[]

Almalı mı Almamalı mı? Gezgin Alışverişi

Arkadaşlar merhabalar,

Ben geçen seneden beri bol bol tek başıma seyahat etmeye başladım, ve gelecek yaz için de kendime bir Kuzey Avrupa - İzlanda seyahati ayarladım. Toplam 27 gün. 10 günü İzlanda'da.

Malumunuz bu ülkeler biraz pahalı. Dolayısıyla konaklamayı Couchsurfing ile, ulaşımı ise otostop ile halletmeyi düşünüyorum. Zorunlu kaldığım durumlarda da hostellere başvurmayı düşünüyorum.

Durum şu ki, acaba aşağıdaki gibi bir set alıp da tüm konaklamayı çadır ile mi halletsem diyorum. Kamp Alanları kuzey ülkelerde oldukça gelişmiş gibi duruyor, ve baya da eğlenceli diye duyuyorum. Bunun yanında sadece bir sefer alıp bir daha hiç kullanmayacağım şeyler olmalarından da korkmuyor değilim. Tamam bol bol seyahat etmeyi istiyorum; ancak bundan sonra gideceğim yerlerde kullanılabilirlik olanı ne olır onu bilmiyorum.

Sonuç olarak, bu durum için ve aşağıda linkini koyduğum set için yorum yapabilecek olan varsa çok sevinirim. Uyku tulumu ve çanta her halükarda alacağım, elimdeki çanta 35 litre ve böyle bir çantaya sonra da ihtiyacım olacağından eminim. Gel gelelim ki çadır kafamı karıştırıyor.

www.alpinaoutdoor.com

Herkese teşekkürler :)

 
abi sen bi decathlon'a ugra daha ucuza kapatirsin emin ol


  • jedilance  (03.01.15 15:30:54) 
bu konuda fazlaca tecrübesi olan biri olarak yazayım gerisine siz karar verin.

kuzey ülkelerinde konaklama pahalı evet. çadır ise gayet güzel bir çözüm. buna kamping alanları olarak bakmanıza da gerek yok. yasa gereği isveç, norveçi finlandiya gibi ülkelerde yerleşim yerlerinde bile çadır kurabiliyorsunuz. tek bir şart vardı. en yakın eve 150 metre uzakta olmanız ve de aynı yerde 3 geceden fazla konaklamamanız gerekiyordu. yasanın adı right to access. detaylı bilgiye bu şekilde ulaşabilirsiniz. bu tamamen onaklamanızı bedavaya getirir ya da dediğiniz gibi camping alanları seçersiniz. orada da geceliği min 10 euro falan verirsiniz üstüne su elektrik falan isterseniz maliyet artar. ayrıca camping alanları nerdeyse her yerde şehir dışında oluyor bu da astarı yüzünden pahalıya getirebilir.

peki çadır taşımanın fayda ve de zararları neler?
öncelikle çantanızda kamp malzemesi taşıyacağınız için +10 kilo koyun. bunu sırt çantanızda sürekli taşıyacaksınız. eğer yaz günü kokarım, pis pis gezerim diye tasalarınız yoksa sıkıntı yok ama onun dışında çadırda her uyandığınızda güzel bir duşa hasret kalabilirsiniz. 2. gününde sıkılacaksanız hiç bulaşmayın. her gece 1 saat çadır kuracaksınız. sabahları çadırı kurutacaksınız toplayacaksınız. göründüğü kadar basit ve de pratik bir olay değil. çadırı götürecekseniz 27 günde minimum 15 gün kamp yapacağınızdan emin olun ki hem maliyetine hem de taşıdığınız ağırlığa değsin. çünkü 3 gün o çantayı sırtınızda taşıdıktan sonra kamp alanına 5 km yürüyene kadar veririm 30 euro yu hostelde kalırım ya da cs'den couch ayarlarım diyecekseniz 27 gün boyunca size ağırlık yapacak ekstra 10 kilo yükünüz olacak demektir. otostoplarda arabalara sığmamakta bunun bir parçası.

ben kışın norveçte çadır kurdum. direk bir parka yayılmıştım. kış günü zaten camping alanları kapalı oluyordu. kısa günlerde zaman kaybına yol açsa da günde 100 euro konaklama parasından kurtarıyordu. tabi ben çadırda yatmayı ayrıca seviyorum o yüzden dert etmedim ama hiç tecrübeniz yoksa bu işe bulaşmadan bir kaç kez dağda kamp yapın derim.

set için yoruma gelecek olursak;

yaz ayı için kullanacağınız bir uyku tulumunun size maliyeti 40 lira. mat 15 lira. sırt çantası ha loap almışsınız ha mercan yokuşundan sıradan bir çanta almışsınız. mercandan alacağınız bu tarz bir çanta 60 lira, ele ayağa gelir bir çanta ise outdoor mağazalarında 200 lira'dan başlar. çadır load önermem. alacaksanız husky alın ömürlük olsun. aynı şekilde atlasoutdoor'da makalu marka çadırlar var. husky fabrikasında üretilen. onlara da bakabilirsiniz.


loap set 490 gözüküyor

makalu çanta: www.atlaskamp.com

makalu çadır: www.atlaskamp.com

makalu uyku tulumu : www.atlaskamp.com

askeri mat

olarak ayrı ayrı alırsanız sitesinde yaklaşık 450 ye falan geliyor mağazalarından 400 e alırsınız üstüne 2 kat daha uzun ömürlü olur


çadır için ayrı yorum istrseniz loap'ın çadırını yağmurda pek kullanamazsınız. sağanak yağmurda içeri alır suyu. su geçirmezlik oranları ve de pol kalitesi iyi değil. makalu sizi kuvvetli yağmur dışında yarı yolda bırakmaz. polleri özellikle gayet sağlamdır. baya reklam yapmış gibi oldum ya neyse.


