. Temelleri vardır. Bu insanlar bir şeyi sorgulamış, oluşturulan algıları kabul etmemiş, vicdanlara da ses vermiş kişiler. Her fikir şeylerinde olduğu gibi, burda da aşırı uçlar ve bağnazlar var tabi. Ya da veganlığın mükemmel bir şey olduğunu, dünyayı sadece veganlık kurtacağını (ekolojik olarak et yemeyi bırakmak büyük bir şey).

Neyse burda propaganda yapmak istemiyorum. Bir vegan görünce sorulan klasik sorular, edilen klasik alaylar.

İneklerin sütü çalınıyor evet.İneğe insan eliyle sperm bırakılarak tecavüzediliyor ve hamile bırakılıyor sürekli. Ve o süt, yavrusu içmesi gerekirken insanlara veriliyor, yavrusu kesiliyor ya da dişiyse annesi gibi oluıyor. O süt , yavrusu için. yavrusu içecek, artarsa artacak , acı çekecek sağılmadı diye. Ama evrim bu, insan nasıl böyle yavruısunun içeceğinden fazlasüt ürettirme yoluhnda ilerlettiyse, yüzyıllar sonra da o inek artk yavrusu içebileceği kadar süt verecek. Yani hayvan bir mal değildir ve onun eşyasını almaya hakkı yoktur. Bu sebeple de bu hırsızlıktır. Gerekirse acı çeksin inek sağılmazsa.

madem bu kadar kısır isteyen var, kısır günü yapalım bir kafeyle anlaşıp :)
  • Cursed Chico  (03.01.15 23:22:16 ~ 23:25:24) 
kırpmazsan da böyle oluyor, kimse hayvanı yaralamak istemez o işi yaparken.
www.amusingplanet.com

veganların çoğu fikri güzel ben ibnelik olsun diye et yiyin falan diyorum forumlarına girip :D ama süt,sperm,yumurta çalma ve tecavüz etme olayı komik. hayvan bizi anlasa o bile gülerdi bu laflara. kol sokunca tecavüz etmiş olmuyorsun boğayla baş başa bıraksan esas tecavüzü o yapıyor.

onun yerine kapalı ortamda amonyak kokusu içinde 24 saat tutulmalarını falan gündeme getrseler daha iyi çözümler bulunabilirdi. ama çifçiye sütünü çalma derse sen bağa hırsız mı diyon lan diye girişir.
  • divit  (03.01.15 23:30:45) 
vegan degil, vejetaryenim. gereksiz tuketim inandigim dusunceye ters oldugu icin ben kullanmaya devam ediyorum. cope atmak, bana italya'yi protesto etmek icin benetton'dan bir sey alip yakmak gibi geliyor. ayrica 'deniliyor'lara cok fazla takilmiyorum. vejetaryen olmak dissal referanslara dayanarak aldigim bir karar degildi. kendimle ilgili bir meseleydi.

yalniz yakin olmadigim birinden gelen hediye konusunda ne yapacagim hakkinda net bir fikrim olusmadi henuz.
  • John Finn  (03.01.15 23:41:54) 
Deri ve yün gibi akıllıca yönetildiğinde zulumsüz ve üstelik sürdürelebilir ve yenilenebilir malzemelerden petrol ürünlerine gemek kadar malca bir etik yaklaşım daha bilmiyorum.

Bu mallar hayvanlara daha iyi davranılan, üstelik kişisel oluşumlar oldukları için endütriyel üretime çomak sokan küçük çiftliklerde üretilen yün ve ürünlerini redderde gider Nijerya'nın ağzına sıçmış Shell'in ekmeğine yağ sürecek petrol ürünlerinden üretilmiş akrilik ip ve ürünlerini alır.

Et yememenin sonuçları bunlar.
  • warrior princess  (04.01.15 06:39:07) 
warrior princess ,

seviyene düşeyim biraz; neden böyle yapıldığını anlayamamışsın sanırım. Et ve deri giymemenin sonucu, hayvanların öldürülmemesi. Yılda beş hayvan bile olsa öldürülmesine destekte bulunulmuyor. Olay hayvan temelli. Can var ortada.

Ve daha büyük anlamadığın da şu, bir kilo et üretmek için harcanan su ve bitkinin dünyaya verdiği zarar hakkında bilgisizliğin. Yani kısacası bir et yiyici olarak dünyaya en büyük zararı sen veriyorsun.


divit

veganlar hayvanların acı çekmesine ve sömürülemsine karşılar. yani 5 yıldızlı mezbahada Mozart çalarken altın bıçakla boğazlanmak diye bir şeyi savunmayacaklar. Hayal edilen dünyaada onlar özgürce dolaşacak, yaşayacaklar. İnsanın boyunduruğu altında olmayadan. LİNteki koyun da bir istisna, o kadar uzamıyorlar normalde. O linke bakarak da innsanın ne kadar zalim bir ırk olduğu anlaşıalbiliyor. Koyunlara yüzlerce belki binlerce yıldır bunu yapmışlar ve bu yönde evrilmiş koyunlar. Ama terse dönmesi de mümkün tabi. Eskiden başka imkan yokmuş,ihtiyaçları varmış da şu anki şartlarda ne deriye ne yüne ne ete ihtiyaç var, alternatifleri çok var ve ucuz.
  • Cursed Chico  (04.01.15 10:52:52 ~ 11:00:15) 
bidiğim kadarıyla bu bizim yetiştirdiğimiz inek ve koyunlar bize muhtaç durumdalar( bazı kedi ve köpekler gibi), doğaya saldığında aç kalıp soyları tükeniyor. ya da sadece belli türleri hayatını devam ettirebiliyor. mesela anadolu yaban koyunu bile doğada koruma altında olduğu halde soyları tükenme tehlikesine girip çıkıyor.
www.tipeez.com
bu koyun da insan yüzünden bu halde değil, insanlar en çok yün veren koyunları çiftleştirip doğal seleksiyonu engellediği için olabilir ama.

neyse mezbaha konusunda haklısın, etin yerine geçebilecek adam gibi besin bulsalar dertler bitecek aslında.
  • divit  (04.01.15 14:34:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.