[]

Diş apsesi

Evet yeni yıla girdik ve benim için dişim daha önemli. O yüzden bu konudaki goygoyu geçelim...

Sabah uyandığımda dişimde apse fark ettim. Alakası var mı bilemem de geçen gün de kronik farenjitim vurmuştu yine.

Sol üstte, arkadan 2. ve 3. dişim üzerinde an itibarı ile zonklamakta olan apse var. Haziran'da yirmilik dişlerimden birini aldırdığımdan ve çok zorlu bir operasyon olduğundan korktum. Yirmiliğim sandım ama değil.

Dişlerimi günde 2 defa fırçalıyorum. Ağız bakımıma da önem veriyorum. Fakat 3 dişimde hafif çürük gördüm (tatlıyı çok seviyorum, belki ondan). Biri de apsenin tam altındaki. Alttan değil ama yandan çürüğe benzer iki leke var. Çürük dedim ama bildiğimden değil. Sanırım çürük. Sigara içiyorum ayrıca.

Alkol de alıyorum şu an ama zonklamaya başladı. Dayanılmaz bir ağrı değil kesinlikle. Sadece biraz rahatsız edici bir ağrı. Ara ara duruyor. Sonra tekrar ağrıyor. Yüzümde bir şişlik yok.

Bu apseye geçici olarak ne iyi gelir? Malum bu saatte dişçi bulamayacağıma göre. Alkollü olduğumdan ağrı kesici de almıyorum.

Bir de, uykumda dişlerimi sıkıyorum. Gıcırdatma değil ama. Çenemi kilitler gibi sıkıyorum. Bunun için bruksizm denmişti fakat hiçbir şey yapılmamıştı Ege Diş Hekimliği Fakültesi'nde.

Bu arada aynı yerdeki yirmilik dişim çürümüş biraz. Diğer taraftaki yirmilik dişim alınırken de az bir çürük olmasına rağmen "şimdilik almaya gerek yok" demişlerdi.

Bu apsenin ağrısına nasıl bir çözüm bulunur? Durduk yere bu neden olmuştur?

İzmir'de diş hastaneleri veya bölümlerinde en erken sıra 3 ay sonrasına veriliyor. Özel hastaneye gidemem. Öğrenci insanım. Yani gitsem de yakın zamanda çözümü olmayacak bunun. Ne yapabilirim kendi çapımda?

 
Normalde apse olması için kabaca çürüğün kanala ulaşması lazım ki o durumda ağzın yüzün şişer. Dayanılmaz ağrı olur zaten diş o duruma gelirse. Diş etinle ilgili bir sorun olabilir mi?

Dişim çürüdü ve apsem var çok mantıklı gelmedi bana. Yani diş etine birşey olmuş olabilir, onun dışında iltihaplanma olması için (ki ağzın yüzün şişer) yukarıda dediğim şeyin olması lazım.

Apseye ne iyi gelir bilemeyecem, antibiyotik derdim ama o da kanallık durumlarda gerekli ve alkol aldıysan tavsiye edemem şu an.

Dişlerini fırçalamadan ziyade, arayüz fırçası ve diş ipi kullanman lazım. Kürdan tipi diş ipleri iyidir (watsonsta var) ayrıca colgate in arayüz fırçası (2 mm ve 4 mm yine watsonsta var) kullanmak lazım. Kabaca asıl olay dişlerini fırçalamaktan ziyade diş aralarında kalanları çıkarmakta.

Dişlerini sıkıyorsan, silikonumsu bişey yapıyolar, benim dişçim bana yaptırmıştı, dişlerinin üstüne geçiyor kabaca, yani damaklık gibi değil. Devlette de yapıyorlar gerçi.

Dişlerini sıkman dişlerinin sağlığı ve dolguların için de büyük bir sorun.

20 likler hakkında birşey diyemeyecem.

not: çay/çorba kaşığını al, dişe yandan vur, eğer zonkluyorsa ya da yerinden fırlıyorsa dişte çürük vardır ve pulpaya gidiyordur. Dişe tepeden vurduğunda zonkluyorsa, ya da dişte yükseklik hissediyorsan kanal tedavisinin vakti gelmiştir.
  • bonjurkes  (01.01.15 00:04:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.