şimdilik söyleyeceklerim bu kadar.
  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (03.01.15 20:18:57) 
Hocam çok kapsamlı cevabınız için teşekkür ederim. Çadır alıp onunla gidersem İzlanda'da en az 10 gün çadırda konaklamam gerekecektir diye düşünüyorum, ve aldıktan sonra kuzey ülkelerinde de kullanırım, madem yanıma almışım neden hostele para vereyim yani :) ancak couchsurfing bulursam onu tercih ederim sanırım. Bunun yanında iyi düşünmem gerektiği de bir gerçek zira bu bana ayrıca 4 tane uçak için kabin ücreti değil de ek bagaj ücreti ödemem anlamına gelecek. bunun yanında sanırım oradaki ülkelerde hostellerde bile ekstrem fiyatlar olmaması için uyku tulumu gerekiyor diye duydum, uyku tulumu almışken - yolun yarısına gelmişken yani - çadırda alıp o kuzey ülkelerini tam olarak hisseebilmek daha çekici geliyor, özellikle izlanda'nın şehir dışı bölgelerinde çadıra kesin ihtiyacım olur gibi hissediyorum.

+10 kilogram ekipman demişsiniz, bu ekipman çadır, uyku tulumu, mat olarak aklıma geliyor, ancak bunların yanında başka hangi ekipmanlara ihtiyacım var? Bir de, duş demişsiniz, hani böyle bir seyahatte her gün duş alayım takıntısına girmem herhalde, ancak tabii arada duş almam gerekecek hehe :) bunu nasıl çözümlediniz norveç'te?

son olarak, izlanda'nın hava durumuna baktığımda yazları akşamları 4-5 dereceye kadar düştüğünü görüyorum, bu nedenle uyku tulumu biraz daha pahalı tulumlara bakıyordum (comfort 5 tulumlar), bu sizin yolladığınız böyle bir havada da yeterli olur mu?

çok soru sordum; ancak uzun açıklama sonrası kafamda baya bir şey oluştu, bunlar da yeni soruları getirdi :) tekrardan çok teşekkür ederim.
  • puppets  (03.01.15 20:36:19 ~ 20:40:36) 
+10 kiloya çadır uyku tulumu mat ıvır zıvır kamp malzemesi (tamir kiti, fener vb) geceyi geçirmek için gerekecek içlik vb ekstralar dahil. izlanda norveç e göre kıyaslanamayacak seviyede ucuz. 15 gün min derken uçak ve de hostel ekstralarını hesaplayarak söylemiştim. duş olayını hostelde kaldığımda hallediyordum. kalan zamanda o "pisliğe" dayanmanız gerekiyor.sırt çantasıyla gezerken pek umursanacak bir şey değil. tabi bir başkasının evine o şekilde gitmek istemezsiniz. 3 gün çadır 1 gün hostel olarak ayarlama yapabilirsiniz olmadı. izlanda yazları da soğuk evet ama uyku tulumuyla çözmenize gerek yok bunu. onun yerine içlik taşıyın daha rahat uyursunuz. matınız kalın olsun yeterli. tabi içlik alana kadar tulumu daha iyi bir şey alırım da diyebilirsiniz tercih sizin :) öyle bir durumda 100 lira verin makalunun -15'lik bir tulumunu alın yaz kış kullanın. yazın üstsüz yatarsınız.

rica ettim ne demek
  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (03.01.15 22:15:54) 
Izlanda geceleri soguk olur diye tahmin ediyorum. Bu malzemelere bosuna para vermeyin derim, soguk ve ruzgarli havalari icin bunlara kesinlikle guvenemezsiniz.
Soyle soyleyeyim gerisini siz dusunun dogru durust bir uyku tulumu almak isteseniz o fiyata sadece tulumu bile alamazsiniz. Canta deseniz sadece duzgun bir canta yine o fiyat. Cadiri zaten 400-500 gibi bir fiyata alamazsiniz. Bu malzmeleri yazin sicacik yerlerde 1-2 gecelik kamplarda kullanacak olsaniz alin derdim.
Hem soguk yerlerde kalacaksiniz hem de 27 gun gibi uzun bir sureden bahsediyorsunuz. Bu malzemeleri alip rezil olma riskini almayin derim. Pahali da olsa en azindan hostel falan tutun, ya da dogru durust ekipmanlar alin. Bunlara vereceginiz para cope gider derim. Dedigim tek cadiri bile - is gorecekj birsey ariyorsaniz - o fiyata alamazsiniz.


Not: Uyku tulumu alirken comfort degerini dikkate alin, onlarin comfort dedigi uyuyabileceginiz son sinir. Yani comfort degeri kalacaginiz yerin en dusuk sicakligina yetissin.
  • delifaruk  (03.01.15 22:27:22 ~ 22:30:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.